ChristenUnie wil spoorbeheer in handen van Rijkswaterstaat

1010727.JPGwoensdag 24 november 2010 09:53

Na het zoveelste incident waarbij duizenden reizigers strandden afgelopen weekeinde, is in de Tweede Kamer een meerderheid ontstaan voor een ChristenUnie-plan om het spoorbedrijf op te doeken. ChristenUnie-Kamerlid Slob wil de railbouw en de aansturing van treinen en wissels, samen met Rijkswaterstaat, onderbrengen in een Rijksinfrabeheerder. "Zodat zowel minister Schultz (Infrastructuur) als de Kamer een veel grotere vinger in de pap krijgen", zegt Slob.

ChristenUnie-Kamerlid Slob heeft na de brand van afgelopen weekeinde de buik vol van de reeks problemen bij het spoorbedrijf. Hij stelt minister Schultz (Infrastructuur) vandaag voor om ProRail en Rijkswaterstaat samen te voegen tot een Rijksinfrabeheerder. VVD, PVV, SP, D66, GroenLinks, SGP en PvdD steunen het initiatief of hebben ten minste zeer veel belangstelling.

Druppel
"De tienduizenden gestrande reizigers dit weekeinde zijn voor mij de druppel", zegt Slob. "Vijf jaar geleden hebben we al over een back-upsysteem gesproken. Er zijn zelfs miljoenen euro's voor beschikbaar gesteld. Maar kennelijk is de spoorbeveiliging nog steeds te kwetsbaar."

ProRail staat te veel op afstand van de minister en de Kamer, meent Slob. "Er gaan jaarlijks voor miljarden naartoe. Maar de financiële stromen blijven voor ons ondoorgrondelijk. Terwijl we bij snelwegen precies weten waar knelpunten liggen, is het bij spoortrajecten niet duidelijk waar de meeste vertragingen plaatsvinden en of er ter plekke ook iets aan gebeurt."

Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu volgende week zal Slob een notitie over het spoorbeheer presenteren.

(Dit is een ingekorte versie van het nieuwsbericht uit de Telegraaf van 24 november 2010 'Prorail helemaal opdoeken')

Bekijk hieronder de uitzending van Wakker Nederland met een telefonisch interview met Arie Slob

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Labels
Arie Slob
In de media
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil spoorbeheer in handen van Rijkswaterstaat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > november