ChristenUnie pleit voor uitstel uitzetten Irakezen

meisje_irakdonderdag 21 oktober 2010 13:00

De ChristenUnie heeft de minister voor Immigratie en Asiel middels schriftelijke vragen opgeroepen de gedwongen terugkeer van Iraakse vluchteling op te schorten. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,Het signaal van de UNHCR (VN vluchtelingenorganisatie) neem ik zeer serieus. Deze mensen lopen mogelijk groot gevaar in Irak. Ik wil exact weten hoe de veiligheidssituatie daar is. Zolang die onduidelijkheid bestaan hebben wij de plicht deze mensen te beschermen.”

Vragen* van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister voor Immigratie en asiel over de berichten “UNHCR: stuur geen Irakezen meer terug”(1) en “'Nederland stuurt Iraakse vluchtelingen naar onveilige gebieden' (2).

  1. Heeft u kennis genomen van de uitzendingen van NOS Nieuws, waarin UNHCR-vertegenwoordiger Daniel Endres zich uitspreekt tegen het terugsturen van Iraakse vluchtelingen naar Irak?
  2. Bent u met de UNHCR van mening dat de situatie in Irak te onvoorspelbaar en te risicovol is om in te kunnen staan voor de veiligheid van Irakezen die gedwongen terugkeren naar Irak? Zo niet, op grond waarvan bent u een andere mening toegedaan en op welke wijze kunt u de veiligheid van Irakezen die gedwongen terugkeren naar Irak garanderen?
  3. Bent u, mede naar aanleiding van bovengenoemde berichten en het verzoek van de UNHCR, bereid aan de minister van Buitenlandse Zaken een nieuw algemeen ambtsbericht te vragen in zake de veiligheidssituatie in Irak?
  4. Bent u, mede naar aanleiding van bovengenoemde berichten en het verzoek van de UNHCR, bereid de gedwongen terugkeer van Iraakse vluchtelingen op te schorten totdat er een nieuw algemeen ambtsbericht is uitgebracht?
  5. Bent u bereid om deze vragen en de vragen die reeds op 9 september 2010 over dit onderwerp zijn gesteld binnen een termijn van twee weken te beantwoorden?

 * Deze vragen zijn een vervolg op de Kamervragen van 9 september 2010 van het lid Voordewind (ChristenUnie) over de groepsuitzetting naar Irak (2010Z12517). Hier leest u de antwoorden van de minister op die vragen.

(Foto Ruben Timman, nowords.nl - Joël Voordewind is zelf in Irak geweest om onderzoek te doen naar de leefsituatie van Irakese christenen)

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie pleit voor uitstel uitzetten Irakezen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden