Schriftelijke vragen van Eppo Bruins en het Tweede Kamerlid Kwint (SP) over de fusie van Partou en KidsFoundation

vrijdag 05 april 2019

Schriftelijke vragen van Eppo Bruins en het Tweede Kamerlid Kwint (SP) aan de Staatssecretarissen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Economische Zaken en Klimaat

Kamerstuknr. 2019Z06866

Vraag 1
Kent u het bericht «Kinderdagverblijven Partou en KidsFoundation gaan samen verder»? 1)

Vraag 2
Wat is uw reactie op deze voorgenomen fusie? Wat vindt u ervan dat deze kinderopvangorganisaties straks in handen komen van (buitenlandse) investeringsmaatschappijen Onex en Waterland?

Vraag 3
Hebt u invloed op dergelijke voorgenomen fusies? Hebben ouders en kinderopvangmedewerkers hier invloed op? Acht u het mogelijk en wenselijk om die invloed te vergroten?

Vraag 4
Hoe kijkt u meer in het algemeen aan tegen de rol van investeringsmaatschappijen in de kinderopvangsector? Vindt u het passend dat investeerders zich mengen in een sector met een groot publiek belang en met veel publiek geld?

Vraag 5
Kunt u een inschatting geven van de omvang van de omzet in de sector en de gemaakte winsten? Wat is de gemiddelde marge in deze (met belastinggeld gedragen) sector?

Vraag 6
Wat is er bekend over de gevolgen van de inmenging van private equity in deze sector? Worden de belangen van aandeelhouders op deze manier niet gesteld boven het belang van de kinderen en de kinderopvangmedewerkers?

Vraag 7
Deelt u de mening dat winsten die in de kinderopvangsector gemaakt worden ook ten goede moeten komen aan de kinderopvang? Hoe kunt u dit borgen?

1) https://nos.nl/artikel/2278967-kinderdagverblijven-partou-en-kidsfoundation-gaan-samen-verder.html

Meer informatie

« Terug