CO2-emissie personenauto’s dreigt fiasco te worden

lucht met wolken24-09-2008 12:49 24-09-2008 12:49

Donderdag stemt de milieucommissie van het Europees Parlement over de CO2-emissie van personenauto´s. Het had een ambitieus voorstel moeten worden maar de stevige industrielobby heeft geleid tot een akkoord dat fabrikanten nauwelijks motiveert om technische verbeteringen door te voeren. Hans Blokland nam deel aan de onderhandelingen: "Het is verbijsterend en zeer teleurstellend om te zien wat er de afgelopen dagen is gebeurd".

Blokland: "Vorige week lag er nog een pakket op tafel waar de meeste politieke fracties redelijk mee in konden stemmen. Voor de laatste onderhandelingen van afgelopen dinsdag verscheen er echter een nieuw compromispakket met een aantal ingrijpende wijzigingen die vooral bij de christendemocratische EVP fractie vandaan komen. De christendemocraten en de socialisten hebben het op een bilateraal akkoordje gegooid om zich van een meerderheid te verzekeren, zonder dit in goed overleg met de overige fracties te doen. Dit is onacceptabel".
 
"De uitkomst van het bilaterale pact is veel slechter omdat fabrikanten nauwelijks gemotiveerd worden om technische verbeteringen door te voeren in motortechnologie en de boetes flink verlaagd worden. Dat betekent dat het zelfs nog maar de vraag is of we de 130 gram CO2/km in 2015 gaan halen".

De Europese verordening om de CO2 emissie van personenauto’s terug te dringen hield het volgende in: Alle auto´s zouden in 2012 moeten voldoen aan de eis om maximaal 130 gram CO2/km uit te stoten. Wanneer fabrikanten dit doel niet halen zouden er forse boetes tegenover staan. Die hoop lijkt echter de bodem ingeslagen te worden door de milieucommissie in het Europees Parlement.

Een positief element is volgens Blokland wel dat er langetermijndoelen vastgesteld worden in het voorstel. Blokland begrijpt de moeilijke positie van rapporteur Sacconi en hekelt vooral de rol van de christendemocraten: “Sacconi werd belaagd aan vele kanten, maar hij heeft de christendemocraten over zich heen laten lopen. Dat verdient geen schoonheidsprijs", aldus Blokland. Het uiteindelijke stemresultaat zal met name afhangen van mogelijke verdeeldheid binnen de grote politieke fracties.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari