Slob: zorgen over voldoende strooizout

sneeuw in Smildedinsdag 14 december 2010 17:18

Het lijkt erop dat de zoutvoorraad van Rijkswaterstaat tekort schiet. Tweede Kamerlid Arie Slob: ,,Als het winterse weer van de afgelopen weken zich gaat doorzetten is de kans op een tekort aan strooizout heel reëel. Als het klopt dat het strooizout nu al op rantsoen is vraagt dat om uitleg van de minister. Veiligheid op de weg moet voorop staan.” Het Kamerlid wil verder weten waarom het strooizout alleen bestemd is voor de hoofdwegen en niet voor busbanen en fietssnelwegen. De ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld.

Vragen van het lid Slob (ChristenUnie) over strooizout op rantsoen aan de minister van Infrastructuur & Milieu.

  1. Kent u het bericht “Strooizout nu al op rantsoen”?[1]
  2. Klopt het dat de zoutvoorraad van Rijkswaterstaat 90.000 ton is? Is dit voldoende gezien het feit dat in de winter van 2009/2010 ruim 191.000 ton zout is gestrooid op het landelijke wegennet?
  3. Hoeveel wegbeheerders nemen inmiddels deel aan het systeem van zoutloketten en hoeveel wegbeheerders zijn hier niet bij aangesloten?[2]
  4. Herinnert u zich de motie Van Gent/Koopmans (29398 nr. 205) over het bevorderen van het gebruik van alternatieve strooimiddelen op lokale wegen? Wat is het resultaat van uw gesprek met decentrale overheden over het gebruik van alternatieve strooimiddelen?
  5. Waarom is het via de zoutloketten te verdelen strooizout alleen bestemd voor het NDW+-netwerk: het hoofdwegennet, de belangrijkste provinciale wegen en de belangrijkste gemeentelijke wegen alsmede de calamiteitenroutes? Deelt u de mening dat aan dit rijtje tenminste de fietssnelwegen en (HOV)busbanen toegevoegd moeten worden?
  6. Wat is het resultaat van de bespreking in het Nationaal Mobiliteitsberaad over het strooien van fietspaden?[3]

 


[1] NU.NL, 10 december 2010, http://www.nu.nl/binnenland/2399056/strooizout-al-rantsoen.html

[2] http://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/Files/zoutloketten.pdf

[3] Handelingen TK 2009-2010, nr. 50, spoeddebat over tekort aan strooizout, 29398

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'Slob: zorgen over voldoende strooizout'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > december

Geen berichten gevonden