ChristenUnie: enige uitweg impasse is nieuwe grondwet en verkiezingen

2012-Joël-Voordewind-AP-Roukema_610-3500maandag 19 augustus 2013 17:40

De nieuwe grondwet moet de rechten van alle Egyptenaren garanderen en niet alleen die van moslims. Ook moet er een scheiding van kerk en staat komen en de mensenrechten waaronder vrouwenrechten en rechten van minderheden, zoals Kopten, moeten verankerd worden in die nieuwe grondwet. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het rondetafelgesprek met de Egyptische gemeenschap (christenen en moslims) in Nederland vanmiddag in de Tweede Kamer.

De meningen waren verdeeld over de rol van de Moslimbroeders. Sommige aanwezigen, met name Kopten, vonden dat de MB bestempeld moet worden als terroristische organisatie, anderen vinden dat de MB weer aan het politieke proces moeten kunnen deelnemen indien men de wapens neerlegt. Velen gaven aan het verkeerd te vinden als Europa nu Egypte de rug zou toekeren. De EU moet juist nu Egypte aanzetten om alle partijen aan tafel te krijgen om een nieuwe democratische grondwet op te stellen, iets wat de MB een jaar geleden niet lukte. Toen haakten alle oppositiegroepen af.

Pastor Youssef van de Koptische kerk uit Eindhoven benadrukte dat onder de president Morsi de situatie van de christenen verslechterde. Hij hoopt dat in de nieuwe grondwet werkelijke geloofsvrijheid wordt gegarandeerd en de christenen niet meer beschouwd worden als tweederangs burgers. Opmerkelijk was de steun die pastor Youssef kreeg van de imam en vertegenwoordiger van het contactorgaan Moslim en Overheid de heer Elforkani. Hij riep moslims op om het geweld tegen kerken en christenen te stoppen.

Tweede Kamerlid van de ChristenUnie en initiatiefnemer van het rondetafelgesprek Joel Voordewind, is tevreden met de uitkomsten van de bijeenkomst. Voordewind: ,,Ik ben blij om te zien dat de meeste aanwezigen zich scharen achter de routekaart van de interim-regering, namelijk om zo snel als mogelijk een grondwetsherziening, parlementsverkiezingen en vervolgens presidentsverkiezingen te realiseren. Alleen versterking van de rechtstaat en het garanderen van de mensenrechten kan leiden tot de terugkeer van rust en stabiliteit.’  

Het gesprek werd gevoerd in het bijzijn van Tweede Kamerleden van de VVD, PvdA, CDA, D66, SGP en een beleidsmedewerker van de SP. Deze partijen vragen nu gezamenlijk om voor dinsdagochtend 10.00 uur een standpunt van de minister van Buitenlandse Zaken te ontvangen middels een brief. Daarna zullen de Kamerleden hun inbreng leveren zodat de minister met een mandaat van het parlement woensdag kan afreizen naar de Raad voor Buitenlandse Zaken minister in Brussel aanstaande woensdag.  

Labels
Godsdienstvrijheid
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2013 > augustus

Geen berichten gevonden