Europese aanpak van ‘Calais’ hard nodig

CMNu9lCWsAA8Qiv.jpg large04-10-2016 19:15 04-10-2016 19:15

Vanavond debatteert het Europees Parlement over de situatie in Calais. Dit debat kwam tot stand op aanvraag van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

In Calais bivakkeren al jaren duizenden vluchtelingen die proberen naar Engeland te komen. Dat gaat regelmatig gepaard gaat met geweld tegen vrachtwagenchauffeurs en het kapotmaken van ladingen. Van Dalen wil nu dat Europa zich met de zaak gaat bemoeien: ‘Het eindeloze gepraat van overheden mag niet op het bordje van de chauffeurs blijven liggen!’

Tijdens het debat in het Europees Parlement in Straatsburg stelde Van Dalen dat het wat hem betreft vooral over de chauffeurs moet gaan. Van Dalen: ‘De situatie is onhoudbaar. Voor vluchtelingen, voor omwonenden, maar vooral ook voor de chauffeurs. Chauffeurs uit heel Europa zijn zéér benauwd om door Calais te moeten rijden. Zij vertelden mij hoe je daar wordt bedreigd, geslagen en bespuugd. Dit is een Europees probleem!’

Om tot oplossingen te komen moet er volgens Van Dalen een Europese top over dit thema worden georganiseerd. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar. Het is tijd voor flinke druk. Het beleid van selectie aan de poort en hervestiging van echte vluchtelingen moet nu echt gerealiseerd worden.’

Wat Calais betreft moeten Frankrijk en Groot-Brittannië de situatie oplossen. Zij kunnen de vluchtelingen uit Calais opvangen. Frankrijk moet voorts het kamp sluiten en zorgen dat het niet daar, noch elders aan de Kanaalkust weer terugkeert. Daarnaast: zorg voor beveiligde parkeerplaatsen, een snelle doorgang bij de douane in Calais en het stoppen van oneerlijke beboeting voor chauffeurs bij wie toch vluchtelingen worden ontdekt.

Er moet nu geleverd worden: het eindeloze gepraat van overheden en ministers mag niet op het bordje van de vluchtelingen, en niet op dat van de chauffeurs blijven liggen: ´Geen woorden, maar nu eindelijk eens daden´.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder de tekst die Peter van Dalen zojuist heeft uitgesproken:

Spreektekst Calaisdebat Peter van Dalen

Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP

Lid van de Transportcommissie van het EP

Straatsburg, 4 oktober 2016

CALAIS: GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

Ik heb dit debat aangevraagd omdat de situatie in Calais voor iedereen totaal onhoudbaar is. Voor vluchtelingen, voor omwonenden en voor chauffeurs.

Afgelopen jaar heb ik samen met mijn gewaardeerde collega De Jong in Rotterdam een bijeenkomst gehouden met tientallen chauffeurs. Veelal bomen van kerels, maar velen zéér benauwd om door Calais te moeten rijden. Chauffeurs vertelden ons hoe ze daar worden bedreigd, geslagen en bespuugd. Vele ladingen groenten en fruit verdwenen in afvalcontainers nadat vluchtelingen erop hadden gepoept en gepiest. En dan volgde voor de chauffeur bovendien nog een boete van duizenden Euro's omdat er verstekelingen aan boord waren!   

Dit is een Europees probleem dus dient de Europese Commissie een topconferentie te beleggen om tot een oplossing te komen. Het beleid van selectie aan de poort en hervestiging van echte vluchtelingen moet nù echt gerealiseerd worden.

Wat Calais betreft moeten Frankrijk en Groot-Brittannië de situatie oplossen. Zij kunnen de vluchtelingen uit Calais opvangen. Frankrijk moet voorts het kamp sluiten en zorgen dat het niet daar, noch elders aan de Kanaalkust weer terugkeert. Daarnaast: zorg voor beveiligde parkeerplaatsen, stop de oneerlijke beboeting en zorg voor snelle doorgang bij de douane!

Er moet nù geleverd worden: het eindeloze gepraat van overheden en ministers mag niet op het bordje van de vluchtelingen, en niet op dat van de chauffeurs blijven liggen: GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari