Bijdrage II van Bas Belder aan debat China-Afrika

Chinadinsdag 22 april 2008 22:30

MdV,

In paragraaf 65 van haar grondige rapport roept collega Gomes de EU en China op geen wapenhandel te drijven met Afrikaanse regeringen die zich schuldig maken aan schendingen van mensenrechten, in conflicten zijn verwikkeld of balanceren op de rand van oorlog. Ik ben het daarin volledig eens met de rapporteur. Dat geldt ook voor de concrete voorbeelden die zij noemt. In dat rijtje Afrikaanse staten springt het Zimbabwe van Mugabe er dezer dagen zeker uit.

Eind vorige week berichtte de westerse pers over een omvangrijke Chinese wapenleverantie aan het Mugabe-bewind via Zuid-Afrika. Alsof de binnenlandse spanningen in Zimbabwe al niet hoog genoeg zijn opgelopen door alle presidentiële stembusmachinaties...

"Als we naar China reizen, is het alsof ik thuiskom", sprak president Mugabe tijdens zijn laatste bezoek aan Peking, zo´n anderhalf jaar geleden. Wanneer distantieert het Chinese leiderschap zich werkelijk van deze en andere Afrikaanse 'huisvrienden'? Commissaris Michel, ik verwacht dat u deze dringende vraag komende dagen stelt aan uw Chinese gastheren!

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari