Verbeterde controle op asielwetgeving nodig

01-09-2008 18:27 01-09-2008 18:27

Brussel - Een asielverzoek moet in één lidstaat afgehandeld worden. Dit staat in de Dublin akkoorden waarmee Europa het asielshoppen wil voorkomen (Vluchtelingen die in verschillende lidstaten asiel aanvragen). Het Europees Parlement bespreekt deze week de evaluatie van de Dublin akkoorden. De feiten zijn volgens Hans Blokland verontrustend.

"Terwijl de Commissie doorgaat met nieuwe initiatieven op het terrein van asiel en legale immigratie, blijkt zij de uitvoering niet te kunnen controleren. Een berekening van de kosten, gegevens over asielverzoeken en de behandeling van persoonsgegevens zijn niet adequaat. Ik vind dat een zorgwekkende conclusie".

Blokland vervolgt: "Als het Dublin systeem al niet naar behoren werkt, hoe zal dat dan gaan met de nieuwe initiatieven rond migratie? Kan het Europees Parlement ervan op aan dat de Raad en de Commissie dan wel serieus werk maken van een kostencalculatie? Wordt dan de bescherming van de persoonsgegevens wel serieus genomen?"

Blokland wil weten welke conclusie de Raad trekt uit het rapport over Dublin. Hij is van mening dat het Dublin-systeem veel te wensen over laat. "Er zitten gaten in het systeem. De Commissie kan geen inzicht krijgen in de kosten die nodig zijn om asielshoppen te voorkomen. Bij immigratiewetgeving wordt dezelfde infrastructuur voor informatie-uitwisseling gebruikt. Het afgelopen jaar is een toename van asielshoppen niet voorkomen".
Blokland vraagt de Raad te onderzoeken of bij de nieuwe initiatieven op het terrein van asiel en migratie de uitwisseling van gegevens naar behoren functioneert.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari