EU moet knelpunt zeebaars kleinschalige beroepsvisserij oplossen

zeebaars06-12-2016 14:54 06-12-2016 14:54

De situatie van zeebaars in de Europese wateren is zorgwekkend. “Maatregelen om het zeebaars-bestand te herstellen zijn nodig, maar de maatregelen die de Europese Commissie heeft gekozen zorgen voor een ongelijk speelveld”, dat stelt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). De Nederlandse kleinschalige beroepsvisserij heeft in tegenstellling tot de handlijnvissers geen quotum gekregen. “Dit treft de gezinsbedrijven in de traditionele kustvisserij hard. Daarom heb ik de Europese Commissie verzocht een einde te maken aan deze ongelijke situatie”.

Maatregelen

 Stieneke van der Graaf, ChristenUnie-statenlid in de provincie Groningen, bezoekt regelmatig het proeflokaal van deze vissers in Lauwersoog: “Ik eet daar graag een visje en dan vertellen ze vol passie over hun werk. Deze traditionele vissers vissen verantwoord en naar draagkracht van de zee. Maar nu raken ze in de problemen door de afgekondigde maaregelen. Dus Europese actie is nodig”.

 De Nederlandse kleinschalige visserij met staand want op zeebaars en de hardervisserij met bijvangst zeebaars lijken door de Europese Commissie over het hoofd gezien. Deze worden in het commissievoorstel op een 0 quotum gezet. In 2016 mochten ook deze vissers 10 maanden van het jaar 1300 kg per maand aanlanden. In totaal ging het in 2015 om nog geen 0,2% van het geschatte bestand en 0,5% van de totale Europese vangst. Een vangst die dus van weinig invloed op het bestand maar van groot belang voor onze kleinschalige visserij in de Zeeuwse Delta, de kustzone en op het Wad.

 Stieneke van der Graaf is tevens kandidaat Tweede-Kamerlid voor de ChristenUnie, ze staat op plaats 6 op de kieslijst. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari