Bijdrage van Bas Belder aan debat over de Situatie in China

09-07-2008 16:38 09-07-2008 16:38

Voorzitter,

Op woensdagmiddag 18 juni zou ik drie eerzame Chinese burgers ontmoeten in een hotel in Peking. Krap een uur voor onze kennismaking vernam ik dat twee van hen door de veiligheidsdienst waren opgepakt en de derde van overheidswege was gemaand af te zien van onze afspraak. Ruim 31 uur later kwamen beide gedetineerden weer vrij. Zij waren volgens de officiële lezing niet gearresteerd en dus ook niet vrijgelaten, maar slechts ‘gecontroleerd'.

Hoe dit ook zij, de Chinese overheid wenste blijkbaar elk persoonlijk contact tussen een europarlementariër en deze drie staatsburgers te voorkomen. Ik begrijp haar verfoeilijke houding echter volkomen! Van drie prominente vertegenwoordigers van de bloeiende protestantse huiskerken kon Peking bepaald geen Olympisch propagandaverhaal verwachten... Juist in de aanloop naar het groots opgezette sportspektakel staan met name de leden van officieel niet-geregistreerde protestantse kerken aan steeds heviger geloofsvervolging bloot.

Over de schrijnende details van deze repressie bewaart het vooruitstrevende Chinese leiderschap liever het zwijgen. Logisch. Welke eer valt er immers te behalen aan de dwangarbeid van een eenvoudige voorganger van een huiskerk in Peking? Drie jaar lang moest hij gedurende tien tot twaalf uur per dag voetballen fabriceren voor de komende Olympische Spelen. Ook een Chinese vorm van dwangarbeid.

Wat moeten wij bovendien denken van Chinese gezagsdragers die leden van huiskerken lieten arresteren omdat zij als vrijwilligers de slachtoffers van de verschrikkelijke aardbeving in de provincie uit innerlijke overtuiging te hulp schoten?

Ruim voor het begin van de Olympische Spelen in eigen land heeft Peking, kortom, door zijn flagrante schending van grondrechten de Olympische vlam al symbolisch gedoofd! Raad en Commissie, hoe gaat u concreet toezien op de verbetering van godsdienstvrijheid in China, toch een van uw belangrijkste partners?

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari