Bijdrage van Bas Belder aan het debat over de Zuidelijke Kaukasus

Pijpleiding16-01-2008 08:15 16-01-2008 08:15

Belder spreekt zich uit over de Zuidelijke Kaukasus als energiecorridor van de EU.

MdV,
 
De betekenis van de Zuidelijke Kaukasus als energiecorridor voor de EU valt niet te onderschatten. Wat komt er anders van ons doel van energiediversificatie terecht? Daarmee volg ik geheel de lijn die rapporteur Polfer in haar rapport trekt.
 
Analyst Vladimir Socor heeft deze corridorfunctie van de Transkaukasus kort en bondig geformuleerd: "De spoorlijn Azerbeidzjan-Georgië-Turkije zal Ruslands monopolie op het spoorverkeer van Kazachstan en andere Centraal-Aziatische staten doorbreken, precies zoals pijpleidingen door de Zuidelijke Kaukasus het Russische monopolie op het olie- en gasvervoer vanuit Centraal-Azië ongedaan maken." Voeg daaraan toe de noodzakelijke Azerbeidzjaanse energieleveranties om het Nabucco-project te effectueren.
 
Wil de EU optimaal profiteren van de Zuidelijke Kaukasus als energiecorridor, dan is voor alles interne politieke stabiliteit in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan onmisbaar. Betreurenswaardig genoeg ontbreekt in genoemde landen daarvoor een maatschappelijke consensus. Hier wacht de EU een directe taak.
 
Die gewenste politieke stabiliteit geldt evenzeer regionaal. Brussel mag en moet kandidaatlidstaat Turkije hierop aanspreken. Want een militair oplaaien van het Berg Karabach-conflict is op termijn allesbehalve ondenkbeeldig gegeven de viervoudiging van de Azerbeidzjaanse militaire capaciteiten en de externe hulp die Bakoe momenteel daarbij in toenemende mate ontvangt.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari