EP-debat over Kosovo

20-02-2008 14:38 20-02-2008 14:38

Bas Belder stelt tijdens het EP-debat over Kosovo de vraag hoe de besluitvorming in het land precies verloopt. Ook spreekt hij de wens uit dat de Europese missie in Kosovo een einde maakt aan de Servische en Albanese maffiabendes die al jaren samenwerken.

Speech Belder tijdens het EP-debat over Kosovo:

"In de Nederlandse pers gaf de speciale afgezant van de EU in Kosovo alsmede de hoogste vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap, Pieter Feith, een inspirerend interview over de zware taak die de komende tijd op het Merelveld op zijn schouders rust.

Eén passage in dat interview vond ik echter raadselachtig. Op de simpele vraag wie van de externe actoren de baas is in Kosovo, de Franse oud-generaal De Kermabon die de Europese missie van politie en juristen zal leiden of hijzelf, antwoordt Feith: “Als het over politiek gaat, geef ik de Franse commandant advies.” De Raad is op zijn beurt de superieur van de heer Feith. Vandaar mijn vraag aan zijn adres: Hoe loopt de besluitvorming in Kosovo exact?

Tot slot, meneer de voorzitter, een citaat van een Kosovaarse politieagent: “Op crimineel niveau weten Serviërs en Albanezen elkaar wel te vinden. De Servische en Albanese maffiabendes werken uitstekend samen. Al jaren.” Van harte hoop ik dat dankzij de Europese missie in Kosovo deze immorele Albanees-Servische coöperatie zal moeten wijken voor een waardig interetnisch samengaan!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari