Stop sloop zeeschepen op stranden in Azië!

Shipbreaking25-10-2016 15:50 25-10-2016 15:50

"Zeeschepen uit Europa worden nog steeds illegaal gesloopt op de kusten van landen als Bangladesh en India. Dit gebeurt onder levensgevaarlijke omstandigheden voor mens en milieu. Dit moet stoppen!", aldus Europarlementatiër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). Hij heeft samen met collega’s de Europese Commissie om opheldering gevraagd.

“Momenteel is de Europese Commissie een lijst aan het opstellen met werven buiten Europa die aan Europese eisen voldoen om schepen verantwoord te mogen slopen. Er wordt veel druk uitgeoefend om op die lijst ook werven te zetten die zeeschepen slopen op stranden. Maar de sloop op stranden gaat volstrekt in tegen alle regels wat betreft het milieu en de veiligheid van werknemers”, aldus Van Dalen. Daarom diverse kritische schriftelijke vragen van hem en collega's uit bijna alle EP-fracties aan de Europese Commissie.

Dit voorjaar liet de grootste rederij ter wereld, het Deense Maersk, nog 2 zeeschepen slopen door ‘Shree Ram’ in India. Onderzoeksjournalisten gingen ter plekke kijken en troffen grove schendingen aan de van milieu- en gezondheidsregels.[1] Toch heeft ook dit sloopbedrijf zich aangemeld voor de Europese lijst.

 

Van Dalen: “In 2013 werd een nieuwe verordening over de recycling van zeeschepen aangenomen. Die bevat heldere eisen waaraan werven moeten voldoen als ze zeeschepen gaan slopen, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Het is overduidelijk dat het slopen op een strand aan geen enkele van deze eisen voldoet. Toch krijgen we sterke aanwijzingen dat er een krachtige lobby gaande is, ook dit soort dubieuze ‘werven’ toe te laten op die lijst. Met de schriftelijke vragen willen we duidelijkheid krijgen van de Europese Commissie dat dit niet gaat gebeuren. Met de vragen willen we politiek tegenwicht geven aan al het twijfelachtige lobbywerk over die werven dat nu gaande is.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari