Zuiver kapitalisme werkt niet

DSCN205619-02-2008 14:00 19-02-2008 14:00

"De kredietcrisis in de Verenigde Staten heeft de afgelopen maanden het failliet aangetoond van een zuiver kapitalistisch systeem. Dat een communistisch of zo u wilt socialistisch systeem niet werkt weten we al veel langer. In 1989 werd dat duidelijk zichtbaar. Maar nu ook blijkt dat kapitalisme niet functioneert, wordt het hoog tijd die kennis goed toe te passen". Dit zegt Hans Blokland tijdens het EP-debat over de Lissabon strategie.

Blokland vervolgt: "Met de strategie van Lissabon proberen we te zorgen dat Europa economisch kan blijven concurreren met de rest van de wereld. Dat kan alleen als iedereen die dat kan ook daadwerkelijk meedoet en we zorg dragen voor een goed leefmilieu.

Het bevorderen van werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling zijn dan ook terecht hoofddoelstellingen van de hernieuwde Lissabonstrategie.

De oplossingen die de collega´s van de GUE fractie aandragen vind ik niet getuigen van kennis van zaken en oog voor de realiteit. Als we werkelijk over zouden gaan tot dergelijke maatregelen neemt de inflatie toe en verdwijnt het vertrouwen van financiers om te investeren in Europa. En inflatie is uiteindelijk diefstal!

In eerdere debatten over de voorjaarstop heb ik al gepleit voor een actieve overheid in de Lidstaten. Dat doe ik vandaag opnieuw. De lidstaten moeten zelf hervormingen in gang zetten en uitvoeren. En nu er van recessie nog geen sprake is, wordt het hoog tijd om de verzorgingsstaat adequaat te hervormen.

Europa kan daarbij wel coördineren, maar niet commanderen!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari