Transvetzuren en het risico voor de volksgezondheid

IMG_1112woensdag 24 september 2008 11:35

Transvetzuren zijn niet de meest gezonde vetzuren die er bestaan. Deze transvetzuren, in natuurlijke of industriële vorm, zijn te vinden in veel voedingswaren. Onderzoeken hierover hebben verschillende uitkomsten. De meerderheid wijst echter uit dat er geen verschil bestaat in risico’s tussen natuurlijke en industriële transvetzuren.

Het is echter zeer moeilijk om alle transvetzuren volledig uit te bannen zonder risico voor de volksgezondheid. Een verbod op transvetzuren leidt namelijk tot een toename van de concentratie verzadigde vetzuren, volgens ondermeer het UK Food Standard Agency. Die verzadigde vetzuren zijn minstens zo schadelijk.  De mens krijgt gemiddeld meer verzadigde verzuren binnen dan de WHO norm aanbeveelt.

Hans Blokland heeft daarom amendementen ingediend om ook de hoeveelheid verzadigde vetzuren te beperken, maar tegelijkertijd niet op te roepen tot een verbod op transvetzuren. We moeten voorkomen dat we een trade-off krijgen tussen deze vetzuren en de gezondheid van de consument daardoor niet verbetert.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari