Documentaire onderstreept inzet ChristenUnie-SGP voor Bulgaarse kinderzorg

IMG_0193donderdag 31 januari 2008 12:14

Bas Belder hoopt van 3 tot 7 maart in Bulgarije te zijn om met de organisatie Kom over en help te kijken hoe het met de Bulgaarse kinderzorg is gesteld. Daarnaast staat op 12 februari een gesprek gepland met collega-europarlementariër Sinnott en de Bulgaarse eurocommissaris Kuneva.

De kinderzorg in Bulgarije is een actueel onderwerp. Gisteren werd een BBC-documentaire uitgezonden waaruit blijkt dat kinderen in een Bulgaars tehuis verwaarloosd worden en geen liefde en zorg ontvangen. Morgen wil staatssecretaris Timmermans een bezoek brengen aan Bulgarije naar aanleiding van de documentaire.


De eurofractie houdt zich al langere tijd bezig met dit onderwerp. Afgelopen jaar stelde de fractie voor geld te reserveren op de EU-begroting 2008 voor kinderzorg in Bulgarije en Roemenië. Dat voorstel kreeg geen meerderheid, zeker ook doordat de socialistische politieke groep zich er tegen uitsprak. De eurofractie legt zich hier niet bij neer. Bulgarije is nu lid van de Europese Unie. De EU wil doorgaan voor een gebied waar een zekere gerechtigheid, vrede en welstand heerst. Het is een blamage als dat niet geldt voor in Bulgarije en Roemenië die in een kindertehuis terecht komen.

De eurofractie blijft opkomen voor weeskinderen in Bulgarije. Het bezoek in maart vindt plaats op uitnodiging van Kom over en help, een organisatie die al jaren werkt in Bulgaarse en Roemeense kindertehuizen. Het bezoek moet eraan bijdragen dat het tot daadwerkelijke verbetering komt. De tehuizen hebben nog een tekort aan getraind personeel. Kinderen met een handicap ontvangen niet de zorg, begeleiding en therapie die ze nodig hebben. Daarom wil de eurofractie opnieuw voorstellen om geld op de begroting te reserveren voor de kinderzorg in Bulgarije. De problemen blijken hardnekkig te zijn en de EU moet in haar jaarlijkse begroting aandacht aan deze problematiek schenken.

Financiele hulp moet het voormalige communistische land helpen de verantwoordelijkheid te nemen alle kinderen de juiste zorg te bieden, ook Romakinderen en kinderen met een of meer handicaps. De hulp van lokale en buitenlandse maatschappelijke organisaties als belangrijke partners in de kinderzorg is daarbij onmisbaar. De EU mag niet schromen om de subsidies voor sociale en regionale ontwikkeling sterker toe te snijden op de kinderzorg.

Stelselmatige monitoring moet controleren of er vooruitgang wordt geboekt. Hoewel het een zaak is van lange adem, is het van groot belang dat er op korte termijn verbetering komt.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari