EP akkoord met visserijplan Oostzee

IMG_401623-06-2016 13:39 23-06-2016 13:39

Donderdagmiddag stemde het Europees Parlement in met het akkoord dat bereikt werd over het beheer van de visbestanden in de Oostzee. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) zat aan de onderhandelingstafel: "Na meer dan een jaar onderhandelen kwam er eindelijk een acceptabel akkoord op tafel, waardoor een vermindering van 20% in quota´s gelukkig van de baan is." Hoewel het plan gaat over de Oostzee, zullen de zelfde principes gaan gelden voor de Noordzee plannen. “Ik verwacht daarom dat de bespreking van plannen voor de andere zeegebieden, zoals de Noordzee, sneller zal verlopen”, aldus Van Dalen tijdens het debat in Brussel.

Extra korting van tafel

 In het Europese visserijbeleid is afgesproken dat visbestanden worden bevist op het niveau van de ´maximale duurzame opbrengst´(MSY). Dat wil zeggen: op een wetenschappelijk verantwoord niveau, zowel voor de vis als de visserman. Een meerderheid van het Europees Parlement (EP) had echter bedacht dat daar nog een ´extra korting´ op moest van 20%. Van Dalen heeft zich hier steeds tegen verzet, en met succes. Van Dalen: "Absurd dat het EP op de stoel van wetenschappers wilde gaan zitten en extra wilde korten. Gelukkig is dit nu van tafel".

 

De lidstaten bepalen en verdelen elk jaar in december de vangstmogelijkheden per vissoort. Het EP mag daar niet over meebeslissen. Dat mag het Parlement wel bij de zogeheten meerjarenplannen per zeegebied. In de plannen worden de voorwaarden vastgesteld waaronder de lidstaten vangstquota´s mogen bepalen.

 

Voorwaarden

 Verder is afgesproken dat de lidstaten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, wanneer zij de quota´s bepalen. Het moet sowieso binnen de marges van MSY liggen. Als ze aan de bovenkant van die marges zitten moeten ze uitleggen waarom ze dat doen. Bijvoorbeeld omdat dit nodig is in de gemengde visserij of om grote verschillen tussen jaren te voorkomen. Van Dalen: “De kaders voor de Noordzee zijn nu duidelijk: in de plannen bepalen we de bandbreedtes waarbinnen de lidstaten quota’s mogen vaststellen”.

 

Het meerjarenplan Oostzee wordt nu gereed gemaakt voor publicatie en treedt naar verwachting eind deze zomer in werking. Na de zomer start dan ook de behandeling van het Noordzee plan.

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari