EP eist flinke inspanningen CO2 reductie auto’s

101021825-09-2008 15:13 25-09-2008 15:13

De milieucommissie in het Europees Parlement heeft ingestemd met strenge inspanningsverplichtingen voor de reductie van CO2 uitstoot van personenauto’s. De voorgestelde Europese verordening om de CO2 emissie van personenauto’s terug te dringen houdt het volgende in: alle auto´s moeten in 2012 voldoen aan de eis om maximaal 130 gram CO2/km uit te stoten. Wanneer fabrikanten dit doel niet halen, staan er forse boetes tegenover.

De uitkomst lijkt sterk op wat de Europese Commissie had voorgesteld. Dat betekent dat autofabrikanten vanaf 2012 al boetes gaan betalen wanneer auto’s de norm niet halen. Een waardevol element dat de milieucommissie heeft toegevoegd is dat er bindende langetermijndoelen gaan komen voor 2020. Blokland is verheugd over de uitslag: “ van te voren was niet bekend wat de uitslag zou zijn. Er was een kleine kans op een goede afloop, maar gelukkig is die kans gegrepen”. Ook vele collega’s van Blokland toonden zich na afloop uitermate tevreden.

Gisteren nog sprak Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie-SGP) zich bezorgd uit over het toen voorliggende pakket. Vandaag bleek echter dat er interne verdeeldheid bestond binnen de christendemocraten en de socialisten. Dat heeft ertoe geleid dat er uiteindelijk wel ‘groen’ is gestemd.

Toch is de strijd nog niet gestreden. Blokland: “we moeten deze positie nu nog zoveel mogelijk ongeschonden door de onderhandelingen met de Raad krijgen. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar we zullen alles op alles zetten”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari