Schriftelijke vragen Joël Voordewind over het weren van maatschappelijke organisaties door de Indiase overheid

dinsdag 31 januari 2017

Schriftelijke vragen Joël Voordewind aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Onderwerp: Het weren van maatschappelijke organisaties door de Indiase overheid

Kamerstuk: 2017Z01359

Datum: 31 januari 2017

Vraag 1

Vindt u het ook zeer zorgelijk dat de Indiase overheid maatschappelijke organisaties weert en/of tegenwerkt, waaronder Amnesty International, Greenpeace, Navsarjan Trust en Compassion, en al maandenlang de financiële tegoeden bevriest? 1)

Vraag 2

Erkent u dat het wegvallen van de projecten van Compassion in India ernstige gevolgen heeft voor 145.000 kinderen die in extreme armoede leven? Bent u bereid om met Compassion Nederland in overleg te treden, aangezien de organisatie gedwongen is om half maart de steun stop te zetten?

Vraag 3

Erkent u dat het stopzetten van de financiering aan Navsarjan Trust ernstige gevolgen heeft voor de bestrijding van kastendiscriminatie en de toegang tot onderwijs voor Dalit-kinderen? 2)

Vraag 4

Erkent u dat India handelt in strijd met de internationale mensenrechten en dat de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging onder grote druk staan?

Vraag 5

Bent u bereid om in overleg te gaan en druk te zetten op de Indiase overheid om deze maatregelen terug te draaien, in het bijzonder de zeer restrictieve Foreign Regulation and Contribution Act, zoals ook is geadviseerd door Marina Kiai, de Speciale VN Rapporteur voor Vrijheid van Vereniging en Vergadering? 3)

Vraag 6

Ben u bovendien bereid aan te dringen bij de Europese Commissie op actie richting de Indiase overheid en ook zelf bij de Indiase overheid aan te dringen op het stopzetten van het bevriezen van tegoeden van onder meer Compas-sion en Navsarjan Trust?

Vraag 7

Wilt u deze vragen met spoed beantwoorden gezien de nijpende situatie voor de organisaties?

1) https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/compassion-lijkt-india-te-moeten-verlaten.2480711.lynkx en http://compassionblog.nl/2017/01/24/verdriet-om-145-000-kinderen-in-india/

2) http://www.dalits.nl/170106.html

3) http://www.dalits.nl/160509.html

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl

« Terug