Leers: Terugkeer naar Mogadishu hoeft niet

vliegtuigmaandag 22 november 2010 09:44

Uitgeproce­­deerde asielzoekers uit Somalië hoeven niet terug naar de hoofdstad Mogadishu. Daar is het te onveilig. Dat heeft minister Leers (Immi­­gatie en Asiel) vrijdag geant­­woord op vragen van Tweede Kamerlid Joël Voordewind. Asielzoekers mogen voorlopig in Nederland blijven als ze uit Mogadishu ko­­men en ook niet naar een ander deel van Somalië kunnen. Volgens het ministerie van Buiten­­landse Zaken vallen door het geweld in Mogadishu veel slachtoffers onder burgers en worden de mensenrechten er ernstig geschonden.

Het Europees Hof voor de Rech­­ten van de Mens hield al uitzet­­tingen naar Mogadishu tegen en ook de Raad van State oordeelde dat Nederland onvoldoende dui­­delijk had gemaakt waarom een asielzoeker terug kon naar de Soma­­lische hoofdstad.

Somalische vluchtelingen die Nederland uit moeten en niet uit Mogadishu komen, moeten terug naar een veiliger deel van het land. Zij kunnen wel via de hoofdstad reizen omdat het vliegveld onder controle van het regeringsleger staat.

Tot mei 2009 mochten asiel­­zoekers uit Somalië Nederland altijd in, maar sindsdien wordt per geval bekeken of ze bescher­­ming in Nederland nodig heb­­ben. Het aantal Somalische asiel­­zoekers dat de eerste helft van 2010 naar Nederland kwam, is sterk afgenomen vergeleken met een jaar eerder.

 (Reformatorisch Dagblad, 20 november 2010)

Op 9 september 2010 stelde Voordewind vragen naar aanleiding van het uitzetten van een Somaliër naar Mogadishu. Lees hier de vragen en antwoorden van minister Leers. Later heeft PvdA nog eens vragen gesteld over de veiligheidssituatie in Somalië. Lees deze vragen en antwoorden hier.

Labels
In de media
Internationaal
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Leers: Terugkeer naar Mogadishu hoeft niet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > november