Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over de berichten dat Turkije Koerdische doelen in Noord-Syrië en Noord-Irak heeft aangevallen

donderdag 04 mei 2017

Schriftelijke vragen Joël Voordewind en de collega-Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) en De Roon (PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

Onderwerp:        De berichten dat Turkije Koerdische doelen in Noord-Syrië en Noord-Irak heeft aangevallen

Datum:               4 mei 2017

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de Turkse aanvallen op Koerdische doelen in Noord-Syrië en Noord-Irak? 1)

Vraag 2

Hoe beoordeelt u deze aanvallen, gezien het feit dat de getroffen groeperin-gen deel uitmaken van de anti-ISIS-coalitie en nauw samenwerken met NAVO-bondgenoot Amerika?

Vraag 3

Zijn er bewijzen voor de Turkse bewering dat het bij de aanvallen ging om PKK-strijders die wapens en explosieven naar Turkije wilden smokkelen?

Vraag 4

Bent u ervan op de hoogte dat organisaties van de Syrische Christelijke minderheid en de Iraakse Yazidi’s sterk geprotesteerd hebben tegen deze bombardementen omdat zij mede-slachtoffer zijn van de Turkse bombarde-menten?2 Welke informatie heeft u over slachtoffers onder deze groepen?

Toelichting: Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Karabulut (SP), ingezonden 2 mei 2017 (vraagnummer 2017Z05722)

1) http://nos.nl/artikel/2170092-zeker-20-koerden-gedood-bij-turkse-aanvallen-in-irak-en-syrie.html

2) http://english.ankawa.com/?p=18769

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl

« Terug