Israelisch militair optreden voorbeeld voor Arabische wereld

10-03-2008 15:24 10-03-2008 15:24

De primaire taak van elke staat is de veiligheid van zijn burgers te waarborgen. Geheel conform internationaal recht. Dat verklaart en legaliseert het Israëlische optreden tegen de toenemende rakettenregen vanuit de Gazastrook. Deze Palestijnse raketdreiging dateert overigens al vanaf 2001. Zij is evenwel na de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005 enorm toegenomen. Sindsdien is het aantal Palestijnse raketaanvallen op de Joodse staat met maar liefst 500 procent gestegen.

Voor het jaar 2006 hadden maandelijks zelden meer dan 50 raketaanvallen op Israëlisch grondgebied plaats. Begin 2008 zijn dat er inmiddels 50 per dag! Meer dan 250.000 Israëlische burgers zijn daarmee op dit ogenblik dagelijks blootgesteld aan Palestijnse raketten vanuit de Gazastrook.

Het verwijt dat Israël op deze dodelijke dreiging met "disproportioneel geweld" reageert, negeert ten enenmale de wrede tactiek van Hamas en andere Palestijnse terreurorganisaties om raketaanvallen vanaf bewoond gebied uit te voeren. Eind februari berichte de Nederlandse pers hierover uitvoerig onder de sprekende kop: "Gelieve hier geen raketten op Israël af te vuren". En passant volgt Israël strikt legale standaarden voor militaire procedures. Een voorbeeld ter navolging voor de Arabische wereld!

Intussen kan Hamas - de dominante machtsfactor in Gaza - als lid van de zogenoemde "as van destabilisatie" in de regio, rekenen op substantiële steun van Iran, Syrië en Hezbollah. Een anonieme Hamas-commandant onderstreepte dat gisteren nog eens ten overvloede tegenover de Sunday Times. Wanneer Iran zijn Fajr-raketten naar Gaza weet te smokkelen, kan Hamas zelfs Tel Aviv bedreigen. Belder vraagt tijdens het EP- debat aan de Raad en Commissie of zij  deze Israëlische zorg delen en zo ja, wat de Europese strategie is tegenover de "as van destabilisatie".

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari