Peter van Dalen: Brexit dwingt EU tot nieuwe koers

vlag europa tourvrijdag 24 juni 2016 12:11

Het Britse volk heeft gekozen de EU te verlaten. Dat is een zware klap voor de Unie. Het Verenigd Koninkrijk was een groot, dynamisch lid met een open vizier naar de wereld. De EU heeft gefaald. Nederland verliest een uiterst belangrijke politieke en economische bondgenoot waar we het zeer vaak mee eens waren.

Nieuw leiderschap

In de Britse politiek worden vandaag de consequenties getrokken van deze uitslag. Premier Cameron heeft z´n vertrek aangekondigd om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Dat is exact wat de Europese leiders nu ook moeten tonen: nieuw leiderschap. De Brexit is veel meer dan een wake up call: het gaat nu om het to be or not to be van de Europese Unie. Dat vraagt zelfreflectie, moed en daadkracht om een nieuwe koers in de EU in te slaan. Europese samenwerking bij echt grensoverschrijdende vragen. Niet meer Europa dus, maar een beter Europa.

 

Brexit is nieuw begin!

Dat proces kan al meteen de komende dagen beginnen. De Europese leiders treffen volgende week David Cameron in Brussel. Zij gaan een begin maken met de scheiding van de boedel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Laat het Britse vertrek tegelijk een nieuw begin zijn. Het begin van een ander Europa: samenwerking ja, superstaat nee.

 

Nederland bruggenbouwer

Voorts, voor Nederland is het nu essentieel kalm te blijven en ons in te zetten voor een blijvende goede relatie met het Verenigd Koninkrijk. Bruggen bouwen zijn we altijd goed in geweest: laat ons land die taak nu met verve waar maken

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari