"Je moet een broedende kip niet storen"

zijaanzicht vlaggen tour14-09-2016 12:25 14-09-2016 12:25

Stemverklaring Peter van Dalen (in Straatsburg) over de situatie in Polen:

Ik maak mij zorgen over de situatie in Polen. De nieuwe Poolse regering heeft een geschil van mening met het Grondwettelijk Hof over de benoeming van enkele rechters, verricht door de vorige Poolse regering Tusk. Ook over de publicatie van enkele arresten van het Hof bestaat nog geschil van mening.

Op het gebied van de media-wetgeving zien we nu dat er meer en diverse omroepen in Polen zijn dan ooit tevoren. Maar ook de huidige regering heeft, net als de vorige regering onder premier Tusk, nog te veel invloed bij benoemingen bij de nationale omroep.

De gezamenlijke tekst van vijf fracties gaat veel te ver. In plaats van de Europese Commissie en de Poolse regering de kans te geven hun dialoog succesvol voort te zetten, wil deze EP-meerderheid  bijvoorbeeld vrije abortus in Polen agenderen. En passant wordt nog even een hele rits wetsvoorstellen bekritiseerd.

Ik wil de Poolse regering met Commissaris Timmermans de kans geven, er samen uit te komen. Er zit beweging in dat proces. Daar moet geen oneigenlijke druk op worden gezet zoals nu een meerderheid van het Europees Parlement wil. Je moet een broedende kip niet storen!

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari