'Snel spoorlijn en meer carpoolplaatsen langs A27'

Campagne merwedebrug A2724-02-2011 15:01 24-02-2011 15:01

Tweede Kamerlid Arie Slob wil dat minister Schultz snel meer carpoolplaatsen realiseert langs de A27 en de brug bij Gorinchem bij de komende verbreding voorbereid op een nieuwe spoorlijn Breda-Utrecht. Slob: ,,De carpoolplaatsen bij Hank en Sleeuwijk staan elke dag vol. Meer parkeerplaatsen beperken de filedruk op de A27 en stimuleren het gebruik van de succesvolle Brabantliner."

Arie Slob heeft daarom Kamervragen gesteld. ,,Het duurt nog jaren voordat de brug verbreed is, terwijl parkeerplaatsen snel te realiseren zijn." De ChristenUnie maakt zich ook zorgen om het komende besluit over de brug. ,,Mogelijk beslist de minister nog voor de verkiezingen. Ik steun daadkrachtige besluitvorming over dit grote knelpunt, maar ik maak mij zorgen dat het spoor weer vergeten wordt."

Spoor
De A27 wordt de komende jaren verbreed. Slob: "Maak dan gelijk de middenberm een paar meter breder. Dan kan in de toekomst het spoor honderden miljoenen goedkoper worden aangelegd. Als we dat nu niet doen is dat een historische vergissing." Dit zei het Kamerlid bij een werkbezoek aan de regio. In een ludieke trein reed hij mee in de campagne karavaan van de provinciale ChristenUnie afdelingen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht van Hank naar Gorinchem langs de A27.Volgens het Kamerlid had de spoorlijn er al lang kunnen liggen, maar is hij nooit aangelegd door de hoge kosten van de rivierkruisingen. ,,Toen de A27 werd aangelegd is de kans voor het spoor gemist. Nu de A27 wordt verbreed moeten we niet opnieuw deze fout maken. De ruimte om de verbrede snelweg en het spoor in te passen in de omgeving van Gorinchem is krap. Als een spoorlijn nu niet wordt mee ontworpen ben ik bang dat het plan van de spoorlijn straks strandt op de inpassing bij Gorinchem."

Arie Slob heeft hierover de volgende schriftelijke vragen gesteld:

1. Klopt het dat de carpoolplaatsen Sleeuwijk Tol Oost, Sleeuwijk Tol West en Hank langs de A27 elke dag al vroeg in de ochtendspits vol staan?
2. Deelt u de mening dat meer parkeerplaatsen op deze locaties kunnen bijdragen aan het verminderen van de filedruk op de brug bij Gorinchem en het stimuleren van het OV op de corridor Breda-Utrecht?
3. Bent u bereid de capaciteit van deze carpoolplaatsen op korte termijn aan te passen aan de vraag?
4. Bent u bereid extra carpoolplaatsen te realiseren gezien de jarenlange overlast die ontstaat bij de verbreding van de A27?
5. Beschikt u over een overzicht van de bezettingsgraden van carpoolplaatsen langs de Nederlandse snelwegen? Zo ja, kunt u deze naar de Kamer sturen? Zo nee, bent u bereid zo'n overzicht te maken?
6. Houdt u in uw komende besluit over de verbreding van de brug bij Gorinchem voldoende ruimte vrij in de middenberm voor een spoorlijn Breda-Utrecht om zo in de toekomst honderden miljoenen te besparen op de aanleg van deze spoorlijn?

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Snel spoorlijn en meer carpoolplaatsen langs A27''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > februari

Geen berichten gevonden