Liberalisering postmarkt goede zaak

brievendonderdag 31 januari 2008 15:00

Vanmorgen stemde het EP in met de verdere vrijmaking van de postmarkt. Volgens Hans Blokland is dat een goede zaak: “de huidige postwetgeving loopt in 2009 af. Zonder deze nieuwe wetgeving vallen de postdiensten dan onder de algemene concurrentiewetgeving. Dat betekent dat bijvoorbeeld de universele dienst onder druk kan komen te staan.”

Blokland is tevreden met het feit dat er nu finale data (2011 en voor sommige landen 2013) voor de openstelling is bepaald. “Dat geeft zekerheid voor alle betrokkenen en kunnen belangstellenden zich gaan opmaken voor een buitenlands avontuur.” Hij is tevreden met de bepaling dat oneerlijke concurrentie kan worden tegengegaan – aanbieders die zelf opereren in een voorbehouden gebied, kunnen niet op markten in andere landen aan de slag.

Nu de openstelling van de markt dichterbij komt zijn niet alle hobbels opgelost, zoals verschillen in fiscale en sociale wetgeving tussen lidstaten. Om die reden is Blokland dan ook van mening dat lidstaten die voor 2010/2013 hun markten willen openen de situatie in andere lidstaten in het oog moeten houden. “Je eigen markt openen, terwijl ondernemers uit het eigen land niet elders onder gelijke voorwaarden aan de slag kunnen is een riskante onderneming."

Blokland kan zich in grote mate vinden in het standpunt van de Raad van Ministers. Het standpunt biedt lidstaten veel vrijheid om bepaalde zaken naar eigen inzicht te regelen. Bijvoorbeeld de noodzaak voor de handhaving van een gereserveerd gebied, waarin één aangewezen aanbieder actief is. Die vrijheid kan ook minder gewenste uitkomsten hebben. Bijvoorbeeld op het vlak van voorzieningen voor blinden. Daarom heeft hij samen met andere collegae voorgesteld de dienstverlening ten bate van blinden minder vrijblijvend te maken.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari