CDA en ChristenUnie willen commissie voor jeugdzorg

centrum voor jeugd en gezin-IIwoensdag 13 oktober 2010 09:59

CDA en ChristenUnie willen dat de Tweede Kamer aandacht gaat besteden aan hervorming van de jeugdzorg in een speciale themacommissie. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind heeft dat woensdag mede namens het CDA geopperd in de laatste procedurevergadering van de commissie Jeugd en Gezin.

Momenteel is er nog een demissionair minister voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet, van ChristenUnie-huize. Maar donderdag in het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV verdwijnt deze minister en daarmee ook de aparte Kamercommissie. Straks zijn verschillende bewindspersonen verantwoordelijk voor de jeugdzorg, onder wie de staatssecretarissen Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie).

Voordewind en zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg wezen erop dat er grote hervormingen op stapel staan in de jeugdzorg. Een aparte commissie zou kunnen voorkomen dat de Kamer straks te weinig overzicht heeft om deze goed te volgen. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem noemde het idee voor een themacommissie interessant.

Volgens Van Toorenburg borduurt het nieuwe kabinet voort op de in mei uitgebrachte voorstellen van de parlementaire werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg. Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie heeft daarin voorstellen gedaan om de verschillende geldstromen te bundelen en gemeenten meer de regie te geven.

De jeugdzorg moet volgens Van Toorenburg meer bestaan uit preventie. Gezinnen moeten meer hulp krijgen om zelf problemen met opvoeding en ontwikkelings van kinderen op te lossen, om te voorkomen dat later zwaardere hulp in jeugdinstituten nodig is. Hierdoor kan volgens het CDA-Kamerlid ook geld worden bespaard. Het nieuwe kabinet verwacht in 2016 300 miljoen euro minder kwijt te zijn aan de jeugdzorg.

(De Telegraaf, 13-10-2010)

Labels
In de media
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'CDA en ChristenUnie willen commissie voor jeugdzorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden