Oneerlijke concurrentie tussen havens niet acceptabel

containerschipwoensdag 03 september 2008 13:16

Er moet een einde komen aan de oneerlijke concurrentie tussen de Europese havens. Het is niet te accepteren dat de ene Europese haven zichzelf commercieel moet bedruipen terwijl de andere Europese haven leeft van de steun van de overheid. Dit zegt Hans Blokland tijdens het debat over Europees Havenbeleid.

Blokland vraagt de Commissie te beloven dat zij de richtsnoeren betreffende overheidssteun aan havens, voor eind 2008 zal publiceren. De huidige regeling voor overheidssteun zorgt voor oneerlijke concurrentie. De haven van Rotterdam komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor staatsteun terwijl dit bij veel andere Europese havens wel het geval is. Dit is strijdig met de idee van de interne markt.

Overheidssteun zorgt ervoor dat havens niet innovatief en efficiënt leren werken. Daarnaast verstoort het de concurrentie waarvan de consument uiteindelijk het slachtoffer wordt. Verder dringt Blokland er bij de Commissie op aan dat zij de richtsnoeren betreffende de tenuitvoerlegging van communautaire milieuwetgeving voor eind 2008 publiceert. Momenteel staat de onduidelijkheid en onoverzichtelijkheid hiervan, de ontwikkeling van de Europese havens in de weg.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari