´Ja´ tegen veiligheid; ´Nee´ tegen overbodige regels

reddingsboeienwoensdag 24 september 2008 14:53

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over het Erika III pakket. Dit pakket moet de veiligheid van het maritieme transport verbeteren. Hans Blokland is bijzonder tevreden over het verloop van de stemming. "De veiligheid van de maritieme transportsector is verbeterd en veerpontjes hoeven niet aan dezelfde veiligheidseisen te voldoen als veerboten".

Het resultaat verhoogt de veiligheid in de maritieme transportsector door onder meer het niveau van inspecties van schepen en het niveau van onderzoek naar ongevallen in de sector te verhogen. Blokland is uiteraard voorstander van veiligheid in de maritieme sector. Hij vindt echter dat Europa niet moet doorslaan in haar roep om veiligheid. De rapporteur voor dit onderwerp (Paolo Costa) wilde namelijk nog een stap verder gaan en alle vervoerders over de binnenvaart opzadelen met een hoog aansprakelijkheidsniveau. Uitbaters van locale rondvaartboten zouden aan dezelfde regels moeten voldoen als grote veerboten die duizenden passagiers vervoeren over zee.
 
Blokland: "Gelukkig stemde het EP hier niet mee in. Het vervoeren van passagiers over de binnenvaart is een van de veiligste maritieme sectoren. Ongevallen in deze sector zijn zeldzaam. Het verhogen van de aansprakelijkheid leidt echter tot een enorme kostenverhoging voor de vervoerders van passagiers over de binnenvaart. Een groot gedeelte van de ondernemingen zou met deze maatregelen in de buurt van een faillissement terecht komen".

Blokland is tevreden met de uitkomst. "Ik ben enorm blij dat het EP deze ochtend verstandig heeft gestemd en dat de voorstellen van dhr. Costa niet de vereiste meerderheid hebben behaald. Dit betekent dat er toekomst is en blijft voor de uitbaters van locale veerdiensten en rondvaartboten".

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari