Belder bezoekt Bulgaarse kindertehuizen

vrijdag 29 februari 2008 11:56

Bas Belder bezoekt van 3 tot 7 maart 2008 Bulgarije. Hij zal er onderzoek doen naar de schrijnende situatie in kindertehuizen. Door de geplande fact-finding missie hoopt de fractie bij te dragen aan een versnelling van het broodnodige verbeteringsproces.

Problemen

Kinderen die niet uit bed komen, ondervoed zijn of vergroeid; gebrek aan geschoold personeel en passende medische zorg en training voor kinderen met een handicap; het grote aantal vondelingen dat in tehuizen terecht komt: Een greep uit de onderwerpen die Belder in Bulgarije wil bespreken. Bulgaarse kindertehuizen waren onlangs in het nieuws naar aanleiding van de BBC-documentaire die kinderen toonde in een tehuis in het dorp Mogilino.

Eurocommissaris Kuneva

Tijdens een gesprek tussen Belder en eurocommissaris Kuneva uit Bulgarije bleek dat de eurocommissaris het probleem serieus neemt en open staat voor suggesties. Belder zal zijn bevinding na afloop van het bezoek met Kuneva bespreken. Aan de hand van de observaties kan de eurocommissaris actie ondernemen.

Programma

Het programma voor het bezoek aan Bulgarije omvat bezoeken aan een aantal kindertehuizen. Er vinden gesprekken plaats met medewerkers en met de mensen die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen in de tehuizen. Karst de Vries, directeur Kom over en help begeleidt het bezoek. De organisatie beschikt over de nodige expertise vanwege jarenlange hulpverlening in een aantal tehuizen en heeft nauw contact met binnen- en buitenlandse partners terwijl Belder zijn politieke invloed kan aanwenden.

De eurofractie houdt zich al langere tijd bezig met de positie van weeskinderen in Bulgarije. Vorig jaar heeft ze een voorstel gedaan om geld te reserveren op de EU-begroting voor de kinderzorg in Bulgarije en Roemenië. Dat voorstel kreeg helaas geen meerderheid in de begrotingscommissie. De BBC-documentaire onderstreept volgens Bas Belder de noodzaak tot blijvende aandacht en biedt een extra stimulans voor de inzet van de fractie.


Klik hier voor meer informatie over het bezoek

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari