Bijdrage van Bas Belder aan debat Afghanistan

afghanistandinsdag 08 juli 2008 13:53

MdV,

Voor de pacificatie en wederopbouw van Afghanistan staan burgers uit lidstaten van de EU en ver daarbuiten met hun leven in. Zij allen verdienen het grootste respect en de volle ondersteuning van het Europees Parlement! En niet te vergeten ons gebed voor goddelijke bescherming. Want hun missie blijft zeer gevaarvol. De moorddadige aanslag van gistermorgen in Kaboel vormt daarvan een nieuw bewijs.

Voor twee specifieke problemen van de complexe Afghaanse situatie vraag ik de aandacht van Raad en Commissie. Zonder een effectieve strategie tegen de talibanisering van Noord-Pakistan blijft stabilisering van Afghanistan vooral een (westerse) wens. Daardoor opereren de NAVO-strijdkrachten in feite "met gebonden handen".

Het tweede Afghaanse probleem is de urgente modernisering van de landbouw. Haar grootste handicap is de aanhoudende onveiligheid in grote delen van het land. VN-statistieken geven het klip en klaar aan: hoe onveiliger de regio, des te uitbundiger de papavervelden jaarlijks in bloei staan. Raad en Commissie, ik wens u alle wijsheid én volharding toe Afghanistan wérkelijk te stabiliseren!

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari