Invoering aanlandplicht moet op lange baan, en daarna van de baan

IHI_2303-klein22-07-2016 11:01 22-07-2016 11:01

Europarlementatiër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) heeft met schriftelijke vragen de Europese visserijministers op geroepen de implementatie van de aanlandplicht op te schorten. “De invoering van de aanlandplicht in de EU had al een onrealistisch tijdschema. Waar Noorwegen 20 jaar over deed, wil de EU in een paar jaar invoeren. Met name in de gemengde visserij op de Noordzee dreigen veel problemen met choke species. Nu daar het naderend vertrek van het Verenigd Koninkrijk bij komt, kan eigenlijk maar één logisch beluit worden genomen: uitstel, en daarna afstel”, aldus Van Dalen.

In ieder geval tot twee zaken duidelijk zijn: 1. Welke vorm krijgt de samenwerking met het VK en 2. Hoe lossen we het probleem van de choke species op. Van Dalen: “Geen enkel land zal zijn vloot halverwege het jaar aan de kant willen hebben. In deze onzekere tijden een controversiële maatregel doorzetten is simpelweg onverantwoord. Ik hoop dan ook dat na uitstel afstel komt.

De Brexit heeft extreem grote gevolgen voor de Nederlandse visserij. Onze vissers hebben talloze schepen geregistreerd in Engeland, en er wordt veel visquota onderlig geruild. Dit ruilen is onmogelijk met landen buiten de EU, zoals nu met Noorwegen. Ook delen we de Noordzee met de Engelsen, en dreigenlijk belangrijke visgronden voor Nederlandse vissers verloren te gaan. Van Dalen:"Het is niet verwonderlijk dat de presentatie voor het beheerplan van de Noordzee is uitegsteld, de helft is straks geen EU-water meer".

Peter van Dalen,

Europarlementariër namens ChristenUnie-SGP

Lid van de Visserijcommissie van het Europees Parlement

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari