Schonere transportsector vraagt offers

maandag 10 maart 2008 16:05

Het effect van de vervoerssector aan de veranderende klimatologische omstandigheden is iedereen bekend. Het Europees Parlement bespreekt deze week een rapport van Albertini dat volgens Hans Blokland op bondige wijze laat zien welke praktische politieke en technische maatregelen mogelijk zijn om die bijdrage te reduceren.

Omdat waar gehakt wordt spaanders vallen, zullen deze maatregelen de nodige pijn voor betrokkenen opleveren. Voor zowel professionele vervoerders als voor individuele burgers.

Anders dan het rapport suggereert is Blokland van mening dat niet alleen de profs, maar ook de burgers de noodzaak van ingrijpende maatregelen inzien. Burgers moeten die maatregelen ook steunen, mits ze ‘aantoonbaar' positieve gevolgen voor de toekomst hebben.

De eerste grote doelstelling die moet worden behaald is die van de normen voor luchtkwaliteit in 2015. Het vervoer speelt een grote rol bij het behalen van die normen. Zeker in stedelijke gebieden. Beschikbare technieken en maatregelen - zowel bron- als doelmaatregelen - moeten dan ook zonder uitstel worden toegepast en uitgevoerd.

Blokland bedankt collega Albertini voor zijn rapport en spreekt de hoop uit dat alle betrokkenen hun bijdrage aan de gevraagde inspanningen willen leveren.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari