Een rechte rug tegenover het Kremlin

maandag 01 september 2008 15:46

Het naakte Russische machtsvertoon op Georgisch grondgebied tracht een dubbele etnische zuivering te legitimeren in Abchazië (vroege jaren negentig) en Zuid-Ossetië (de afgelopen maand augustus) en baseert zich ook op het massaal verstrekken van Russische paspoorten in genoemde gebieden.

Wat kán en moet de EU tegen deze brute herleving van de imperiale idee in het Kremlinbeleid stellen? Een dieper, sterker Europees, ja transatlantisch engagement richting onze oosterburen; conform het Zweeds-Poolse voorstel van een "Oostelijk Partnerschap".

Daarnaast spoort de huidige Georgische situatie de lidstaten op een acute wijze aan werkelijk ernst en haast te maken met een gezamenlijk buitenlands energiebeleid, met energiediversificatie. Daarbij behoren vanzelf pijpleidingen die onbedreigd onder controle staan van de soevereine staten waardoor zij lopen.

De Europese Instellingen hebben er kortom meervoudig belang bij Rusland te bewegen tot militaire terugtrekking uit Georgisch kerngebied, inclusief de haven Poti. Met een variatie op de woorden van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier: Poetin, Medvedev, isoleer jezelf niet internationaal, gebruik je verstand! Zo´n Europese rechte rug tegenover het Kremlin wens ik het Franse voorzitterschap graag toe.

Bron: Speech Bas Belder tijdens het debat van over de situatie in Georgie.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari