Hulp nodig voor Bulgaarse kinderen

vrijdag 07 maart 2008 10:31

Bas Belder bezocht deze week Bulgarije om kennis te nemen van de ontwikkelingen in de Bulgaarse kinderzorg. Het werkbezoek had plaats in samenwerking met Karst de Vries, directeur van Kom over en help, op uitnodiging van Ds. Theo Angelov van de Baptistenunie in Bulgarije. Belder bezocht verschillende tehuizen voor kinderen zonder ouderlijke zorg, voor kinderen met een handicap en een internaat voor speciaal onderwijs.

In de tehuizen sprak hij met directeuren en personeel. Veelal mensen die zich met grote toewijding inzetten voor ‘hun' kinderen. Daarbij kampen zij met immense problemen. Niet in de laatste plaats een volledig ontoereikend budget. Het is belangrijk de grote waarde van hun inspanningen te erkennen. Ze verdienen volledige ondersteuning van de Bulgaarse samenleving, de Bulgaarse overheid en de Europese Unie. Dit probleem raakt de waardigheid van het leven van de kinderen, van wie er te veel in de steek worden gelaten door hun ouders.

Problemen

De eurofractie constateert moeilijkheden van sterk uiteenlopende aard. In de eerste plaats is gespecialiseerde persoonlijke zorg essentieel. Basisbehoeften zijn in het geding: Er is niet voldoende kleding, verwarming, persoonlijke hygiëne en medische zorg. Alleen al het verkrijgen van een bril kan problematisch zijn. Daarnaast is er te weinig aandacht voor de eigenwaarde en identiteit van de kinderen om niet te spreken van psychologische begeleiding voor getraumatiseerde kinderen of onderwijs en training toegesneden op de handicap van het kind. Om dit te bereiken zijn psychologen in de tehuizen nodig en individuele zorgplannen op deze terreinen. Deze urgente verbeteringen moeten de toegewijde directeuren en personeel ruggensteun geven.

Andere zorgen omvatten: de kwaliteit van de plafonds, matrassen en overvolle slaapkamers waarin tienermeisjes en -jongens gemengd slapen. Bovendien is er weinig personeel. Dit leidt tot een gebrek aan interactie met en prikkels voor de kinderen. Dit palet aan moeilijkheden zorgt ervoor dat de mogelijkheden die de kinderen in potentie hebben, zowel lichamelijk als psychisch en sociaal, niet tot uiting kunnen komen. Een oplossing hiervoor vergt een aanzienlijke toename van het budget voor de kinderen.

Hulp

Niet-gouvernementele organisaties bieden hierbij substantiële hulp, zoals extra personeel, mogelijkheden voor training en onderwijs en bepaalde basisbehoeften zoals verwarming, kleding, eten en operaties. De meeste van deze organisaties komen uit het buitenland en handelen uit een sterke christelijke overtuiging om te helpen. Vanwege hun uitgebreide ervaring is nauwe samenwerking met deze organisaties cruciaal, zodat toegewijde mensen betrokken worden die bereid zijn om verdere hulp te bieden.

Naar aanleiding van deze fact-finding missie wil Belder deze ernstige kwestie zeker aan de orde stellen bij de Bulgaarse autoriteiten en de Europese Unie. Vorig jaar al poogde hij fondsen te reserveren op de begroting van de Europese Unie voor noodlijdende kinderen in Bulgarije en Roemenië. Belder blijft de komende tijd de ontwikkelingen in de kindertehuizen nauwgezet volgen, in samenwerking met Kom over en help en andere niet-gouvernementele organisaties, in de hoop dat Sofia en Brussel de ernstige problemen in de Bulgaarse kinderzorg gezamenlijk fundamenteel gaan aanpakken.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari