'Het Fellows-programma is een investering in de toekomst' - interview met Trineke Palm

Trineke Palm13-10-2016 12:00 13-10-2016 12:00

In januari start er een nieuw cursusjaar voor het Fellows-talentenprogramma met nieuwe sprekers en twee nieuwe trainingen: debatteren en opiniërend schrijven. Ook is er vanaf januari een nieuwe cursusleider: Trineke Palm, promovenda in de politicologie aan de VU Amsterdam én Fellow van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

Ik heb veel zin om het Fellows-talentenprogramma te leiden komend jaar! Al een tijd terug heb ik gedacht: ‘Als me een keer de kans wordt geboden cursusleider te worden, dan doe ik het.’ Ik kijk er erg naar uit het komend jaar met elkaar na te denken over wat de christelijk-sociale traditie betekent voor nu.

In het cursusjaar 2009-2010 nam je zelf deel aan het Fellows-programma. Hoe kijk je daarop terug?
Zelf vond ik het Fellows-programma geweldig om te doen. Iedere maand keek ik er weer naar uit. Het was erg boeiend om de lezingen van de experts te horen, en met hen in gesprek te gaan.
In de tijd dat ik het programma volgde studeerde ik politicologie. In mijn studie werd de politiek vooral vanuit seculier oogpunt bekeken. Tijdens de Fellows-cursus werd voor mij de brug gelegd tussen het seculiere en het christelijke politieke denken, bijvoorbeeld door Roel Kuiper. Waar ik ook erg van genoot waren de discussies onderling. Vooral als het ging om de vraag: wat betekenen deze oude teksten voor nu? We hadden daarin, vanuit onze verschillende achtergronden, allemaal onze eigen inbreng. Ik was iemand die graag de discussie voerde vanuit de teksten die we hadden gelezen. Anderen waren praktisch met politiek bezig, waardoor ook de meer beleidsmatige kant van een onderwerp besproken werd. Erg leuk is overigens dat ik verschillende van mijn groepsgenoten van toen nog steeds tegenkom bij de lokale ChristenUnie en bij landelijke congressen.

Grijp je nog wel eens terug op de kennis en vaardigheden die je tijdens je Fellows-jaar hebt opgedaan?
Voor mij is het combineren van die kennis met de huidige politieke context eigenlijk een voortdurende zoektocht. In mijn promotie-onderzoek ben ik wat voorzichtig met het naar voren schuiven van het christelijk politieke denken. Al zet ik me daarin wel af tegen het machtspolitieke denken, en verwijs ik in één van mijn hoofdstukken naar de teksten van Thomas van Aquino over de “rechtvaardige oorlog”. 
Als Fellow probeer ik actief bij te dragen aan debatten binnen de ChristenUnie, bijvoorbeeld over de EU en het Oekraïne-referendum. Bij dat laatste kon ik teruggrijpen op mijn  Fellows-essay, waarin ik mij had verdiept in een christelijk-sociale visie op het referendum. Daarvoor heb ik me laten inspireren door Groen van Prinsterer. Dat gaf ook leuke discussies met anderen, die meer op de lijn van Abraham Kuyper zaten.
Het Fellows-programma heeft mij ook geholpen om de waarde van christelijke politiek te articuleren. Dat heeft, in samenwerking met WI-directeur Wouter Beekers, geleid tot een reactie op een artikel van de Nieuwe Koers waarin het stemadvies werd gegeven aan christenen om D66 te stemmen.

Hoe ziet het komende jaar eruit?
We beginnen het jaar erg mooi, met een lezing van Roel Kuiper in de Eerste Kamer. We hebben ook een aantal sterke sprekers dit jaar. Denk bijvoorbeeld aan Carola Schouten, Johan Graafland en bisschop De Korte.
Nieuw dit jaar zijn ook de trainingen in opiniërend schrijven en debatteren. Een training debatteren kan je helpen je visie in weinig tijd en to-the-point te verwoorden. Dat is nuttig voor tijdens het Fellows-traject, maar ook voor in je verdere loopbaan. Ik heb zelf al eens een workshop debatteren van Rogier Havelaar gevolgd en weet zeker dat iedereen daar veel plezier van zal hebben! Datzelfde geldt voor het schrijven. Veel mensen kunnen wel een stukje schrijven, maar het is een kunst om de scherpte te vinden. Daar kun je je hele leven iets aan hebben.

Tot 1 december kunnen mensen solliciteren. Voor wie nog twijfelt: waarom het Fellows-programma?

Het Fellows-talentenprogramma is echt een bijzonder programma. Het is prikkelend om over verschillende politiek relevante thema’s na te denken met andere jonge mensen die de christelijk-sociale traditie een warm hart toedragen. Vanuit het kritisch bespreken van een lange traditie van christelijk politiek denken, ontstaan vaak nieuwe ideeën, die voor de huidige politiek heel relevant kunnen zijn.
Daarnaast is het, zeker voor mensen die politiek actief willen worden of blijven, ook een goede investering. Om het puur bij mijn eigen groep te houden: veel van hen werken nu bij de Tweede Kamer-fractie, of zijn lokaal of provinciaal actief. Dit programma begint in de hectiek van de campagne voor de Tweede Kamer-verkiezingen – een prachtig moment dus om als Fellow na te denken over de waarde van christelijke politiek.


Interesse? Solliciteer voor 1 december door je cv en motivatie te sturen naar wi@christenunie.nl.

Meer informatie

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari