Geweld tegen christenen agenderen op Top EU-India

24-09-2008 10:22 24-09-2008 10:22

Het Europees Parlement bespreekt vandaag een gemeenschappelijke ontwerpresolutie ter voorbereiding op de Top EU-India. De ontwerpresolutie gaat terecht in op de precaire positie van de christelijke minderheid in India. Bas Belder benadrukt tijdens het debat dat de situatie, met name in de deelstaat Orissa, uitzichtloos is, mits de oorzaken daadwerkelijk bij hun politieke wortels worden aangepakt.

Op 23 augustus werd Saraswati, lokale leider van de radicale hindoeïstische VHP in Orissa, vermoord door maoïsten. De christelijke minderheid moest echter boeten. Hindoe-nationalisten gingen gewapend met knuppels, bijlen en fakkels op ‘jacht’ naar christelijke medeburgers en hielden gruwelijk huis.

Dit geweld lijkt puur religieus, maar kent een evidente, politieke component. De hindoe-nationalistische BJP maakt namelijk misbruik van de houding van de in Orissa regerende PBJD, die zich angstvallig terzijde heeft gehouden. De ideologische invloed van de BJP is echter sterk én groeit in de deelstaat. De BJP is verwant aan extremistische organisaties als de eerder genoemde VHP en de paramilitaritaire RSS. Zij nemen een agressieve houding aan ten aanzien van christenen. De BJP gebruikt religieuze verdeeldheid om haar eigen gevaarvolle ideologie te verbreiden. Voor de christelijke minderheid is hierin geen plaats.

Belder vraagt van de Raad en Commissie concrete toezegging om deze “nationale schande” te agenderen tijdens de Top. Onacceptabel geweld tegen christenen zal anders blijven voortduren in India.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari