Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over de aanslagen op christenen in de Sinaï, Egypte

woensdag 01 maart 2017

Schriftelijke vragen Joël Voordewind en de Leden Ten Broeke (VVD), Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV) en Knops (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: De aanslagen op christenen in de Sinaï, Egypte

Kamerstuk: 2017Z03423

Datum: 1 maart 2017

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het bericht dat zeven christenen zijn vermoord door Isis in de Sinaï tussen 30 januari en nu, van wie een slachtoffer is onthoofd en een ander levend is verbrand, en dat hierdoor inmiddels ruim 600 christenen de Sinaï zijn ontvlucht? 1)

Vraag 2

Erkent u dat blijkbaar de veiligheid van christenen in Noord Sinaï niet meer gegarandeerd kan worden door de regering van president Sisi, aangezien zelfs een legerofficier tegen de christenen gezegd zou hebben dat zij Noord-Sinaï moesten verlaten?

Vraag 3

Bent u bereid in uw bilaterale contacten met de Egyptische regering uw zorgen uit te spreken over de gerichte aanslagen op christenen in de Sinaï?

Vraag 4

Bent u tevens bereid, mogelijk ook in internationale gremia, president Sisi, die overigens een van de weinige Arabische leiders is die oog heeft voor de christelijke minderheid, op te roepen er inderdaad ook alles aan te doen om de christenen in Egypte te beschermen?

Vraag 5

Heeft de levering van radar aan schepen voor de Egyptische marine er naar de mening van de Nederlandse regering voor gezorgd dat de Egyptische strijdkrachten de situatie in de Sinaï beter kunnen volgen? Zo ja, waaruit blijkt dat?

1) http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN1632BF

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl

« Terug