Bijdrage Esmé Wiegman spoeddebat groene stroom
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):
Voorzitter. Het doet mij goed dat er vanmiddag ook weer wat meer lef en fanatisme is getoond om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Dat is belangrijk. Het energiedebat op 6 oktober zal meer diepgang moeten krijgen. Ook bij de begrotingsbehandeling verdient dit thema aandacht.
De woorden van de heer Hessels vind ik heel mooi. Als protestant spreek ik natuurlijk niet over penitentie, maar ik verwacht goede werken uit dankbaarheid van deze ministers. Ook de opdracht die de heer Samsom voor het kabinet heeft geformuleerd, steun ik van harte.
EU-trajecten duren vaak lang. Die zijn echter wel heel hard nodig voor het behalen van doelstellingen. Ik wijs kort op de uitspraken van het Planbureau voor de Leefomgeving waaruit duidelijk blijkt dat de EU natuurlijk de kans is om die doelstellingen te behalen maar dat zij ook een risico vormt.
Want wij willen immer meters maken; dat willen wij nu al. De mogelijkheden verplichten misschien de vorm. Ik zou voor 2010 graag al wat contouren daarvan willen zien. Als wij in 2010 zien dat er meer nodig is, zouden wij de alternatieven snel kunnen inzetten. In landen waar groene stroom echt succesvol is, wordt meestal niet op de consument gemikt maar vooral op de bedrijven. Ik denk dat dat een belangrijk leerpunt is om mee te nemen.
De heer Madlener (PVV):
Voorzitter. Aan de politieke onhandigheid van de minister ga ik geen woorden meer vuil maken. Zij heeft haar excuses aangeboden en die zijn aanvaard. Maar over die groene stroom! De krantenkop "Groene stroom is oplichting" en de uitspraken van de PvdA-Europarlementariër blijken wel een heel groot waarheidsgehalte te hebben. Groene stroom is helemaal niet zo groen. Dubbeltellingen, geen investeringen in windmolens en honderd jaar oude waterkrachtcentrales worden hier als groene stroom verkocht.
De groene stroom blijkt dus grotendeels een lege huls te zijn en de consumenten die ervan gebruik maken worden eigenlijk een rad voor ogen gedraaid. Een groen rad voor ogen gedraaid. En hoe is dan de redenatie van de regering? Het zijn wel groene afnemers, dus wij moeten dat wel houden! Die 2,5 miljoen mensen moeten hun geloof houden in groene stroom, zelfs als het niets voorstelt. Ik vind dat een redenatie van niets. Een redenatie als: ik rijd in een twintig jaar oude vervuilende auto, maar hij is groen en dus is het goed. Of: ik laat tachtig lampen branden, maar het zijn spaarlampen dus is het ontzettend goed voor het milieu. Of de laatste: ik vlieg helemaal naar Bali en terug, maar ik heb geen opblaasbare jacuzzi, dus wat ben ik goed voor het milieu! Ik noem geen namen, voorzitter.
Dit soort groen beleid is niets waard. Ik wil al die mensen die teleurgesteld zijn in hun groene contracten beschermen. Daarom heb ik de volgende motie.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat de Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsinstellingen jarenlang misleid zijn met zogenaamde groene stroom;
constaterende dat vele burgers, bedrijven en instellingen groene stroom-contracten hebben afgesloten met energiebedrijven;
verzoekt de regering, om te bewerkstelligen dat alle zogenaamde groene stroom-contracten kosteloos kunnen worden omgezet in normale stroom-contracten en ervoor zorg te dragen dat geen enkele burger, bedrijf of overheidsinstelling enige schade hiervan zal ondervinden,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Madlener. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 38 (31239).
De heer Madlener (PVV):
Om ook als PVV-fractie onze zorg voor het milieu hier te uiten, heb ik een echt groene motie.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat de Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsinstellingen jarenlang misleid zijn met zogenaamde groene stroom;
constaterende dat vele burgers en bedrijven liever schone en goedkope kernenergie hebben dan zogenaamd groene stroom;
verzoekt de regering, om de komende vergunningsaanvraag voor de bouw van een kerncentrale nog deze kabinetsperiode voorvarend te behandelen,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Madlener. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 39 (31239).
De beraadslaging wordt enkele minuten geschorst.
Minister Van der Hoeven:
: Voorzitter. Wij hebben net even de taken verdeeld. Minister Cramer zal het aanvaarden van de tweede motie van de heer Madlener ontraden en ik die van zijn eerste motie. Wij hebben daar ook argumenten bij. Wat ons opvalt -- wij hebben daar net even met elkaar over gesproken -- wat u toch verdraaid negatief over die groene stroom bent, mijnheer Madlener. U wilt dat gewoon niet. De rest van de Kamer wil dat gelukkig wel. U gebruikt woorden als "misleid" in uw motie. U weet dat dit flauwekul is, dat het gewoon onzin is. Wij ontraden het aanvaarden van deze motie.
De heer Madlener (PVV):
Dit zijn nu grote woorden van u, minister, terwijl ik u net duidelijk heb horen zeggen dat er inderdaad sprake is van dubbeltelling en dat het nodig is dat er een gigantisch ander beleid wordt gevoerd ten aanzien van groene stroom. Dat is toch niet te rijmen met elkaar? Dan kunt u toch ook zeggen dat de verwachting die mensen nu van groene stroom hebben niet wordt waargemaakt? De inhoud van de motie is niet zo heftig. Het gaat er gewoon om dat consumenten worden beschermd tegen de gevolgen van die groene stroom. Die motie kunt u toch gewoon omarmen?
Minister Van der Hoeven:
Nee. Het is gewoon een beetje rellerig wat hier staat, dus dat gaan wij niet doen. U legt mij nu voor de tweede keer woorden in de mond, of, beter gezegd, u haalt mijn woorden anders aan dan ik ze heb uitgesproken. Ik heb gezegd dat er in een aantal gevallen sprake is van dubbeltellingen en dat wij dat niet willen. Ik heb ook aangegeven waardoor die zijn ontstaan. Wij willen op termijn, liefst zo snel mogelijk, dat groenestroomcontracten leiden tot extra investeringen in de productiecapaciteit van groene stroom. Daar gaat het mij om. De 2,5 miljoen mensen die groenestroomcontracten hebben afgesloten, krijgen wat zij hebben gevraagd. Zij betalen daar niet extra voor omdat deze al op een andere manier is bekostigd. Wat in de motie wordt verzocht, doen wij wat mij betreft niet. Maar het oordeel is aan de Kamer.
De heer Madlener (PVV):
De minister heeft mij niet kunnen overtuigen, dus ik handhaaf deze motie.
Minister Van der Hoeven:
Dat zou ik ook doen als ik u was, maar ik sta niet in uw schoenen.
Ik kom nu op twee andere zaken. Wij hebben in het kabinet allemaal iets wat wij coördineren. Minister Cramer -- daar hebben wij ook even over gesproken -- doet dat waar het gaat om alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Elke vakminister moet echter zelf leveren en dient zich te verantwoorden voor zijn of haar inzet en voor zijn of haar resultaat. Dat heb ik hier vandaag ook gedaan. Als de Kamer mij aanspreekt op de duurzame elektriciteitsproductie, spreekt minister Cramer mij daarop aan en de Kamer ook. Zo hoort het ook. Dat geldt ook voor de minister van Verkeer en Waterstaat waar het gaat om mobiliteit, voor de minister voor WWI waar het gaat om de gebouwde omgeving en voor andere collega's. Zo is het nu eenmaal.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Zo is het, maar u had als minister van Economische Zaken had natuurlijk best gisteren kunnen leveren aan de minister van VROM waar het ging om het beantwoorden van de vragen over groene stroom. Dan had de minister van VROM daar gewoon mede namens u met één mond antwoord op kunnen geven, punt uit.
Minister Van der Hoeven:
Wat wilt u nu eigenlijk? U hebt het nu vijf keer aangehaald en u hebt vijf keer een antwoord gekregen. U bent niet tevreden met het antwoord. Het is gelopen zoals het is gelopen. Gedane zaken nemen geen keer. U spreekt mij hier inhoudelijk aan op de duurzaam geproduceerde energie. Daar hebt u volkomen gelijk in. Als het niet goed gaat, weet u mij te vinden. Als u voorstellen doet waarbij ik denk "verdorie, die mevrouw Van Gent van GroenLinks heeft gelijk", krijgt u van mij gelijk. Dat is ook precies de reden dat ik u twee toezeggingen heb gedaan.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Ik ben natuurlijk altijd blij met een compliment vanuit het kabinet, dat zult u begrijpen, want dat komt niet zo vaak voor. Ik neem dat graag aan. Dat betekent echter niet dat ik mijn vraag inslik. Ik blijf gewoon van mening dat u dat beter had kunnen afstemmen. Als dat was gebeurd, hadden wij het gisteren in een kwartier kunnen afhandelen. Dan was niet door alle ruis en gedoe groene stroom in een kwaad daglicht komen te staan. Ik betreur dat ten zeerste. Ik hoop dat dit ook voor u een wijze les was.
Minister Van der Hoeven:
Dank u wel, ik ben altijd in voor wijze lessen. Als het gaat om de vraag waar de commotie door is ontstaan: dat was niet door ons. Ik denk dat het heel erg goed is dat wij nu met elkaar hebben gesproken over die groene stroom en dat wij de knelpunten helder hebben gedefinieerd. Wij hebben ook aangegeven wat de Nederlandse inbreng in Europa is.
Het gaat erom dat er nieuwe capaciteit moet komen. De knelpunten in het systeem moeten ook worden aangepakt. Verder moet er een overgangsregeling komen, want de 2,5 miljoen huishoudens die op dit moment een groenestroomcontract hebben, willen wij graag vasthouden.
De heer Jansen (SP):
Voorzitter. Ook de minister van Economische Zaken weet dat er de afgelopen tijd af en toe wat licht zat tussen haar insteek en die van de minister van VROM, althans initieel. Ik wijs wat dat betreft op het kernenergiedebat van 19 maart. Zou het niet verstandig zijn geweest als de minister van Economische Zaken gisteren in de richting van haar collega van VROM had aangegeven dat de minister van VROM mede namens haar antwoord op de vragen had kunnen geven in plaats van nu de indruk te wekken dat er toch weer veel licht tussen zit? Dat is namelijk een heel verkeerd signaal.
Minister Van der Hoeven:
Zo ken ik de heer Jansen weer. Dat willen wij niet. Het had anders gekund, maar het is gelopen zoals het is gelopen. Ook ik ben altijd bereid om een les te leren, ook van de oppositie.
Minister Cramer:
: Voorzitter. Ik ontraad de aanneming van de tweede motie van de heer Madlener, die op stuk nr. 39. Dat heeft mijn collega ook al aangegeven. De formulering over "de komende vergunningsaanvraag" is voorbarig, want er is nog geen sprake van een aanvraag. De motie is dus te vroeg ingediend.
De heer Madlener (PVV):
Voorzitter. Ik ben geen helderziende, maar ik heb wel het gevoel dat die aanvraag er gaat komen. Desalniettemin trek ik de motie in, want ik wil de discussie niet op scherp zetten. De discussie wordt wel vervolgd. Dan gaan wij daar weer stevig in.
De voorzitter:
Aangezien de motie-Madlener (31239, nr. 39) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van beraadslaging meer uit.
Minister Cramer:
Voorzitter. Er zijn mij nog twee vragen gesteld. De heer Hessels riep mij op penitentie toe te passen en duurzaamheid. Ik zal dat als geen ander omarmen. Mijn jargon is meters maken, handen uit de mouwen en dat soort doe-activiteiten, want er is geen sprake meer van bedenken. Het gaat erom in de praktijk zaken te realiseren in alle sectoren in de maatschappij, in gemeenten, in provincies, overal in het land, ook in het buitenland.
De heer Van der Vlies heeft de indruk dat wij achterlopen als het om onze doelen gaat. Ik neem aan dat hij zich baseert op de Milieubalans van het Planbureau voor de Leefomgeving. De cijfers, op grond waarvan deze rapportage is gemaakt, zijn gebaseerd op het jaar 2006 en lopen dus sterk achter. Het programma Schoon en Zuinig is nog niet in volle omvang meegenomen. Met het oog daarop hebben wij ECM en het Planbureau voor de Leefomgeving gevraagd om naast deze gestandaardiseerde monitoringrapportages ook rapportages te maken over alle acties die wij voornemens zijn te doen en alle acties die al in gang zijn gezet, opdat ook datgene wat al is belegd en in maatregelen is uitgedrukt, wordt meegenomen in een adequaat monitoringsysteem. Dat kan dan meteen mee lopen in de jaarlijkse cyclus. De eerste rapportage is voor de VROM-begroting gereed, zodat de Kamer zich snel een indruk kan vormen of nu al of niet sprake is van achterstand. Als die er is, mag de Kamer van mij aannemen dat mijn collega's en ik ervoor zullen zorgen dat wij weer op schema komen. Dat hebben wij elkaar ook toegezegd, zodat datgene wat wij beogen te bereiken daadwerkelijk wordt gerealiseerd.
De algemene beraadslaging wordt gesloten.
De voorzitter:
Ik dank de minister voor haar antwoorden. Volgende week dinsdag stemmen wij over de motie.
De vergadering wordt van 18.58 uur tot 20.00 uur geschorst.
Voorzitter:
Kraneveldt-van der Veen
WWB-onderwerpen
Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 11 september 2008 over WWB-onderwerpen.
De heer Fritsma (PVV):
Voorzitter. Ik heb tijdens het algemeen overleg al naar voren gebracht dat het kabinet rommelt met cijfers om de negatieve financiële gevolgen van het generaal pardon te verdoezelen. Zo wordt bij de berekening van de kosten van het generaal pardon voor de bijstand een groep van ongeveer 12.000 pardonners niet meegeteld. Deze grote verdwijntruc van bijna de helft van de pardonners moet stoppen. Daarom dien ik de volgende motie in.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat het kabinet ervan uitgaat dat 40% tot 45% van alle vreemdelingen die in het kader van het generaal pardon een verblijfsvergunning hebben gekregen, zonder de pardonregeling ook wel een verblijfsvergunning en recht op bijstand zouden hebben gekregen;
constaterende dat deze grote groep pardonners door het kabinet buiten beschouwing wordt gelaten wanneer de financiële gevolgen van de pardonregeling, bijvoorbeeld op het gebied van bijstand, in kaart worden gebracht;
overwegende dat dit een oneerlijke en ondeugdelijke manier van rekenen is omdat de aanname dat bijna de helft van de pardonners zonder de pardonregeling ook wel rechtmatig verblijf en dus recht op bijstand zou krijgen onwaarschijnlijk en zeker niet te bewijzen is;
verzoekt het kabinet om bij het in kaart brengen van de financiële gevolgen van de pardonregeling open kaart te spelen en alle 27.500 vreemdelingen te betrekken die op grond van de pardonregeling een verblijfsvergunning hebben gekregen,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Fritsma. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 59 (30545).
Mevrouw Karabulut (SP):
Voorzitter. Alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering met inwonende kinderen of studerende kinderen krijgen op het moment dat hun kind achttien jaar wordt te maken met een inkomensachteruitgang. Gemeenten hebben de mogelijkheid om deze inkomensachteruitgang te compenseren, maar in de praktijk verschilt dit nog altijd. Dit betekent een forse inkomensachteruitgang voor deze groep, die wel kan oplopen tot zo'n €250. Dat kan een belemmering zijn voor het studeren van die kinderen terwijl dit o zo belangrijk is. Daarom verzoeken wij de staatssecretaris om de wet aan te passen, zodat deze compensatie gegarandeerd wordt. Hierover dien ik de volgende motie in.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat alleenstaande ouders in de bijstand, waarvan het inwonende jongste kind studerend of schoolgaand is, te maken kunnen krijgen met een inkomensachteruitgang op het moment dat hun jongste kind 18 jaar wordt;
overwegende dat de compensatie in de vorm van toeslagen die gemeenten voor de inkomensachteruitgang kunnen geven sterk kan verschillen;
overwegende dat leren beloond moet worden en dat de huidige inkomensachteruitgang een belemmering kan zijn om te leren of te studeren;
verzoekt de regering om de Wet werk en bijstand aan te passen zodat de inkomensachteruitgang van alleenstaande ouders in de bijstand waarvan het inwonende jongste kind achttien jaar wordt en studerend of schoolgaand is, wordt gecompenseerd totdat dit inwonende kind de studie heeft afgerond,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door de leden Karabulut, Van Gent en Spekman. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 60 (30545).
Mevrouw Spies (CDA):
Ik heb een vraag over het dictum. Daarin staat "studerend of schoolgaand" "wordt gecompenseerd tot dit inwonende kind de studie heeft afgerond". Dat is heel ongeclausuleerd. Vindt mevrouw Karabulut dan ook, ongeclausuleerd, dat inkomsten van studerende kinderen, bijvoorbeeld uit stage of uit een combinatie van werken en studeren, altijd tot consequentie moeten hebben dat de ouder niet gekort mag worden op de bijstand?
Mevrouw Karabulut (SP):
Deze motie richt zich erop, en verzoekt de regering om te regelen, dat de inkomensachteruitgang waarmee alleenstaande ouders te maken krijgen op het moment dat hun jongste kind achttien wordt en gaat studeren, los van de bijverdiensten, wordt gecompenseerd.
Mevrouw Spies (CDA):
Volgens mij gaat uw conclusie in ieder geval iets te kort door de bocht. U stelt namelijk dat ouders een terugval in inkomen ondergaan, terwijl in de Wet werk en bijstand een "kan"-bepaling is opgenomen. Gemeenten kunnen het doen, maar hoeven het niet te doen. Wij willen nu juist zo graag weten hoeveel gemeenten het al dan niet doen.
U vindt blijkbaar dat ook als een kind studeren met werken combineert -- dit staat nog even los van bijverdiensten -- de inkomsten buiten beschouwing moeten worden gelaten. Daarbij kan gedacht worden aan een aantal particuliere opleidingen waarin tijdens de opleiding geld wordt verdiend of aan studenten geneeskunde of wat dan ook. U vindt dus dat onder alle omstandigheden de inkomsten van het kind buiten beschouwing moeten worden gelaten. U beperkt het dus niet tot de kinderen die alleen studiefinanciering ontvangen.
Mevrouw Karabulut (SP):
U moet er niet allemaal zaken bij gaan halen en verwarring veroorzaken. U zei correct dat gemeenten de mogelijkheid hebben tot compensatie, maar die mogelijkheid niet altijd toepassen. Onze motie strekt ertoe dat die compensatie wel geregeld wordt. Er verandert dus niets aan de overige voorwaarden.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Voorzitter. Ik kan het heel kort houden, wat ook blijkt uit het feit dat ik de motie van mevrouw Karabulut heb medeondertekend. Ik sluit mij aan bij haar woorden.
Mevrouw Spies (CDA):
Voorzitter. Ik houd het iets minder kort, maar wel beknopt.
Wij hebben met de staatssecretaris een constructief overleg gevoerd over de voortgang bij de uitvoering van de Wet werk en bijstand. Wij hebben met elkaar geconstateerd dat er heel veel positieve resultaten zijn geboekt: steeds meer mensen vinden de weg naar een betaalde baan; de tijd dat mensen van een bijstandsuitkering gebruikmaken, wordt korter; minder dan 270.000 mensen zijn aangewezen op een uitkering.
Dat is goed, maar het kan altijd beter. Daarom heb ik aandacht gevraagd voor de nog steeds forse onderuitputting. Ruim 170 mln. is nog niet uitgegeven aan het doel van mensen aan werk helpen. De CDA-fractie ziet hierin in elk geval aanleiding om voor de periode na dit bestuursakkoord kritisch te kijken naar het totaal benodigde budget voor een goede uitvoering van de Wet werk en bijstand. Ik reken erop dat de staatssecretaris dit pleidooi steunt en tijdig voorstellen daartoe formuleert.
Mede namens collega's Van Gent en Spekman heeft collega Karabulut de motie op stuk nr. 60 ingediend met betrekking tot de korting die alleenstaande ouders kunnen krijgen op hun bijstandsuitkering op het moment dat hun thuiswonende, studerende kinderen 18 jaar worden. Zoals reeds verschillende keren aangehaald, is de CDA-fractie van oordeel dat het ongewenst is dat de uitkering wordt gekort als het thuiswonende kind studiefinanciering ontvangt. Het lijkt erop dat er Kamerbreed zo over gedacht wordt en als ik het goed begrijp, is dat ook het oordeel van het kabinet. Zo is het ook gemeld aan gemeenten.
Toch steunt mijn fractie de motie niet. Wij vinden dat de staatssecretaris in het overleg een beter voorstel heeft gedaan. Voor ons kan inbreken in de systematiek van de Wet werk en bijstand alleen aan de orde zijn als op basis van feiten is komen vast te staan dat gemeenten ook doen wat wij graag willen. Daarom vraag ik de staatssecretaris met spoed het aangekondigde onderzoek te verrichten. Vervolgens kunnen wij op basis van de feiten kiezen of een wettelijke regeling al dan niet nodig is.
Mevrouw Van (GroenLinks):
U weet net zo goed als ik, evenals collega's Karabulut en Spekman als mede-indieners van de motie op stuk nr. 60, dat zich bij diverse gemeenten problemen voordoen. Voor de betreffende ouder is dat natuurlijk een groot probleem. Hoe lang mag dat feitenonderzoek duren? Ik ben het niet met uw zienswijze eens. Laten wij het nu regelen.
Mevrouw Spies (CDA):
De staatssecretaris heeft aangegeven vier maanden nodig te hebben voor het onderzoek. Het lijkt mij heel reëel als wij daar eens vier maanden inclusief een voorstel van maken. U moet wel een beetje eerlijk zijn: zelfs als de motie wordt aangenomen, dan betekent dat een wetswijziging en dan duurt ook nog een hele tijd voordat een en ander geregeld is.
Ik kies dus echt voor de weg van eerst de feiten kennen en niet nu al overhaast met landelijke regelgeving komen.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Volgens mij kan daar nu al mee begonnen worden. Het hoeft ook niet heel erg ingewikkeld te zijn, er is namelijk al eerder over nagedacht. Ik ben bang dat wij vier maanden gaan verliezen. Het hoeft echt niet in een oude kaartenbak bij de gemeenten gecheckt te worden. Ik mag aannemen dat het vrij snel te achterhalen is. Vier maanden is een te lange termijn; het moet uiterlijk binnen een maand geregeld kunnen worden. Laten wij dan ondertussen beginnen met het voorbereiden van de wetswijziging.
Mevrouw Spies (CDA):
Ik zou dolgraag willen dat het binnen een maand kan. Als het binnen een maand kan, dan moet het binnen een maand. Voor mij gaat kwaliteit echter boven snelheid. Ik wil dus echt weten waar wij het over hebben, voordat er overhaast naar het instrument van de landelijke regelgeving wordt gegrepen. Het feit dat wij bij herhaling over dit onderwerp hebben gesproken en dat er voor geen enkele gemeente nog een misverstand kan bestaan over de wijze waarop dit onderdeel van de WWB moet worden uitgevoerd, betekent misschien al dat het probleem een flink stuk kleiner is geworden dan mevrouw Van Gent veronderstelt.
De voorzitter:
Ik herinner de leden eraan dat dit een VAO is en niet een compleet debat.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik heb slechts een vraag. Wil mevrouw Spies voor gemeenten de mogelijkheid openhouden om de groep alleenstaande ouders met studerende kinderen wel te korten en deze ouders dus niet te compenseren?
Mevrouw Spies (CDA):
Daarop was precies mijn vraag aan u gericht, mevrouw Karabulut. Het dictum van de motie die u hebt ingediend, laat in mijn beleving namelijk meer ruimte. Ik wil de gemeenten niet laten korten op de uitkering van ouders die een studerend kind hebben dat alleen een uitkering op basis van de Wet studiefinanciering of de WTOS ontvangt. Als het betreffende kind een andere opleiding volgt, waarbij bijvoorbeeld forse bijverdiensten aan de orde kunnen zijn, is het een andere situatie. Dan vind ik het goed dat gemeenten maatwerk kunnen blijven leveren. Ik heb steeds gezegd dat voor de CDA-fractie niet ter discussie staat dat een ouder niet gekort moet worden op de uitkering als een thuiswonend, achttienjarig kind alleen studiefinanciering ontvangt. Daarover zijn wij het eens, mevrouw Karabulut.
Mevrouw Karabulut (SP):
U kunt wel flauw gaan doen over het dictum, maar ik had deze motie al rondgestuurd, dus daar had u eerder over kunnen beginnen. Mijn vraag is of u wettelijk gaat regelen dat al die ouders met studerende kinderen die niet bijverdienen, om uw bewoordingen te gebruiken, gecompenseerd worden zodat zij er niet in inkomen op achteruit gaan. Of laat u dat over aan gemeenten en houdt u daarmee de mogelijkheid open dat die ouders wel degelijk gekort worden en dat daarmee de kansen op een afgeronde studie voor deze groep kinderen afnemen? Het betreft juist de meest kwetsbare groep kinderen!
Mevrouw Spies (CDA):
U kunt wel chagrijnig gaan doen, maar het feit dat u een motie indient, betekent toch niet dat u mij het recht kunt ontzeggen om iets van die motie te vinden of iets te vragen over het dictum van die motie? Ik wil net als u dat er geen consequenties zijn voor de bijstandsuitkering van de ouders van achttienjarige thuiswonende studerende kinderen die alleen een uitkering op basis van de Wet studiefinanciering ontvangen. Dat is uw intentie, dat is mijn intentie en dat is de intentie van het kabinet. Op basis van de huidige Wet werk en bijstand kunnen wij dit vanavond nog realiseren. In mijn beleving is daarvoor op dit moment niet die landelijke regeling nodig.
De voorzitter:
Ik zie dat de heer Blok op dit moment niet het woord wil voeren. Dan is het woord aan de heer Spekman.
De heer Spekman (PvdA):
Voorzitter. Ik beperk mij tot de zojuist gevoerde discussie. Ik sta daar anders in. Er is tijdens het algemeen overleg gediscussieerd over dit onderwerp. Wij hebben het hier over gemeentelijke vrijheid, maar ook over een veranderde wereld waarin kinderen langer thuis wonen. Dat is tegenwoordig in Nederland volstrekt normaal en heeft mede te maken met de woningschaarste. Het is echter wel een veranderde omstandigheid waarvoor wij niet blind kunnen zijn. Een andere verandering is dat de leer/werkplicht eraan komt. Wij zijn er met zijn allen erg op gebrand om de vooruitgang van kinderen niet te beknotten. Dat gebeurt echter wel op het moment dat de ouders merken dat zij gestraft worden voor de keuze van hun kind. Welke druk ontstaat er dan? Daarom is mijn fractie ervan overtuigd dat wij het moeten veranderen.
Ik snap de positie van de staatssecretaris als hij zegt gemeenten de kans te willen geven om het goede te doen. Dit is een belangrijke zaak. Ik vind het geen goede zaak als ook maar één gemeente de moeder kort omdat de zoon of dochter thuis woont en studeert op basis van basisbeurt plus aanvullende beurs en haar de toeslag niet geeft, of de toeslag betaalt uit het armoedebeleid. Dat is niet goed op grond van de reeds genoemde argumenten en omdat het een oneigenlijk gebruik is van de armoedegelden van gemeenten. Die ouders krijgt het weliswaar, maar het wordt betaald uit het verkeerde budget. Ik wil een duidelijke situatie creëren voor de ouders en ervoor zorgen dat de kinderen gaan studeren. Dat is het doel dat wij moeten nastreven. Dat is ook de bedoeling van de leerwerkplicht. Daarom heb ik de motie medeondertekend.
Staatssecretaris Aboutaleb:
: Mevrouw de voorzitter. Ik dank de leden voor hun inbreng.
Ik wijs de heer Fritsma op de duidelijke brief van het kabinet waarin gewoontegetrouw transparant en duidelijk wordt aangegeven hoe wij vanuit Sociale Zaken de kosten geraamd hebben die gemoeid zijn met de bijstand in het kader van het generaal pardon. Er geen woord Spaans bij, zou ik bijna willen zeggen.
De heer Fritsma verdenkt mij in casu het kabinet van het weglaten van cijfers om de kosten van de bijstand cosmetisch laag te houden. Ik heb in het AO de heer Fritsma proberen uit te leggen dat ik als staatssecretaris enorm in de problemen kom als ik dat zou doen, omdat ik dan van de minister van Financiën navenant minder geld krijg om de bijstand uit te voeren. Stelt u zich voor dat ik ineens 10.000 mensen niet meer raam. Dat betekent dat ik van Financiën voor 10.000 mensen minder bijstandsgeld krijg en dus in de problemen kom. Ik snijd mijzelf daarmee in de vingers.
Verder heb ik tegen de heer Fritsma gezegd dat ik, los van de gang van zaken rondom toelating van mensen in Nederland, vanuit Sociale Zaken gehouden ben naar de werkelijke praktijk te kijken. De werkelijke praktijk was dat de afgelopen jaren een aantal mensen in Nederland bleef. Onder het regiem van het vorige kabinet was het gebruikelijk daarmee rekening te houden in de raming van de kosten van de bijstand. Met een deel van de populatie die nu in het kader van het generaal pardon in Nederland wordt toegelaten, was dus in de eerdere ramingen al rekeninggehouden. Met andere woorden: wij zouden dubbel ramen als wij de totale populatie van 27.500 opnieuw meenamen in de ramingen. Ik wijs erop dat deze 27.500 mensen niet allemaal in de bijstand komen, want de bijstand gaat uit van huishoudens en niet van individuen. Bij dit aantal zitten kinderen, mensen die niet werken, et cetera.
De ramingen zijn volledig transparant weergegeven in de brief, maar op de een of andere manier slaag ik er niet in om de heer Fritsma duidelijk te maken dat dit het is, it's nothing but the truth. Ik heb geen andere keuze dan aanvaarding van de motie van de heer Fritsma op stuk nr. 59 te ontraden.
De heer Fritsma (PVV):
Voorzitter. De staatssecretaris zegt zelf dat een groep van 40% tot 45% van de mensen uit het generaal pardon buiten het kostenplaatje van de bijstand wordt gehouden omdat die groep anders toch wel een verblijfsvergunning gekregen. Het gaat mij om die aanname. Nogmaals, het is geen feitelijke situatie, het is een aanname. In mijn ogen is het een ondeugdelijke aanname en bovendien vind ik het een rare manier van redeneren. Wij zeggen toch ook niet: laten wij dodelijke fouten van ziekenhuizen niet in ogenschouw nemen omdat de patiënten anders ook wel overleden zouden zijn?
Waarom kijkt de staatssecretaris niet naar de feiten? De feiten zijn duidelijk: 27.500 mensen hebben op grond van het generaal pardon een verblijfsvergunning gekregen. Bij het in kaart brengen van de financiële gevolgen voor de bijstand, moet gekeken worden naar die groep van 27.500 vreemdelingen.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Voorzitter. De heer Fritsma wil nu eigenlijk treden in de systematiek en de techniek die reeds jarenlang bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid usance zijn. Wij ramen daar al lang mee. Dit is dus de manier waarop Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet alleen onder dit kabinet, maar ook in het verleden heeft geraamd. Wij gaan hier toch ook niet discussiëren over de modellen van het CPB en wij vragen ons ook niet af hoe die als het ware in elkaar zijn geschroefd. Het CPB hanteert zijn techniek; zo ramen ze daar. Wij zeggen u: en zo hebben wij geraamd, volledig eerlijk en transparant. Wij ramen echter op tal van andere manieren, bijvoorbeeld als het gaat om de mogelijke kosten voor de WW of de WAO. Wij ramen altijd met de modellen die bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn ontwikkeld. De heer Fritsma kan het niet eens zijn met die ramingen, maar wij hebben altijd zo gewerkt en dat zullen wij wel blijven doen. Dit is onze manier van werken. Het debat dat hierbij speelt, gaat over het generaal pardon an sich. Echter, daar ga ik niet over. Bij mij gaat het erom dat ik kan betalen als mensen een beroep doen op de bijstand. Daarvoor moet ik deugdelijk kunnen ramen en ik probeer aan te geven dat ik gehouden ben om volgens de regels te ramen. Als ik dat niet goed doe, kom ik geld te kort. Ik pas daarom op om niet correct te ramen, want dan snij ik in mijn eigen vingers en kom ik honderden miljoenen te kort.
Voorzitter. Mevrouw Karabulut heeft een motie ingediend die een merkwaardige discussie oproept. Het komt namelijk zelden voor dat moties worden ingediend over een onderwerp waarover wij het met elkaar eens zijn. Tijdens het algemeen overleg heb ik gezegd dat de Kamer en het kabinet het geheel met elkaar eens zijn. Als namelijk een 18-jarige bij een alleenstaande ouder inwoont en financiën ontvangt -- tegen mevrouw Spies zeg ik: wij hebben het dan over een bescheiden stagevergoeding -- vinden wij dat de sociale diensten op die financiën niet moeten korten. Een eerder overleg heeft geresulteerd in een brief van mij aan de gemeenten met de duidelijke aansporing om in die gevallen niet langer te korten. Dat is de stand van zaken.
Mevrouw Karabulut vertrouwt er niet op dat de gemeenten de consigne van het kabinet overnemen. Dat dat niet is gebeurd, is echter maar zeer de vraag. Ik weet op dit moment niet wat de gemeenten met de brief van het kabinet hebben gedaan. Ik vind dat wij in dezen de koninklijke weg moeten bewandelen. Wij moeten niet grijpen naar het zware middel van de wetgeving om daarmee de gemeenten te laten doen wat wij willen. Wij zijn namelijk allemaal redelijk tevreden over de werking van de Wet werk en bijstand. Juist de ruimte die de gemeenten is gegund, heeft ertoe geleid dat wij goede resultaten boeken. Ik ben daarom heel voorzichtig om op voorhand te zeggen dat wij de gemeentelijke praktijk en de gemeentelijke ruimte moeten insnoeren. Dat wil ik dus niet op voorhand. Ik wil wel optreden als zou blijken dat een opvatting van het kabinet en van de Kamer niet door de gemeenten worden opgevolgd. Gelet ook op de noodzaak bij mevrouw Karabulut van het indienen van deze motie gaat zij ervan uit dat wij reeds tot wetgeving moeten overgaan. Ik ben zover nog niet. Ik vraag de Kamer om gedurende de komende periode, de periode tot eind dit jaar, de inspectie een onderzoek te laten doen. Ik heb daarover overleg gepleegd met de inspectie en het is gebleken dat zij dit vrij snel voor ons kunnen doen: in drie maanden. Ik wil de inspectie vragen om na te gaan wat de huidige praktijk is. Ik ben dan bereid om in januari, na het reces, de Kamer de uitslag van het onderzoek te doen toekomen en daarbij te melden wat ik van plan om daarmee te doen. De Kamer hoort dit dus vrij snel. Ondertussen ben ik bereid om in ons eigen huis ambtelijk na te gaan wat wij zouden moeten doen als blijkt dat de gemeenten de opvattingen van het kabinet en van de Kamer niet uitvoeren. Daarvoor kunnen wij dus voorbereidingen treffen. Deze motie vind ik dan ook eigenlijk overbodig, los van het feit dat het verzoek dat met het eind van de motie wordt gedaan, wel degelijk verwarring zaait. Dat heeft mevrouw Spies goed gezien. In de laatste zin staat "wordt gecompenseerd". Over compensatie hebben wij echter nooit gesproken. Wij hebben het altijd gehad over het "niet korten op de uitkering". Dat is een gans andere benadering dan die blijkt uit compenseren. Met "compenseren" suggereer je dat mensen inkomen hebben misgelopen en dat je daarvoor compensatie biedt. Dit komt niet overeen met de strekking van het debat in het algemeen overleg. Dus ook als het gaat om de tekst van de motie, heb ik daar moeite mee. De geest van het verhaal is voor mij aanleiding, voorzitter, om de Kamer aanneming van deze motie te ontraden.
Mevrouw Karabulut (SP):
Voorzitter. De staatssecretaris zegt de wens van de Kamer te delen en hetzelfde doel na te streven. Dan is het merkwaardig dat hij deze motie niet omarmt en niet als steun in de rug ziet, zodat hij alles goed kan regelen. De staatssecretaris moet ook niet doen alsof dit nieuw is en alsof wij hier niet eerder over hebben gesproken. Hierover praten wij al langer dan een jaar. Het enige wat wij aan het kabinet vragen, is om een goede regeling te treffen, zodat in het geval twee of drie gemeenten dit beleid niet toepassen, de inkomensachteruitgang wordt gecompenseerd. Verder wijs ik erop dat ik met mijn voorstel wil werken conform de systematiek van de staatssecretaris. Dat is de toeslagensystematiek.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik ben huiverig om op voorhand, zonder dat wij precies weten waarover wij spreken, de ruimte van de gemeenten in het kader van de WWB in te snoeren. Het verrast mij niet, dat deze motie van de SP hier ligt, want steeds als wij over de WWB spreken...
De voorzitter:
Er zijn drie indieners.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Steeds als wij hierover spreken, heeft mevrouw Karabulut de neiging om de gemeentelijke ruimte te willen insnoeren. Alle moties bij alle debatten in de afgelopen periode gaan uit van het centraliseren van aspecten die samenhangen met de WWB. Ik ben er niet op voorhand van overtuigd dat deze stap nu noodzakelijk is. Ik wil dat eerst de feiten op tafel komen. Als die feiten niet in overeenstemming zijn met wat ik vind en wat de Kamer vindt, gaan wij over tot regelgeving.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik wil de staatssecretaris erop wijzen dat dit een motie van de SP samen met de PvdA, uw partij, en GroenLinks is.
Verder vind ik dat het niet allebei kan zijn. De staatssecretaris zegt aan de ene kant dat hij het er mee eens is, en aan de andere kant dat het beknotten van gemeentelijke vrijheid is. Óf de staatssecretaris is het ermee eens en hij gaat het regelen, óf hij is het ermee oneens en hij laat deze groep en deze kinderen in de steek en geeft ze geen vleugels om te studeren.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Daar is nog een weg tussen. Ik vind dat de gemeenten hier een steek laten vallen en ik spoor hen aan het beter te doen. Pas als zij het niet doen, regel ik het. Dat is de gang van zaken zoals ik die wens en ik laat mij niet het verwijt aanpraten dat ik kinderen in de steek laat. Dat laat ik mij op geen enkele manier aanpraten, want dat doet geen recht aan mijn inzet in dit dossier.
De heer Spekman (PvdA):
Ik snap de positie van de staatssecretaris ten opzichte van de gemeenten. Dat ligt allemaal gevoelig. Snapt de staatssecretaris ook de positie die althans een deel van de Kamer inneemt? Ik behoor daar ook toe. Voor mij is het de eerste keer dat ik de gemeentelijke vrijheid inperk, maar ik maak in dit debat een heel bewuste keuze. Juist omdat ik het zo belangrijk vind dat kinderen kunnen studeren en juist omdat ik het belangrijk vind dat het armoedebudget voor armoede wordt aangewend en niet voor een compensatie van toeslagen. Allebei gebeurt feitelijk. Is de staatssecretaris het met mij eens dat zelfs de laatste gemeenten die het niet doen, het zouden moeten doen zoals wij het willen, in het belang van die kinderen en in het belang van de wil om vooruit te knokken?
Staatssecretaris Aboutaleb:
Als uit het onderzoek blijkt dat het gaat om één of twee gemeenten die de wens van Kamer en kabinet niet uitvoeren, kan ik mij niet voorstellen dat de heer Spekman vraagt of de wet alsnog kan worden gewijzigd. Ik verwacht dat hij mij dan vraagt eens contact op te nemen met die gemeenten, wat wij met enige regelmaat doen. De inzet van de heer Spekman verschilt niet van de mijne. Ik vraag tijd om de feiten op tafel te krijgen, ondertussen studerend op wijziging van regelgeving. Mocht het nodig zijn, dan kom ik in januari bij de Kamer terug, dan zijn wij er als het snel gaat binnen een jaar uit.
De heer Spekman (PvdA):
De staatssecretaris geeft geen antwoord op mijn vragen, noch hier, noch in het algemeen overleg. Er kan altijd een andere wind staan in gemeenteland, iets wat ik normaliter altijd respecteer, behalve als het gaat over zoiets belangrijks als het zich vooruit willen knokken van kinderen. Dat wil ik nooit beknotten.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik ben het eens met de heer Spekman. Maar ik vraag hem wel om, als wij de majeure stap zetten om de ruimte van de gemeenten in dezen in te perken, dit te doen op basis van feiten en niet op basis van vermoedens. De heer Spekman en anderen kennen die feiten niet.
Wij weten allemaal dat het altijd even duurt voordat de uitvoeringspraktijk is aangepast nadat er een brief uit Den Haag is gekomen. De bereidheid tot aanpassing is er. De Inspectie Werk en Inkomen heeft mij aangegeven dat het onderzoek eind van dit jaar gereed is. Welnu, dan kunnen wij in januari met elkaar vaststellen of blijkbaar wet- en regelgeving noodzakelijk is.
De beraadslaging wordt gesloten.
De voorzitter:
Ik dank de staatssecretaris voor de beantwoording.
Decentralisering langdurigheidstoeslag
Aan de orde is de behandeling van:
- het wetsvoorstel Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met decentralisering van de langdurigheidstoeslag en op bevordering van maatschappelijke participatie gerichte ondersteuning van huishoudens met schoolgaande kinderen (31441).
De algemene beraadslaging wordt geopend.
Mevrouw Spies (CDA):
Voorzitter. Het gaat goed in Nederland. Steeds meer mensen vinden een baan en steeds minder mensen zijn voor hun inkomen op een uitkering aangewezen. Het aantal mensen dat in armoede leeft, neemt volgens de voorspellingen in 2008 af. Wij plukken hierbij natuurlijk de vruchten van een positieve economische ontwikkeling, die zich vertaalt in een groei van de werkgelegenheid. Wij zien daarbij ook dat de invoering van de Wet werk en bijstand, nu alweer vier jaar geleden, positief werkt. Via deze wet zijn gemeenten, meer dan in het verleden, geprikkeld alles uit de kast te halen om mensen die kortere of langere tijd geen betaald werk hebben weer aan de slag te krijgen. De resultaten liegen er niet om. Steeds meer mensen vinden de weg terug naar betaald werk, met alle bijkomende voordelen van dien, en nemen weer actief deel aan de samenleving. Hun gevoel van eigenwaarde groeit, zij krijgen perspectief en in veel gevallen ook uitzicht op verbetering van hun financiële positie. Het aantal mensen dat is aangewezen op een bijstandsuitkering daalt nog steeds. Gemeenten hebben daarbij een prestatie van formaat geleverd. Zij hebben de koers verlegd. Zij volstaan niet langer met het verstrekken van een uitkering maar stellen de vraag voorop hoe mensen zo snel mogelijk naar de arbeidsmarkt teruggeleid kunnen worden waardoor zij niet afhankelijk blijven van een uitkering.
Deze successen betekenen niet dat wij nu klaar zijn en achterover kunnen leunen. Ondanks alle goede resultaten zijn er nog steeds dingen die beter kunnen. Wij weten allemaal dat het voor gezinnen met een laag inkomen niet meevalt de eindjes aan elkaar te knopen. Dat betekent dat zeker in gezinnen met schoolgaande kinderen, die kinderen niet altijd kunnen deelnemen aan activiteiten die voor hun ontwikkeling van grote waarde zijn. Een computer met internetaansluiting en lidmaatschap van een sportclub zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de toekomstkansen van deze kinderen, en ouders kunnen die niet altijd betalen. Kinderen moeten gelijke kansen hebben op een goede toekomst. Wij moeten voorkomen dat door een laag inkomen van de ouders, kinderen maatschappelijk niet participeren en daardoor achterop raken bij leeftijdsgenoten die deze kansen wel hebben. Het hebben van een uitkering, het leven rond het minimum moet niet van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit wetsvoorstel brengt die gelijke kansen dichterbij door ouders van schoolgaande kinderen gericht te ondersteunen door bijvoorbeeld een computer te verstrekken of het lidmaatschap van een sportclub te betalen. Die gedachte spreekt ons aan en daarvoor zijn er in het coalitieakkoord en via de motie-Van Geel ook middelen beschikbaar gesteld. Ik heb toch goed begrepen dat de gemeente bepaalt of een ouder voor deze vorm van ondersteuning in aanmerking komt en dat er geen onder- of bovengrens in inkomen is aangegeven, net zoals het inzetten van deze middelen niet beperkt is tot de groep mensen die ook een algemene uitkering op basis van de WWB hebben? Kan de staatssecretaris dit bevestigen?
De in het wetsvoorstel gekozen vormgeving is die van uitbreiding van de mogelijkheden die gemeenten hebben om categoriale bijstand te verstrekken. Het is geen geheim dat de CDA-fractie buitengewoon terughoudend om wil gaan met het verstrekken van categoriale bijstand. Een van de successen van de WWB is nu juist dat maatwerk wordt geleverd en dat wij per persoon en per gezin kijken wat nodig is. In de memorie van toelichting en zeker ook in de beantwoording van onze vragen in de nota naar aanleiding van het verslag hebben wij de overtuiging gekregen dat dit wetsvoorstel bijdraagt aan ondersteuning van ouders van schoolgaande kinderen waarin per geval nog steeds wordt bezien wat nodig is.
Verstrekking in natura en de afbakening van de doelgroep maken dat wij ervan overtuigd zijn dat de middelen ook echt bij die doelgroep terecht zullen komen.
Het is natuurlijk wel terecht dat de staatssecretaris de vinger aan de pols wil houden en dat ook het SCP onderzoek doet naar participatie van arme kinderen. Op pagina 19 van de nota naar aanleiding van het verslag lees ik dat hij ook op gemeentelijk niveau wil meten hoeveel gemeenten jaarlijks besteden om participatie bij kinderen te bevorderen. Als ik het goed lees, doen daar echter alleen gemeenten aan mee die de convenanten hebben ondertekend. Levert dat dan wel een representatief beeld op? Hoe kan de staatssecretaris straks zien of de ambitie van dit kabinet -- halvering van het aantal kinderen dat in armoede opgroeit -- wordt gerealiseerd?
Het tweede deel van het wetsvoorstel gaat over het decentraliseren van de langdurigheidstoeslag. Dit is een afspraak uit het bestuursakkoord dat Rijk en gemeenten hebben gesloten. Dit is een terechte afspraak, omdat gemeenten hebben aangetoond dat de uitvoering van de WWB bij hen in goede handen is. Bovendien kennen zij hun eigen mensen het beste en kunnen zij beter dan wij op rijksniveau zien onder welke voorwaarden en aan wie die langdurigheidstoeslag verleend moet worden. Uitgaande van decentralisatie en de daarmee samenhangende eigen keuze die gemeenten kunnen maken, betekent dit impliciet ook dat wij de consequentie aanvaarden dat er verschillen tussen gemeenten kunnen ontstaan. Dat is een logisch gevolg van de decentralisatie die ook in de WWB is verankerd. Het is winst dat werkenden niet langer uitgesloten zijn van een langdurigheidstoeslag, waardoor de armoedeval voor werkenden met een laag inkomen kan worden beperkt en werk dus ook meer lonend kan zijn.
Ik stel nog wel een vraag over de drie criteria die gemeenten moeten uitwerken om helder te maken wie er in aanmerking moeten komen voor die langdurigheidstoeslag. Ondanks de vragen en antwoorden die wij schriftelijk hebben gewisseld, houdt mijn fractie aarzeling bij het criterium "gebrek aan arbeidsmarktperspectief". Laat de WWB juist niet zien dat voor steeds minder mensen dat criterium aan de orde is? Is de uitbreiding naar de groep werkenden daarmee niet in tegenspraak? De staatssecretaris geeft aan dat naar zijn oordeel het bij werkenden vaak zal gaan om mensen die geen perspectief hebben op uitbreiding van hun inkomen door promotie; ik verwijs naar pagina 6 van de nota naar aanleiding van het verslag. Kan het naar zijn oordeel dan bijvoorbeeld ook gaan om mensen die vanwege een fysieke beperking geen zicht hebben op uitbreiding van het aantal uren dat zij werken? Het lijkt heel lastig om dit criterium met enige mate van objectiviteit in een verordening op te nemen. Om die reden heb ik samen met de collega's Spekman en Karabulut een amendement ingediend dat beoogt dit derde criterium te laten vervallen, omdat het geen of in ieder geval onvoldoende toegevoegde waarde heeft naast de criteria "laag inkomen" en "langdurigheid".
Op dit moment ontvangen ongeveer 105.000 mensen een langdurigheidstoeslag. Het daarvoor beschikbare budget van 40 mln. wordt overgeheveld naar het Gemeentefonds. Dit is een structurele overheveling. Wanneer wordt deze opnieuw beoordeeld of herijkt?
Ik kom te spreken over de invoering. Het is alweer redelijk kort dag om dit wetsvoorstel, waarvan het de bedoeling is dat het per 1 januari in werking treedt, ook daadwerkelijk op 1 januari geïmplementeerd te hebben. De VNG en anderen geven aan dat dit haalbaar is en wij hebben in diverse kranten berichten gelezen, bijvoorbeeld van de gemeenten Heiloo en Utrecht, die jongeren van een computer voorzien. Wij zijn met de staatssecretaris van mening dat het van groot belang is om onze lokale volksvertegenwoordigers expliciet te attenderen op de extra mogelijkheden die zij lokaal krijgen voor armoedebestrijding. De vraag is dus hoe de staatssecretaris gemeenteraden gaat attenderen, zoals hij zelf in de nota naar aanleiding van het verslag aangeeft.
De CDA-fractie is ervan overtuigd dat met dit wetsvoorstel nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd die gemeenten nog beter in staat stellen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit wordt alleen werkelijkheid als de beschikbare middelen daadwerkelijk worden gebruikt. Wij weten allemaal dat het niet-gebruik van voorzieningen nog steeds groot is. Zijn er dan ook al afspraken gemaakt tussen de staatssecretaris en gemeenten die specifiek gericht zijn op de doelgroepen die onderdeel zijn van dit wetsvoorstel?
Hoe wordt bevorderd dat mensen weten dat deze voorzieningen er zijn en hoe zij hiervan kunnen gebruikmaken? Ik zou mij bijvoorbeeld goed kunnen voorstellen dat ook scholen worden geïnformeerd over de voorzieningen die wij met deze wet beogen te treffen.
Mevrouw Karabulut (SP):
Mevrouw Spies sprak over mensen met lage inkomens die moeite hebben om de touwtjes aan elkaar te knopen. Zij zei terecht dat het belangrijk is dat hen goede ondersteuning wordt geboden. Vindt zij dat voor de mensen met de allerlaagste inkomens, dus met een inkomen op bijstandsniveau, een minimumnorm moet worden opgenomen zodat zij er echt recht op krijgen? Er staan nu bedragen in de wet; dat vervalt straks. Vindt mevrouw Spies dat wij voor die groep mensen een waarborg moeten inbouwen zodat zij gelijke toegang hebben?
Mevrouw Spies (CDA):
Ik laat dat graag aan het oordeel van de gemeenten.
Mevrouw Karabulut (SP):
Dat betekent dat een gezin dat al drie of vijf jaar lang op het sociaal minimum leeft en nu recht heeft op een langdurigheidstoeslag van ongeveer €40 per maand, straks misschien maar een tientje krijgt. Is dat acceptabel?
Mevrouw Spies (CDA):
Mevrouw Karabulut draait het meteen weer om. De gemeente kan ook zeggen dat het geen €40 per maand wordt, maar misschien wel €50. Laten wij dat nu afhankelijk laten zijn van de specifieke omstandigheden waarin die mensen, die gezinnen, die huishoudens verkeren.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik ben het met mevrouw Spies eens dat de uitvoering dicht op de mensen georganiseerd moet worden. Als gemeenten een heel sociaal beleid willen voeren, zal ik dat alleen maar aanmoedigen. Ik heb het echter over het opnemen van een minimumnorm in de wet, zodat mensen die echt heel lang van een inkomen moeten rondkomen dat te laag is om van rond te komen, recht behouden op de langdurigheidstoeslag. Dat is het enige wat ik wil regelen. Als gemeenten daarnaast of daarboven dingen willen organiseren, zijn zij daarin natuurlijk vrij.
Mevrouw Spies (CDA):
Zoals ik net al heb gezegd, laten wij dat graag over aan het oordeel van de gemeenten.
Mevrouw Karabulut (SP):
Voorzitter. Vanavond behandelen wij twee belangrijke wijzigingen. Laat ik beginnen met de extra mogelijkheden voor gemeenten om iets te doen voor gezinnen met kinderen. Goed, hartstikke goed. Ik kijk de staatssecretaris even aan. De SP-fractie kan dit alleen maar toejuichen.
De voorzitter:
Al die blikken kunnen niet in de Handelingen worden opgenomen, dus dan moeten wij het maar even zo doen. De staatssecretaris is er blij mee, volgens mij.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik deel de mening van de staatssecretaris dat het belangrijk is dat alle kinderen kunnen meedoen. Of je moeder nu tandarts is, je vader schoolmeester, of je ouders moeten rondkomen van een uitkering of een inkomen op het sociaal minimum, iedereen moet kunnen meedoen en gelijke kansen krijgen. De voorgestelde wetswijziging is een mooie stap om kinderen meer gelijke kansen te geven. Wel wil ik daarbij opmerken dat kinderen met alleen maar meedoen nog niet dezelfde kansen krijgen als kinderen van ouders met een royaler inkomen. Het is in dit opzicht ook geen geheim dat mijn fractie, die van de SP, het sociaal minimum te laag vindt. Kinderen van ouders op het sociaal minimum krijgen echt wel mee dat hun ouders iedere maand weer geld tekort komen, zeker als dat gedurende een aantal jaar het geval is. Het gaat dan om voortdurende geldzorgen waar zij ook wel iets van merken. Een uurtje gratis sporten of een gratis computer nemen dit helaas niet weg. Dat gezegd hebbende, heb ik nog twee vragen over het voorstel om kinderen meer te laten meedoen.
In 2008 en 2009 is er extra geld gereserveerd voor kinderen in armoede. Mijn eerste vraag is of de staatssecretaris kan toelichten wat er zal gebeuren na 2009, wanneer dat gereserveerde geld op is? Moeten ouders hun kinderen dan weer van de sportvereniging halen?
De tweede vraag is waarom het extraatje voor gezinnen met kinderen per se in natura moet worden gegeven. Natuurlijk moet je gezinnen waarvan je weet dat zij het moeilijk vinden om met geld om te gaan, geen zak met geld geven. Maar neem niet alle andere ouders die wel degelijk op een verantwoorde manier geld kunnen uitgeven en graag iets extra voor hun kinderen willen doen, dat laatste beetje respect af. Waarom geeft de staatssecretaris de gemeenten ook niet de optie om gezinnen met een laag inkomen, ofwel arme gezinnen, financieel extra mogelijkheden te bieden?
Ik kom op het tweede deel waarover ik meerdere opmerkingen zal maken, namelijk de plannen van het kabinet voor de langdurigheidstoeslag. Die toeslag is ooit ingevoerd als extraatje voor mensen die langdurig van een minimuminkomen moeten rondkomen. Voor alle duidelijkheid zeg ik dat ik er voorstander van ben, af te stappen van een lappendeken aan voorzieningen. Mensen moeten gewoonweg voldoende inkomen hebben. Mijn fractie vindt dat die langdurigheidstoeslag overbodig zou moeten zijn. Zolang het sociaal minimum te laag is en de bijzondere bijstand slecht toegankelijk blijft, is die toeslag bittere noodzaak voor mensen met een laag inkomen.
Dat werkenden straks ook in aanmerking kunnen komen voor de langdurigheidstoeslag, vinden wij positief. Dat zal wel afhankelijk zijn van de voorwaarden die gemeenten stellen. Bovendien is dat mede afhankelijk van het zogenoemde arbeidsmarktcriterium waarover ook mevrouw Spies heeft gesproken. Op dat punt gaat het nu fout en als dat niet veranderd wordt, zal dat straks niet anders zijn. Een laag inkomen is wat mij betreft een laag inkomen. Een tijdelijke baan verandert daaraan helemaal niets. Meestal worden de inkomsten gekort op de uitkering. Met extra inkomsten uit werk schieten die mensen dan ook niets op. Sterker nog, daardoor wordt hen de langdurigheidstoeslag soms onthouden. Het voorbeeld van Monique Hoekstra is bij meerdere mensen bekend: zij is arbeidsongeschikt en zit nu in de bijstand. Zij werkt negen uur in de maand en haar uitkering wordt gekort omdat zij bijverdiensten heeft. Wat haar inkomen betreft, gaat zij er dus niet op vooruit. Jaar in, jaar uit blijft zij op het minimum zitten. Je zou zeggen dat de langdurigheidstoeslag juist voor die mensen is bedoeld. Zij krijgt die toeslag echter niet, omdat zij op papier jaarlijks een beetje bijverdient. Waanzin! Mensen worden dus gestraft omdat zij werken. Dat kunnen wij voor eens en altijd uit de wereld helpen door het recht op de langdurigheidstoeslag niet langer afhankelijk te maken van het arbeidsmarktperspectief voor een persoon. Op dat punt heb ik inderdaad een amendement ingediend, samen met mevrouw Spies en de heer Spekman. Graag hoor ik de reactie van de staatssecretaris.
Als je iets regelt, moet je proberen om dat goed te doen. Op het punt van de decentralisatie van de langdurigheidstoeslag schort het daar wat ons betreft aan. Het klinkt mooi: decentraliseren en maatwerk. Onder anderen tegen mevrouw Spies zeg ik dat er geen misverstand over mag bestaan dat ook mijn fractie strijdt voor de menselijke maat. Dat kan alleen voor en door mensen op lokaal niveau. Wij kunnen dat niet vanuit Den Haag. Als decentralisatie en deregulering echter gepaard gaan met onvoldoende waarborg voor rechtsgelijkheid, komt willekeur om de hoek kijken. Je ziet nu al verschillen. Een uitkeringsgerechtigde die in een bepaalde gemeente woont, mag maximaal €1.000 in vijf jaar verdienen. Omgerekend is dat €200 per jaar. In een andere gemeente mag iemand €1.500 per jaar verdienen om alsnog in aanmerking te komen voor de langdurigheidstoeslag. Dit soort verschillen moet in de toekomst voorkomen worden, zeker als die betrekking hebben op de hoogte van de toeslag. Door in de wet geen minimumnormen op te nemen, kiest de staatssecretaris ervoor om gelijke gevallen in Nederland ongelijk te kunnen behandelen. Dit past niet in de visie van de SP-fractie: een sociaal en beter Nederland. Daarom wil zij dat er minimum normbedragen gaan gelden voor de langdurigheidstoeslag. Wij kennen al minimumnormbedragen. Die zijn en blijven het uitgangspunt voor mensen die langdurig een inkomen hebben op bijstandsniveau. Gemeenten mogen deze mensen meer toeslag geven, maar niet minder. Zij zijn vrij om voor mensen boven het bijstandsniveau andere bedragen te hanteren. Voor mensen met de allerlaagste inkomens, stellen wij normbedragen landelijk vast. Daaraan wordt wat ons betreft niet getornd.
Dat vindt de SP een fatsoenlijke inkomenswaarborg. Daarom heb ik een amendement ingediend op stuk nr. 10. Ik wil de staatssecretaris vragen of hij het ermee eens is dat een minimumwaarborg het minste is waarvoor wij moeten en kunnen zorgen. Past dat ook niet mooi in het plaatje dat de overheid verantwoordelijk is voor het inkomensbeleid?
Het laatste punt waarop volgens de SP nog verbetering mogelijk is, betreft het begrip "langdurig". Iemand kan nu alleen aanspraak maken op de langdurigheidstoeslag indien hij of zij vijf jaar lang moet rondkomen van het sociaal minimum. Iemand die 4,5 jaar op een houtje heeft moeten bijten en geen perspectief op werk heeft, kan het schudden. Voor die persoon is een financieel extraatje echter een bittere noodzaak. Het sociaal minimum is laag. Met in het achterhoofd de opkomst van de voedselbanken, de toename van de problematische schulden, het inkomens- en koopkrachtverlies dat voor het volgend jaar is voorspeld -- juist voor de meest kwetsbare groepen -- denk ik dat een invulling van het begrip "langdurig" noodzakelijk is.
Zoals het nu voorligt, zal de gemeente straks moeten gaan bepalen wat het is. "Langdurig" kan zes, zeven of tien jaar zijn. Het kabinet meldt in de nota naar aanleiding van het verslag dat in het geval van ongelijke behandeling van gelijke gevallen in verschillende gemeenten, er geen sprake is van willekeur. Het zou de uitkomst zijn van democratische besluitvormingsprocessen. Hoe democratisch vindt de staatssecretaris het dat in de ene gemeente iemand na drie jaar een toeslag krijgt en in de andere misschien pas na acht jaar? Als het aan de SP ligt, komen mensen na drie jaar leven op het bijstandsniveau in aanmerking voor de toeslag. Mijn fractie wil dus een ondergrens vaststellen van 36 maanden. Ook hier geldt dat gemeenten voor groepen boven bijstandsniveau wel de ruimte moeten hebben om andere grenzen te hanteren. Om dit te regelen, heb ik een amendement ingediend op, meen ik, stuk nr. 11. Graag een reactie van de staatssecretaris.
Een huidig knelpunt bij de langdurigheidstoeslag is de mogelijkheid van beslag. Juist de mensen die te kampen hebben met schulden en er van alles aan doen om daarvan af te komen, balanceren op het randje van het bestaan. Zij hebben gedurende langere tijd een zeer laag inkomen en zouden met de langdurigheidstoeslag eindelijk dat beetje lucht kunnen krijgen dat zij zo nodig hebben. De SP wil de langdurigheidstoeslag daarom van beslag uitzonderen, net als bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag. In een reactie op de aanbeveling van het rapport van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden om de langdurigheidstoeslag vrij te waren van beslag, zegt de staatssecretaris dat dit nu geregeld gaat worden. Is de staatssecretaris bereid om in dit wetsvoorstel nog mee te nemen dat de langdurigheidstoeslag niet langer vatbaar is voor beslag? Graag een reactie daarop.
Mevrouw Spies (CDA):
Ik heb een procedurele vraag. Wij hebben twee amendementen van mevrouw Karabulut gezien op de stukken nr. 9 en 10, en een amendement op stuk nr. 11 van mevrouw Van Gent. Om het te kunnen volgen, zou het plezierig zijn om het derde amendement waarover mevrouw Karabulut het heeft nog even te laten rondgaan.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik heb mij versproken. Het gaat om de amendementen op de stukken nr. 9 en 10. Waar ik juist 11 zei, bedoelde ik 10.
De voorzitter:
Dat klopt. Amendement op stuk nr. 9 is "na drie jaar langdurigheidstoeslag" en dat op stuk nr. 10 is "minimumnormbedragen langdurigheidstoeslag".
Mevrouw Karabulut (SP):
Dank u wel voorzitter. Begrijp ik goed dat mevrouw Spies die amendementen misschien gaat steunen?
Voorzitter, ik was aan het afronden. Om het samen te vatten: decentraliseren met als doel meer op maat te werken is prima. Wij moeten echter wel waarborgen inbouwen, namelijk dat de hoogte van je inkomen het recht op de toeslag bepaalt en niet een vaag criterium als het arbeidsmarktperspectief, een waarborg op tenminste een landelijk vastgesteld bedrag voor de toeslag en een waarborg dat "langdurig" niet eindeloos duurt, maar voor mensen op bijstandsniveau ten hoogste drie jaar.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Voorzitter. Er zou kunnen worden gezegd dat de inhoud van het wetsvoorstel waarover wij vanavond praten goed nieuws en, laat ik het positief brengen, minder goed nieuws bevat. Ik vind slecht nieuws toch te zwaar uitgedrukt, maar er zijn toch enkele zaken die ik de staatssecretaris zou willen vragen.
Wij vinden het goed nieuws dat de langdurigheidstoeslag wat wordt aangepast en dat die wordt overgeheveld van het I-deel naar het gemeentefonds. Daar kunnen wij op zich wel mee leven, dus daar ga ik mij niet tegen verzetten. Wat ik zeker goed nieuws vind, is dat er iets wordt gesleuteld aan de categoriale bijstand. Dat is een wens die bij de fractie van GroenLinks al jaren leeft. Wij proberen ook al jaren om daar enige verandering in aan te brengen. Het is ook goed nieuws dat mensen met een klein baantje en mensen die uitzicht hebben op werk recht krijgen op een toeslag. Dat lijkt mij alleszins redelijk en ook heel erg goed. Gemeenten moeten daar wel een verordening voor opstellen. Dat is ook prima, want er moet wel bekend zijn binnen welke kaders dat gebeurt.
De regels voor de categoriale bijstand worden versoepeld. In de huidige wet staat -- dat vinden wij niet goed -- dat gemeenten alleen categoriale bijstand mogen verstrekken aan mensen van 65 jaar en ouder. Er komt nu een aantal wijzigingen waardoor dit ook mogelijk is voor chronisch zieken en gehandicapten en voor kinderen. Ik hoop tenminste dat ik het niet verkeerd heb gelezen, want dan moet ik straks nog de term "slecht nieuws" in de mond nemen. Ik reageer op de non-verbale reactie van de staatssecretaris. Laat u mij nu niet chagrijnig naar huis gaan, staatssecretaris.
De voorzitter:
Dat zou ik niet doen. Houdt u zich gewoon aan uw eigen verhaal.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Ik wordt toch een beetje afgeleid. Ik voel toch een kleine depressie opkomen, maar ik ga er nog steeds vanuit dat ook chronisch zieken en gehandicapten voor categoriale bijstand in aanmerking kunnen komen in het nieuwe voorstel en ook kinderen voor sport, schoolgeld en een aanvullende ziektekostenverzekering.
Er zijn in 2009 ook wat extra middelen beschikbaar, namelijk 40 mln. voor arme kinderen, 10 mln. voor armoede en 15 mln. voor schuldhulpverlening. Ik zou dat willen samenvatten als: het is beter dan niets, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Wij weten immers allemaal dat in Nederland bij veel gezinnen, dus niet bij een paar, schrijnende armoede bestaat. Dat dit het geval is in een rijk land, is eigenlijk onverteerbaar.
Wij vinden het goed dat gezinnen met kinderen extra worden gesteund. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat deze arme gezinnen incidenteel worden ondersteund. De vraag blijft wat er gebeurt na 2009, want van gratis medeleven wordt je niet rijker. Na 2009 moet er dus ook financiering zijn.
Ik heb begrepen dat verstrekken in natura mogelijk is, maar niet verplicht. Ik wil dat als volgt interpreteren: mensen krijgen in principe geld, tenzij is aangetoond dat zij niet met geld kunnen omgaan. Zij moeten niet aan het eind van hun geld elke keer nog een stuk maand overhouden, zoals Loesje dat zo mooi zegt. Mensen moet natuurlijk niet dingen uit handen worden genomen. Zij moeten niet paternalistisch worden benaderd. Het heeft immers uiteindelijk ook met een soort emancipatie te maken. Wij hopen dat mensen niet van generatie op generatie in de armoede blijven. Dat is natuurlijk een groot probleem bij veel gezinnen. Dat doe je niet alleen door het ondersteunen, maar ook door hen zeggenschap te geven over hun eigen budgetten. Er zijn best veel gezinnen die daar prima mee kunnen omgaan.
Het is niet de bedoeling dat het een soort beleid wordt waarin een staatscomputer wordt ingevoerd, staatssportschoenen of staatswitgoed. Dat zijn allemaal interpretaties die zelfs mij, als vertegenwoordiger van een linkse partij, wat kriebels bezorgen. Ik wil helderheid hebben over de wijze waarop de staatssecretaris dat precies voor zich ziet en hoe dit beleid na 2009 op een adequate wijze kan worden voortgezet met de bijbehorende middelen.
Eindelijk kan mijn fractie concluderen dat er wat betreft een aantal belangrijke kritiekpunten dat wij naar voren hebben gebracht bij de behandeling van het wetsvoorstel werk en bijstand, maar wij niet alleen, toch een beetje licht aan het eind van de tunnel te zien is, vooral als het gaat om de langdurigheidtoeslag, ook voor mensen met uitzicht op werk. Ook komt er geen massief verbod op de categoriale bijstand. Dat is verstandig. Ik heb bij de behandeling van dit wetsvoorstel aangegeven dat ook als gevolg van de administratieve-lastendruk sprake is van veel niet-gebruik van voorzieningen, want je moet dit soort voorzieningen jaar na jaar individueel aanvragen. Oudere mensen hebben ook vaak gewoon geen zin om hun hand op te houden. Door dit alles ontstaat een groot niet-gebruik van voorzieningen. Dat zou je deels met categoriale bijstand kunnen oplossen. Ik krijg daar graag een reactie van de staatssecretaris op, ook als het gaat om chronisch zieken en gehandicapten. Ook zij horen wat mij betreft bij de groep die gebruik zou kunnen maken van de mogelijkheden voor categoriale bijstand.
Mijn fractie is niet akkoord -- dat is het minder goede nieuws -- met de decentralisatie van de zeggenschap over de hoogte van de langdurigheidtoeslag. Ik heb daar, evenals mevrouw Karabulut, een amendement over ingediend. Het is het amendement op stuk nr. 11. Ik vraag mijn collega's om aandacht voor dat amendement. Ik regel daarin namelijk dat het Rijk het minimumniveau van de langdurigheidtoeslag vastlegt, in plaats van, zoals in het wetsvoorstel wordt voorgesteld, dit aan de gemeenten over te laten. Het gaat hier over mensen op het absolute minimum, zeg ik ook tegen mevrouw Spies. Het is dan heel schrijnend dat het per gemeente enorm kan verschillen of en wat je aan toeslag krijgt. Veel gemeenten doen zoveel mogelijk voor mensen die op het absolute minimum zitten, maar er zijn ook gemeenten die het verleidelijk vinden om het beschikbare geld niet naar die groep toe te sluizen. Ik wil dat voorkomen. In de memorie van toelichting wordt terecht gesteld dat de rijksoverheid verantwoordelijk is voor het inkomensbeleid. In de ogen van mijn fractie is de langdurigheidtoeslag een onlosmakelijk onderdeel van het inkomensbeleid.
Ik stel in het amendement voor om de bodem van de toeslag bij AMvB vast te leggen. Dit maakt het eenvoudig om die bodem desgewenst jaarlijks aan te passen. In de AMvB wordt ook opgenomen dat de bedragen worden uitgesplitst naar de diverse groepen minima, zoals alleenstaanden, alleenstaande ouders, echtparen en paren. Je zou dit amendement kunnen interpreteren als een variant op het amendement van mevrouw Karabulut -- ik ben daar overigens niet op tegen -- en het voorstel van de regering. Ik heb getracht een verleidelijk amendement op te stellen, zodat ook de rest van de Kamer er wellicht mee instemt. Ik ben heel benieuwd hoe mijn collega's dat zien. Wat mij betreft leidt het amendement tot enige gebondenheid van, maar ook tot enige vrijheid in de richting van de gemeenten.
Mevrouw Karabulut (SP):
Voorzitter. Ik had gehoopt dat mevrouw Spies nog op het amendement zou reageren, maar....
De voorzitter:
Dat doet zij misschien in tweede termijn, maar daar gaat zijzelf over.
Mevrouw Karabulut (SP):
Klopt het als ik stel dat het verschil tussen het amendement van mevrouw Van Gent en dat van mijn fractie erop neerkomt dat het minimumniveau, het normbedrag in haar amendement lager kan zijn dan het bedrag dat nu in de wet is opgenomen? Door wie moet dat worden betaald?
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Het minimumniveau moet in de wet worden vastgelegd. Het kan ook jaarlijks worden aangepast. Ik geef de precieze bedragen nog niet aan. Mijn amendement houdt een beetje het midden tussen het amendement van de SP en het voorstel van de regering. Ik zou graag zien dat die zaken worden vastgelegd. Ik ben overigens niet tegen het amendement van de SP.
Mevrouw Karabulut (SP):
Dat had ik ook helemaal niet verwacht!
De voorzitter:
Misschien moet u straks even bilateraal bekijken of u de amendementen in elkaar kunt schuiven.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik heb een korte vraag ter aanvulling. Betekent dit dat u de normbedragen die nu in de wet staan, loslaat?
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Die laat ik nog niet per se los. Ik wacht eerst even de reactie van de staatssecretaris op mijn amendement af. Eén ding lijkt mij duidelijk: ik wil minimumbedragen vastleggen en ik wil geen willekeur per gemeente. Zeker wil ik voorkomen dat er gemeenten zijn die helemaal niets doen met de langdurigheidstoeslag. Eigenlijk zou ik de staatssecretaris willen vragen om uit te gaan van de huidige normen, waarop wellicht jaarlijks een aanpassing mogelijk is. Ik wacht graag de reactie van de staatssecretaris hierop af.
Voorzitter. De overheveling van het I-deel naar het Gemeentefonds leidt wel tot herverdeeleffect, naar ik heb begrepen. Dit staat ook in de nota naar aanleiding van het verslag. Ik vraag de staatssecretaris of hierbij nog knelpunten zijn. Kan hij hieraan nog wat doen? Ik hoor dat graag van hem, want ik maak mij daarover enigszins zorgen.
Tot slot, de GroenLinks-fractie wil recht op toeslag voor iedereen die is vrijgesteld van de sollicitatieplicht, ook voor bijstandsmoeders die straks een vrijstelling krijgen. Het wetsvoorstel daarover wordt dit najaar behandeld; daar ga ik althans van uit. Ik vraag de staatssecretaris of dit geregeld zal worden.
De heer Van der Vlies (SGP):
Voorzitter. Nog heel levendig staat mij de bijstandswetgeving van voor de Wet werk en bijstand voor de geest. Deze had natuurlijk voordelen, een bereik, een openeinderegeling, weinig prikkels om uit de bijstand te geraken. De Wet werk en bijstand heeft de gemeenten een prikkel gegeven om de arbeidsparticipatie actief te bevorderen. Deze wet heeft sindsdien positieve effecten gehad. Mijn fractie neemt daarvan met erkentelijkheid kennis. Wij hadden dat ook voorondersteld; vandaar onze steun ervoor indertijd.
De arbeidsparticipatie is toegenomen en de bijstandsgerechtigden zijn in getal afgenomen. Er zitten echter nog altijd mensen in de bijstand, soms zelfs langdurig. Er blijft dus voor ons in de politiek werk aan de winkel. Was er nu ook maar werk voor al die bijstandsgerechtigden die werken kunnen en daarop aangesproken kunnen worden. Dan waren er nog minder problemen, maar zo ver zijn wij nog niet helemaal.
Mijn fractie ervaart de voorstellen die nu voorliggen in principe als verbeteringen, stappen in de goede richting. De materie van beide bewegingen die worden gemaakt, is regelmatig besproken. Ik herinner mij nog heel goed een van de eerste optredens van collega Spekman. Met zijn ervaringsdeskundigheid vanuit het lokale bestuur legde hij een zwaar accent, dat mij toen wel aansprak, op gezinnen die in armoede verkeren. Voor kinderen die in zulke gezinnen opgroeien is de kans groot dat zij ook zelf in de armoede blijven. Dat vind ik een moreel punt. Wij moeten er echt alles aan doen om dit te doorbreken. Dat vond ik een goede aansporing.
In dit wetsvoorstel gaat het om de langdurigheidstoeslag, waarover ik overigens zelf ooit begonnen ben in dit Huis. Deze toeslag zou er toen voor het bestand van zeer langdurig werklozen komen, mensen die bijvoorbeeld langer dan vijf jaar in die situatie zaten. Mevrouw Noorman-Den Uyl heeft daarvan later drie jaar weten te maken. Deze langdurigheidstoeslag krijgt nu een ruimer bereik, naar ik begrijp. Chronisch zieken en gehandicapten met kinderen, mensen met een baan maar met een minimuminkomen kunnen nu ook langdurigheidstoeslagen toegekend krijgen.
Een ander moment in het wetsvoorstel is dus dat kinderen in een gezin met een laag inkomen ongeacht de financiële beperkingen van ouders, extra ondersteuning kunnen krijgen, zodat zij toch kunnen deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Dat voorstel keert zich dus tegen de constatering dat kinderen die in armoede opgroeien, zelf ook een meer dan wenselijke kans maken in armoede te blijven leven. De SGP-fractie vindt ook dat die situatie moet worden doorbroken, althans naar vermogen. Natuurlijk blijft altijd het eerste en beste antwoord: geef ze een baan en houdt ze daarin. Werk is inderdaad de beste remedie; daar hoort scholing aan vooraf te gaan en de kansen daarop moeten maximaal worden ondersteund. Het wetsvoorstel probeert daar op dit onderdeel iets aan te doen. Kortom, de SGP-fractie steunt dat.
Als je gemeentebesturen een bepaalde bevoegdheid geeft -- je decentraliseert dus iets -- volgt altijd de principiële discussie of niet te veel ongelijkheid ontstaat tussen de verschillende gemeenten. Eenieder die de discussie over de Wet voorzieningen gehandicapten heeft meegemaakt, weet waarover het gaat. In dat verband moest corrigerend worden opgetreden. Dat is gewoon de harde werkelijkheid. Iedere gemeente had natuurlijk wel een verhaal, maar dat poetste niet weg dat er toch dingen gebeurden die onder de maat waren van wat wij hier met elkaar beoogden.
Ook bij dit wetsvoorstel kan dat gebeuren en de vraag is hoe erg dat nu is. Mevrouw Karabulut sprak zojuist van willekeur. Ik vraag me echter af of dat het goede woord daarvoor is. Verschillen kun je als willekeurig ervaren, maar verschillen kunnen door autonome bestuursorganen die democratische controle in zich dragen, te rechtvaardigen zijn; dan heeft willekeur een niet-passende klankkleur. Maar er moet wel op toegezien worden dat de verschillen niet te groot worden en dat mensen ook niet door de bodem zakken van wat er nu is. Aan gemeentebesturen wordt nu een nieuwe weging aangereikt voor decentralisering van die langdurigheidstoeslag, waarbij zij zelf kunnen bepalen binnen welke voorwaarden mensen recht hebben op zo'n toeslag, wat een laag inkomen is en onder welke omstandigheden sprake is van een gebrek aan arbeidsperspectief; zie blz. 7 van de memorie van toelichting. Als dat maatwerk geleverd wordt, mogen mensen niet in de situatie van voor deze "beweging" -- zoals dat in de memorie van toelichting staat -- belanden. Hoe kijkt de staatssecretaris daar tegenaan? Is dat nu helemaal vrijgegeven of moet een benadering worden gekozen die in de wetsgeschiedenis wordt vastgelegd en waarmee gemeenten in hun beleidsontwikkeling rekening zullen houden?
Eerlijk gezegd verbaasde mijn fractie zich wel een beetje over de door het kabinet geformuleerde doelstelling, teneinde de armoede onder en de sociale uitsluiting van het aantal kinderen dat maatschappelijk niet meedoet, met de helft te reduceren. Op zich is dat natuurlijk een prima doelstelling, maar waaraan meet je dat nu? Er was immers nog geen nulmeting; dan valt er weinig te meten en vast te stellen of er men in de goede richting vordert. Wij zijn daarom blij dat de regering een nulmeting laat uitvoeren, maar wij willen graag nog van de staatssecretaris vernemen welke indicatoren daarin worden meegenomen.
Wij kunnen ons vinden in de gekozen opzet om zo veel mogelijk in natura, zoals een computer of een lidmaatschapskaart, te verstrekken, om te voorkomen dat de bijdrage ingezet wordt voor andere -- in een somber perspectief dan toch -- vaak consumptieve doelen. Hoe gaan gemeenten om met frauduleuze praktijken, zo deze onverhoopt zouden voorkomen? Hoe moeten en kunnen deze worden voorkomen?
De regering geeft aan dat voor de activiteiten van maatschappelijk meedoen onder andere het impliciete criterium geldt dat het gaat om participatie waaraan "financiële lasten zijn verbonden die enerzijds niet verwaarloosbaar zijn, maar anderzijds ook niet buitensporig hoog". Ik citeer uit de stukken. Mijn fractie vindt dit nog wat vaag. Er kan een discussie over ontstaan die niet altijd plezierig hoeft te zijn. Wat betekent bijvoorbeeld "verwaarloosbaar" als zelfs kosten voor schrijfmateriaal worden vergoed? Zie hiervoor bladzijde 3 in de nota naar aanleiding van het verslag. Begrijp mij goed, ook dergelijke kosten mogen in ogenschouw worden genomen, maar waar liggen de grenzen? Het kan natuurlijk ook gedecentraliseerd worden, maar ook daar geldt dan weer een zekere mate van gelijk uitgangspunt, zodat de doelgroep binnen proporties van gelijkheid wordt behandeld.
Ik heb een aantal vragen gesteld die mij tot mijn slotvraag leiden. Hoe worden de monitoring en de evaluatie geregeld? Die zullen namelijk hard nodig zijn.
De heer Blok (VVD):
Voorzitter. Dit wetsvoorstel behandelt twee belangrijke thema's: het bestrijden van armoede en de werking van de Wet werk en bijstand. Bestrijden van armoede is voor iedere politieke partij een van de speerpunten en de Wet werk en bijstand is een hoeksteen van onze sociale zekerheid. Het is een vangnet voor degenen die echt niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien en tegelijkertijd een springplank om terug te keren naar een situatie waarin wel in het eigen levensonderhoud kan worden voorzien. Op beide kernpunten, het bestrijden van armoede en de werking van de WWB als vangnet en springplank, schiet dit wetsvoorstel echt tekort.
Ik behandel eerst het punt van de armoedebestrijding. Als ik ergens trots op ben, terugkijkend op twaalf jaar ononderbroken deelname van de VVD aan verschillende kabinetten, is het wel op de spectaculaire afname van het percentage mensen dat leeft op de armoedegrens. In 1994 was dit 15%, nu ligt het rond de 8%. De Wet werk en bijstand is toch een project van een vorig, liberaal getint kabinet. Als ik het niet vertaal in procenten maar in mensen, gaat het om 1 miljoen mensen. Dat is met recht iets om stil bij te staan. De manier waarop dit is bereikt, moet goed voor ogen worden gehouden als wij verder sleutelen aan beleid om armoede te bestrijden. Er waren twee kernpunten. Het eerste was het verlagen van de kosten van arbeid, zodat werk in Nederland plaatsvindt en niet in andere landen. Het werd aantrekkelijk gemaakt voor bedrijven om mensen in dienst te nemen. Het tweede kernpunt was het idee dat werk moet lonen. Er werd gezorgd dat het echt de moeite waard is om vanuit een uitkering aan het werk te gaan. Dit waren de hoekstenen van dat ontzettend succesvolle beleid.
Deze punten mis ik in het voorliggende wetsvoorstel. Een langdurigheidstoeslag, hoe deze ook vormgegeven wordt, vermindert nu juist de redenering dat werk moet lonen. Wanneer er langdurig sprake is van een uitkeringssituatie is de uitkering hoger, en het verschil met een situatie van werken dus lager. Ik heb gelezen dat de langdurigheidstoeslag in zo'n geval nog uitgekeerd mag worden bij werkaanvaarding. Dat verschuift de armoedeval echter. Ik heb hier helaas geen sommetjes over gevonden in de nota naar aanleiding van het verslag, maar een armoedeval is onvermijdelijk. Op een bepaald moment is de landurigheidstoeslag namelijk afgebouwd en dat komt de klap alsnog.
Daarnaast wordt op deze manier rechtsongelijkheid gecreëerd. Degene die vanuit een uitkering werk aanvaardt op het minimumniveau heeft recht op de langdurigheidstoeslag. Degene die nooit een beroep heeft gedaan op publieke middelen, die de eigen broek heeft opgehouden en precies hetzelfde nuttige werk doet, bijvoorbeeld in de thuiszorg of de schoonmaak, krijgt die langdurigheidstoeslag echter niet.
Als wij dat willen vermijden, moeten wij iedereen aan de onderkant een langdurigheidstoeslag geven. Dan wordt het een peperdure regeling. Ik wil graag een specifieke reactie op de rechtsongelijkheid die kan ontstaan tussen twee mensen die naast elkaar op de werkvloer staan.
Mevrouw Spies (CDA):
Zegt de heer Blok dat de bestaande langdurigheidstoeslag de VVD-fractie een doorn in het oog is? De langdurigheidstoeslag wordt immers niet geïntroduceerd met dit wetsvoorstel.
De heer Blok (VVD):
Het is in ieder geval geen parel van de sociale wetgeving. Nu gaat mevrouw Spies natuurlijk vertellen dat die toeslag is ingevoerd in de tijd dat de VVD deel uitmaakte van het kabinet. Dat weet ik ook wel, maar in coalities slikken wij allemaal weleens wat. Ik heb in eerdere betogen over de Bijstandswet aangegeven dat voor ons het ideale model er als volgt uitziet. Er is een bijstandsuitkering voor mensen die echt niet rond kunnen komen. Wanneer die uitkering ontoereikend is, gaat die persoon naar de gemeente toe en geeft aan waar het knelpunt zit. Wij zien nu nog veel te veel dat gemeenten niet het hele bestand kennen. Het zou goed zijn als iemand langsgaat als er een knelpunt is. Er kan natuurlijk een knelpunt ontstaan; de ijskast of iets anders kan kapotgaan. Het gesprek gaat dan niet alleen over die ijskast, maar ook over de vraag waarom iemand nog niet aan het werk is. Misschien is er ook schuldhulpverlening of iets anders, maar iemand zit daar weer aan tafel.
Er wordt verwezen naar de onmogelijkheid om zaken als huishoudelijke apparaten te kunnen kopen. Al die automatismen zorgen ervoor dat een granieten en onzichtbaar bestand in de bijstand blijft bestaan.
Mevrouw Spies (CDA):
Zo leer je nog eens wat, mevrouw de voorzitter. Ik wist niet dat de VVD-fractie postuum spijt heeft van de langdurigheidstoeslag. De langdurigheidstoeslag wordt niet bij wijze van automatisme verleend. Die moet nog wel steeds aangevraagd worden.
De heer Blok (VVD):
De memorie van toelichting beschrijft met trots dat het zo simpel mogelijk moet; dat het een standaardformulier moet zijn dat alleen maar moet worden ondertekend. Ik krijg dan inderdaad weer de beelden voor ogen van een stage afgelopen zomer bij de sociale dienst hier in Den Haag en die ik al geschetst heb in een eerder overleg. Daar wordt inderdaad dit soort formulieren ingevuld zonder dat de vraag aan de orde komt waarom iemand eigenlijk niet kan werken. Ik wil juist van dat automatisme af en dat allemaal tegen de achtergrond dat hier nog steeds vuilniswagens rondrijden met dat grote bord op de zijkant: "collega gezocht" en dat alle verpleeghuizen in Den Haag en in alle andere grote steden mensen zoeken. Die twee werelden bestaan wel naast elkaar!
Ook vinden wij het onjuist om het inkomensbeleid verder in handen van gemeenten te leggen. Dat is niet omdat wij gemeenten domme instellingen vinden. Zij doen nuttig werk en kennen democratische controle. Als het gaat om de arbeidsmarkt, wordt de democratische controle op landelijk niveau altijd sterk gestuurd door macro-economische realiteiten. Als op landelijk niveau de uitkeringsafhankelijkheid te veel oploopt, krijgen wij het probleem dat dit omgeslagen moet worden over belastingbetalers die dat vervelend vinden, dat vervolgens vertalen in looneisen waardoor de werkloosheid verder oploopt en er nog meer problemen ontstaan met de rijksinkomsten. Op gemeentelijk niveau werkt dat uiteindelijk niet zo. Daar is immers altijd het vangnet van het Gemeentefonds, waarmee het wordt afgewenteld op de collectiviteit. Wanneer de lasten te hoog worden, gaan in eerste instantie bedrijven en de middenklasse weg. Dat hebben alle grote steden tot hun schande gemerkt. Dat wordt vervolgens gecompenseerd uit het Gemeentefonds of uit toelagen voor grote steden. Op landelijk niveau gebeurt dat niet. Daar kunnen ook bedrijven wegtrekken en kan werkgelegenheid verdwijnen, maar de klap komt uiteindelijk bij de rijksoverheid terecht. Daarom is het onjuist om inkomensbeleid door gemeenten te laten voeren.
Ik ben als reactie op de interruptie van mevrouw Spies al ingegaan op de vraag waarom dit wetsvoorstel de springplankfunctie van de bijstand niet bevordert. Het vermindert het aantal contactmomenten, terwijl het juist belangrijk is dat er wel contact is tussen de sociale dienst en mensen met een uitkering.
Ten slotte, voorzitter, moet mij nog iets van het hart. Er stijgt een geur van hypocrisie op uit deze wet. Natuurlijk vinden wij het allemaal vreselijk wanneer kinderen in armoede opgroeien of wanneer sprake is van gezinnen met langdurige armoede.
Echter, het is ditzelfde kabinet dat ervoor zorgt dat alleenstaande ouders met kinderen in de bijstand geen sollicitatieplicht meer hebben, terwijl wij donders goed weten dat op die manier armoede in stand blijft en vrouwen jarenlang langs de kant blijven staan en daardoor geen kans meer maken op de arbeidsmarkt. Dat is dezelfde groep waar deze wet over gaat. De groep wordt eerst nodeloos groot gemaakt en vervolgens worden maatregelen genomen om de ergste nood te lenigen. Dat is toch echt een beetje de brandweerman die ook pyromaan is. Eerst het vuurtje aansteken en dan zeggen: "Kijk eens hoe fijn wij aan het blussen zijn".
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Ik ben ook niet zo blij met de vrijstelling van de sollicitatieplicht, maar daarover zullen wij binnenkort nog met elkaar komen te spreken. Het is zoals het is, mijnheer Blok, u vindt het allemaal hypocriet, maar armoede moeten wij tegengaan. Dan bent u het toch ook wel met mij eens dat als die vrijstelling van de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders er komt, deze vrouwen wel in aanmerking moeten kunnen komen voor de langdurigheidstoeslag.
De heer Blok (VVD):
Het antwoord is: nee. Dit vind ik de kern van de hypocrisie: je creëert nodeloos een groot probleem. Er is zat werk. Ik heb hier al voorgesteld om iedere alleenstaande moeder in de bijstand met jonge kinderen een stage in de zorg aan te bieden. De zorg is bij uitstek de sector waar veel behoefte is aan mensen, aan deeltijdwerkers. Daar kun je met een opleiding doorgroeien naar goed betaalde arbeid. Ik ben destijds voor van alles uitgemaakt en een week later kwam Pieter van Geel met een slap aftreksel in de vorm van een participatieplicht. Maar echt, de oplossingen liggen voor de hand, oplossingen waar de desbetreffende vrouwen beter van worden en waar de samenleving beter van wordt. Als die route bewust niet wordt gekozen en de hele ellende op die manier niet wordt weggewerkt, werk ik niet mee aan het gebruiken van lapmiddelen.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Dat vind ik toch wel een beetje treurig. Ik wil benadrukken dat er op dit punt sprake is van een groot verschil tussen de fractie van de VVD en die van GroenLinks. Wij zijn het eens over de sollicitatieplicht en het scholingsrecht voor deze groep, maar ik vind dat u wel heel erg ver gaat als u niet precies uw zin krijgt en dan zegt: laat ze maar stikken, dan krijgen ze ook de langdurigheidstoeslag niet. Dan denk ik: daar zijn deze vrouwen en hun kinderen zeker niet mee geholpen.
De heer Blok (VVD):
De uitspraak "laat ze maar stikken" werp ik echt verre van mij. Dat wil ik juist niet. Ik vind dat het kabinet dat wel doet door deze groep uit te sluiten van de sollicitatieplicht.
De heer Van der Vlies (SGP):
Mevrouw de voorzitter. Het is de heer Blok bekend dat wij verschillend denken over de vrijstelling van de sollicitatieplicht. Is zijn benadering echter niet veel de statistisch? Redeneert hij op deze manier niet te veel in de trant van: er is een bestand en met deze wet wordt een bestand beoogd voor de langdurigheidstoeslag; die twee zijn een op een met elkaar te vergelijken. De heer Blok suggereert namelijk dat die twee bestanden dezelfde zijn.
De heer Blok (VVD):
Die overlappen elkaar natuurlijk sterk. Die vrijstelling geldt tot het vijfde jaar bij één kind. Dus die vrijstelling zal vaak langer duren. Het andere deel van de wet gaat over de positie van kinderen in gezinnen op het minimum. Dat zijn voor een groot deel dezelfde gezinnen.
De heer Van der Vlies (SGP):
Maar u wilt hier toch niet beweren dat mensen die er bewust voor kiezen om hun kinderen zelf te verzorgen en op te voeden derhalve -- verondersteld dat er een bijstandsuitkering is -- in armoede leven en hun -- dit klinkt onsympathiek, maar ik bedoel het volstrekt integer -- hand voor deze langdurigheidstoeslag ophouden of voor die tegemoetkoming voor het studerende kind. Dat kun je toch zomaar niet zeggen.
De heer Blok (VVD):
Ik zal niemand verwijten dat hij ervoor kiest om zelf zijn kinderen op te voeden. Dat doe ik ook met veel plezier, maar onderdeel van dat opvoeden is wel dat je, als je daartoe enigszins in staat bent, met werken je brood verdient. Dat kun je in deeltijd doen. Daarover zou ik onmiddellijk een compromis kunnen sluiten met welke partij dan ook, maar bij opvoeden hoort ook de notie dat je je brood verdient met werken.
De heer Spekman (PvdA):
Voorzitter. Na het vorige betoog weet ik weer precies waarom ik, soms ook wel tot mijn spijt, ben gestopt als wethouder. Het geluid van de heer Blok is precies het geluid waarvan ik als wethouder in de grote stad Utrecht zo'n last had. Het hinderde mij bij het aanpakken van armoede onder mensen en het hielp mij zelfs niet om mensen aan het werk te helpen. Uiteindelijk gaat het erom, dat wij proberen mensen in Nederland kansen te geven en verder te brengen, niet in een bevroren toestand te laten. Het betoog van de heer Blok luidt een beetje: maak het maar zo moeilijk mogelijk voor mensen, maak de uitkering maar zo laag mogelijk. De mensen die erin zitten, dienen als afschrikwekkend voorbeeld voor de mensen die er nog niet inzitten: pas op, kom er niet in, want je gaat echt creperen.
Er is ook een andere weg. Wij kunnen ook een fatsoenlijk bestaansminimum hebben en tegelijkertijd een dwingend beroep doen op iemands capaciteiten en zeggen: als je kunt werken, ga je werken en wel nu. Zo niet, dan krijg je een sanctie. Ik ben blij dat de PvdA deel uitmaakt van een kabinet dat voor die andere weg heeft gekozen, een in mijn ogen succesvolle weg.
De heer Blok (VVD):
De ervaring van de heer Spekman als wethouder is zeker nuttig. Ik krijg graag een reactie op twee punten.
Ten eerste deelt een aantal nog steeds actieve collega-wethouders van de PvdA mijn grote kritiek op het vrijstellen van de sollicitatieplicht.
Ten tweede denk ik dat de heer Spekman mijn analyse deelt dat veel gemeenten nog steeds geen echt inzicht hebben in wie er in de kaartenbakken van de bijstand zitten.
De heer Spekman (PvdA):
Over de eerste vraag gaat het debat nu niet, maar ik wil daar graag op antwoorden. Ik denk daar anders over dan die wethouders, omdat ik geloof dat mensen kansen moeten krijgen om zich vooruit te knokken. Op dit moment heeft een heel groot gedeelte van de vrouwen in de bijstand niet eens een startkwalificatie. Ik vind het daarom ontzettend goed dat dit kabinet de inzet heeft om te zorgen dat die vrouwen minimaal de startkwalificatie halen. Dat is een tegenstelling met het vorige kabinet, dat wel die vrijstelling liet bestaan, die door veel gemeenten werd gebruikt, maar daar niets tegenoverstelde. Ik sluit mij daarom aan bij de woorden die eerder in dit debat zijn gebruikt: je hebt verplichten en verleiden. De heer Blok denkt dat verplichten het meest succesvol is en ik geloof meer in verleiden. Uit de resultaten van verschillende gemeenten blijkt, dat dat ook succesvoller is.
Het antwoord op de tweede vraag: ik ben het volstrekt met de heer Blok eens dat in veel gemeenten te weinig kennis is over de mensen in de bijstand. Maar wat ik het goede van de Wet werk en bijstand vind -- wat dat betreft complimenten voor het vorige kabinet -- is de financiële systematiek. Die zorgt er namelijk voor dat iedere gemeente die niet goed presteert, dat financieel gaat voelen, waarna bij ons wordt geklaagd over het verdeelmodel. Dan hebben wij ons doel bereikt.
De heer Blok (VVD):
Op dat tweede punt kunnen wij elkaar misschien nog redelijk vinden. Op het eerste punt, de startkwalificatie, ben ik het erg met u eens. Hoe haal je een startkwalificatie? Doe je dat door thuis een boekje te lezen, of doe je dat door een stage te lopen in de zorg -- dat is mijn concrete voorstel -- om op die manier toe te werken naar een kwalificatie?
De heer Spekman (PvdA):
Voorzitter, ik weet niet hoelang u toestaat dat ik het over een heel ander onderwerp heb dan wat nu is geagendeerd, maar....
De voorzitter:
Ik stel voor het hierbij te laten, maar geeft u gerust nog antwoord op de vraag van de heer Blok.
De heer Spekman (PvdA):
Ik zie dat veel vrouwen geen startkwalificatie hebben, en ik vind het van belang dat zij die kunnen halen. Heel veel startkwalificaties worden in de schoolbanken gehaald met behulp van een boekje, waar mij niet veel mis mee lijkt. U hebt vast ook heel veel boekjes gelezen in uw leven, en u bent er nog niet klaar mee!
Ik sluit mij aan bij het betoog van mevrouw Spies over de langdurigheidstoeslag. Wel breng ik nog een keer onder de aandacht hoe rampzalig de vorige regeling eigenlijk was.
Mevrouw Karabulut heeft daar een voorbeeld van genoemd. Als je zag wie er wel en niet voor in aanmerking kwam, voelde dat echt onrechtvaardig aan. Dat was niet te verkroppen en had niets te maken met een rechtvaardige regeling want mensen van wie iedereen met gezond verstand vond dat zij ervoor in aanmerking moesten komen, liepen die mis. Dit is een enorme verbetering want hiermee wordt het wel geregeld. Dat er lokale verschillen ontstaan op dit gebied, waarbij het niet gaat over de toeslagen en niet over de hoogte van de bijstand, vind ik logisch. Ik heb mijn opvatting over normen. In de woorden van de heer Van der Vlies hoop ik mede dat bij lokale verkiezingen het ook hierom gaat en niet alleen om de vraag of er ergens een tramlijn of een ondertunneling komt en of er ergens een leuk, nieuw stadhuis wordt gepland. Daar mag lokale democratie ook over gaan en daar loop ik niet voor weg.
Een andere superieure verbetering ten opzichte van de vorige regeling is dat er geen beslag meer wordt gelegd. Als mensen nu dit geld krijgen, kan de schuldsanering het niet inpikken. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de vorige regeling. Bij veel mensen werd het geld immers weer weggehaald. Niet iedereen zal er even gelukkig mee zijn, zeker niet de schuldeisers, maar ik vind het ontzettend goed dat het geld voor een groep mensen die langdurig een laag inkomen hebben, niet gelijk via een achterdeur weer wordt ingepikt en dan overigens vaak weer bij de overheid terechtkomt.
Dan wil ik het hebben over de categorale regeling. Tijdens de algemene beschouwingen vorig jaar heeft de PvdA het boekje "Alle kinderen een goede start" gepresenteerd. Toen hebben wij in coalitieverband de motie-Van Geel ingediend en geld vrijgemaakt voor kinderen.
Mevrouw Karabulut (SP):
Wat de verbeteringen inzake de arbeidsmarkt betreft ben ik het eens met de heer Spekman, maar daarover moeten wij nog antwoord krijgen van de staatssecretaris. Vindt de heer Spekman echter ook niet dat wij een minimumnorm van drie jaar moeten stellen voor mensen die een aantal jaren van het sociaal minimum leven en dus van een bedrag op het niveau van een bijstandsuitkering moeten rondkomen?
De heer Spekman (PvdA):
Als ik wethouder was, zou ik mijzelf niet in de spiegel aan kunnen kijken als ik een langere periode zou hanteren. Ik hoop dat de lokale democratie daarover gaat. De cliënten en de cliëntenraden van een uitkeringssamenwerkingsverband in Friesland worden bijvoorbeeld steeds beter geïnformeerd over de goede voorbeelden. FNV Lokaal informeert ook. Ik weet dat er verschillen ontstaan maar ik hoop dat men elkaar opstuwt. Een andere reden waarom ik niet voor een minimumnorm ben, is dat ik mij kan voorstellen dat men een soort glijdende schaal maakt in de verordening. Men wil namelijk armoedeval voorkomen. Dat zat ook in het verhaal van de VVD. Men kan allerlei varianten maken, het wordt overal anders gedaan. Het is dus verstandig om het aan de gemeenten over te laten. Steeds meer gemeenten werken met het Nibud, waarbij ze nagaan wat de betekenis van een maatregel voor de koopkracht is en welke groepen de steun het hardste nodig hebben. Dus ik heb niet zo'n behoefte aan een minimumnorm. Ik vertrouw in dit geval op de creativiteit en het goede hart van de gemeenten en uiteindelijk op de kracht van de lokale democratie. Ik hoop dat iedere wethouder die er een potje van maakt, wordt afgestraft bij de verkiezingen, ongeacht van welke partij die is.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik vind het jammer, want wij hebben net een VAO gehad over de toeslagen voor alleenstaande ouders, waarvoor gemeenten kunnen compenseren maar dit niet altijd doen. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat mensen die drie jaar lang op het sociaal minimum moeten leven, recht krijgen op de langdurigheidstoeslag. Ik neem aan dat dit er niet voor niets staat. Als je drie jaar lang van dat inkomen moet rondkomen, heb je dit geld keihard nodig. Ik vind het gewoon jammer dat de heer Spekman er nu niet voor kiest om het gewoon goed te regelen. Die glijdende schaal blijft natuurlijk wel degelijk mogelijk met het amendement dat ik heb voorgesteld, namelijk ten aanzien van alles wat daarboven zit. Wij gaan een minimum afspreken zodat de mensen die het het hardst nodig hebben, het ook echt krijgen. De heer Spekman accepteert toch niet dat er mensen zijn die dat niet krijgen?
De heer Spekman (PvdA):
Dat is een herhaling van de vorige vraag. Ik blijf bij mijn antwoord. Het debat dat wij hiervoor hebben gehad ging over de toeslagen uit de WWB, dus over hetgeen wij als Rijk storten in het inkomensdeel. Op dat punt vind ik dat er geen al te grote verschillen mogen bestaan. Daarom heb ik ook met volle overtuiging de desbetreffende motie gesteund. Het debat dat wij nu voeren, gaat over het lokale armoedebeleid waarbij ik nog steeds vind dat de langdurigheidstoeslag naar de gemeenten moet gaan. Dat staat ook in ons verkiezingsprogramma en dat wordt nu uitgevoerd. Het is niet meer vrij voor beslag. Groepen die er tot nu toe niet onder vallen, komen er door dit wetsvoorstel wel onder te vallen. Dat zijn precies de verbeteringen die ik beoogde, want ik heb de tekst in het verkiezingsprogramma die ging over het armoedebeleid toevallig zelf geschreven.
Ik weet wat er staat over die drie jaar. Ik heb ondertussen met veel gemeenten gesproken. Zij zijn bezig met verordeningen en in de voorbeeldverordening staat al drie jaar. Ik wil gemeenten echter de ruimte laten voor een glijdende schaal. Daar past een minimumnorm echt niet bij, want dan krijgen mensen die net iets meer zijn gaan verdienen, misschien iets minder dan het volle pond. Dat kan ik niet billijken.
Mevrouw Karabulut (SP):
Die glijdende schaal blijft natuurlijk bestaan. Het amendement dat ik heb ingediend, beoogt precies wat de PvdA in haar verkiezingsprogramma had staan. Het is jammer dat de heer Spekman nu niet voor heel Nederland, voor alle gemeenten, wil regelen dat mensen die drie jaar van dat lage inkomen moeten rondkomen, die langdurigheidstoeslag krijgen. Dat was ook bedoeld als extra inkomensondersteuning vanuit het Rijk. Hij laat dat nu over aan gemeenten.
De heer Spekman (PvdA):
Ik maak hier bezwaar tegen. Mevrouw Karabulut komt met dezelfde riedel als de vorige keer en luistert niet naar mijn betoog. Ik zeg nogmaals: als ik kijk naar wat er nu voorligt, dan mogen wij er met elkaar trots op zijn dat wij de oude langdurigheidstoeslag, die rampzalig was in de uitvoering, die voor veel mensen onrechtvaardig aanvoelde en die ervoor zorgde dat beslag werd gelegd, nu op deze wijze gewijzigd wordt. Dat is echt een zegen voor veel mensen, want dit is voor hen een financiële vooruitgang en een verbetering. Ik heb al enkele modelverordeningen gezien. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeenten de termijn van drie jaar aanhouden en niet op dat bedrag zullen inboeten.
Ik heb zojuist al gezegd hoe de categorale regeling voor jongeren tot stand is gekomen. Ik ben ontzettend gelukkig dat deze staatssecretaris lef toont en de doelstelling op zich heeft genomen om voor het einde van deze kabinetsperiode de armoede onder jongeren echt substantieel terug te brengen, vooral voor die 50% die nu niet kan meedoen in de samenleving, die geen kansen krijgt om zijn capaciteiten tentoon te stellen, die wel dolgraag wil sporten, maar dat niet kan en die misschien talent heeft voor vioolspelen, maar dat niet mag of niet kan betalen. Dat beoogt dit wetsvoorstel. Dat kan in natura -- meerdere collega's hebben daarover gesproken -- maar het mag ook categoraal.
Als ik het zelf zou doen, dan zou ik het inderdaad meer categoraal doen voor de ouders die het prima voor elkaar hebben, maar die nu eenmaal arm zijn en pech hebben. Voor mensen die structureel schulden maken of regelmatig of überhaupt een schuld hebben, zou dat meer in natura kunnen. Dat is echter aan de gemeenten. Dat hoeven wij hier niet voor te schrijven. Ik heb vertrouwen in de lokale mensen en in de werking van de lokale democratie. Ik ben echter blij dat het kabinet de doelstelling serieus neemt en dat het organiseert dat gemeenten de ruimte krijgen om veel beter om te gaan met de categorale regeling voor deze groep kinderen om wie het uiteindelijk overmorgen in Nederland toch zal gaan.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Dit hartstochtelijke pleidooi voor die kinderen kan ik op zich prima steunen. Ik maak mij wel zorgen over de vraag of er na 2009 ook nog middelen beschikbaar zijn om deze arme kinderen te helpen. Gaat de heer Spekman er met mij van uit dat het hier gaat om een structureel bedrag van 40 mln. dat ook na 2009 beschikbaar is?
De heer Spekman (PvdA):
De middelen voor de langdurigheidstoeslag zijn bij mijn weten structureel. Daarnaast zijn in het regeerakkoord middelen voor armoedebestrijding gereserveerd. Tijdens de algemene beschouwingen van vorig jaar is dankzij een motie van de coalitiepartijen twee keer 40 mln. vrijgemaakt. Het kabinet heeft toen ook deze doelstelling op zich genomen. Die doelstelling blijft staan: de armoede onder kinderen moet teruggebracht worden en 50% van de kinderen die nu niet kan meedoen, moet uiteindelijk wel kunnen meedoen. Als uit de nulmeting blijkt -- die handschoen moet het kabinet nu opnemen -- dat het een centenkwestie is, dan horen wij dat vast. Vooralsnog is de doelstelling het belangrijkst. Ik bewaak ook dat die gehaald wordt.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
U laat die doelstelling dus niet abrupt vallen na 2009? Er kunnen dan minder gezinnen zijn die deze hulp nodig hebben -- dat hoop ik van harte -- maar kunnen degenen die haar nodig hebben, gewoon naar de sport- of muziekclub blijven gaan of een laptop krijgen zonder problemen over de financiën? Het is belangrijk dat de staatssecretaris daar vanavond heldere uitspraken over doet.
De heer Spekman (PvdA):
Ik snap de vraag. Ik stuur niet primair op het geld, maar op de doelstelling. Ik vind het belangrijk dat kinderen kansen krijgen. Het blijkt immers dat kinderen die opgroeien in armoede, kinderen die niet mee kunnen doen, achterlopen. Dat is doodzonde. Ik stuur dus op de doelstelling. Het kabinet heeft die handschoen opgepakt en blijft dat doen, zo neem ik aan.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Dat maakt het iets duidelijker. Ik hoor graag wat de staatssecretaris daarvan vindt.
De voorzitter:
De staatssecretaris heeft om wat bedenktijd gevraagd. Ik schors de vergadering tot tien uur. Ik druk de Kamerleden op het hart om kort en bondig te zijn bij hun interrupties, zodat wij het debat zo snel mogelijk kunnen afronden. Ik streef ernaar om voor middernacht thuis te zijn.
De vergadering wordt van 21.45 uur tot 22.00 uur geschorst.
Staatssecretaris Aboutaleb:
: Voorzitter. Ik dank de Kamerleden voor hun inbreng in eerste termijn bij dit belangrijke wetsvoorstel. Veel mensen in Nederland zullen baat hebben bij dit wetsvoorstel. Het is een wetsvoorstel waar de gemeenten meermalen om hebben gevraagd. Het wetsvoorstel vindt zijn oorsprong in het bestuursakkoord dat het kabinet aan de start van deze kabinetsperiode met de gemeenten heeft gesloten. Het kabinet komt met dit wetsvoorstel een toezegging na.
Een en ander is onderdeel van de bredere inzet van de regering op het armoededossier. Die wordt tot uitdrukking gebracht in de financiële paragraaf, waarin een overzicht wordt geschetst van de middelen die de regering toevoegt aan het subcluster armoede in het Gemeentefonds. Er is gevraagd hoe het verloopt na 2009. In tabel 1. is opgenomen hoe de middelen voor de komende jaren zijn opgebouwd, oplopend van 5 mln. in 2008 naar 80 mln. in 2011. Die toevoeging aan het Gemeentefonds is in het coalitieakkoord opgenomen. Door toedoen van de Kamer is er voor de jaren 2008 en 2009 tweemaal 40 mln. euro beschikbaar. Als de incidentele middelen voor armoedebestrijding er niet meer zijn, lopen die na 2009 toch door in het Gemeentefonds, als gevolg van de dotatie van het coalitieakkoord. Dat gaat in 2011 om 80 mln. aan structurele middelen.
Het ene deel van dit voorstel betreft de decentralisatie van de langdurigheidstoeslag voor de gemeenten. Het andere deel gaat over bevordering van de maatschappelijke participatie van schoolgaande kinderen. Ik begin met de langdurigheidstoeslag. Waarom is ervoor gekozen om die te decentraliseren? Het kabinet kiest daarvoor omdat de langdurigheidstoeslag wordt gezien als een inkomensondersteunende maatregel binnen de gemeente. Het vervangt dus niet de inzet en de verantwoordelijkheid van het kabinet voor het inkomensbeleid. Het is een inkomensondersteunende maatregel binnen de gemeenten.
De gemeenten moeten vanwege hun verantwoordelijkheid voor de arbeidsmarkttoeleiding inkomensondersteunende mogelijkheden hebben. Zij moeten maatregelen kunnen treffen die niet ten nadele zijn van de arbeidsmarkttoeleiding. Ik heb dat enigszins gemist in het vanavond gevoerde debat. Dat is immers ook de reden dat de gemeenten er bij het bestuursakkoord op aangedrongen hebben om dit instrument in handen te krijgen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor arbeidsmarkttoeleiding. Zij kunnen aangeslagen worden voor de meerkosten van het I-deel in de bijstand. Dan willen gemeenten ook graag instrumenten in handen hebben om de risico's te beperken en het doel van betere arbeidsmarkttoeleiding te realiseren. In die zin moet er sprake zijn van evenwichtige ondersteuning, zonder sprake van een armoedeval. Met de decentralisatie van de langdurigheidstoeslag leggen wij de zorg voor dat evenwicht in één hand, bij de gemeenten. Daarnaast leert de praktijk dat het centraal regelen van de langdurigheidstoeslag tot ongewenste starheid leidde en soms op grond van jurisprudentie moest worden gecorrigeerd. Daardoor is een ondoorzichtig stelsel ontstaan. De heer Spekman heeft er in zijn bijdrage in alle klankkleuren over verteld.
Het kabinet heeft voor maatschappelijke participatie als concreet doel geformuleerd om de helft van de arme kinderen actief te laten participeren op het terrein van sport, cultuur en meer. Dat doet het kabinet in het besef dat armoede niet altijd gaat om een extra tas met boodschappen, maar dat armoede ook betekent dat mensen soms geen kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen. De heer Spekman sprak daarover. Wij willen niet dat kinderen hun talenten niet kunnen ontwikkelen, louter en alleen omdat zij opgroeien in een gezin met een smalle beurs. Het moet gaan om de talenten van de kinderen.
Met de voorgestelde aanvulling van de WWB hebben gemeenten een extra instrument in handen om concrete voorzieningen te leveren die bijdragen aan het vergroten van de maatschappelijke participatie van de kinderen.
Tevens is dit de manier waarop de regering invulling geeft aan de motie van het lid Spekman. Met die motie wordt de regering opgeroepen, gemeenten toe te staan om gerichte inkomensondersteuning te verlenen aan specifieke groepen op zodanige wijze dat de financiële prikkel om te gaan werken wordt gehandhaafd dan wel versterkt.
Ik heb een aantal vragen voorgelegd gekregen die ik graag wil nalopen. Om te beginnen heeft mevrouw Spies namens de fractie van het CDA gevraagd of de gemeenten uiteindelijk zelf bepalen wie de ondersteuning krijgt en in welke mate. Het antwoord op die vraag is ja. Een aantal leden heeft gesproken over de verstrekking in natura. Het kabinet is van mening -- overigens ook vanwege een discussie die wij eerder met elkaar hebben gehad tijdens een algemeen overleg -- dat de verstrekking in natura soms noodzakelijk kan zijn, omdat wij weten dat veel van de gezinnen met kinderen waarover wij nu spreken, schulden en andere financiële problemen hebben. Wij willen op deze manier voorkomen dat gezinnen uiteindelijk onder druk van hun financiële omstandigheden een eventuele gift of ondersteuning in financiële termen van de zijde van de gemeenten gaan aanwenden -- hoe begrijpelijk dat ook is -- voor consumptieve doeleinden, waardoor het doel dat wordt nagestreefd met de motie van het lid Spekman, niet helemaal tot zijn recht komt. Dit wetsvoorstel maakt het echter niet onmogelijk dat gemeenten in die gevallen waar sprake is van ondoelmatigheid van naturaverstrekking, kunnen besluiten om de ondersteuning op een andere manier aan te bieden. Het wordt op deze manier niet uitgesloten; gemeenten kunnen dat straks ook regelen in een verordening.
Mevrouw Karabulut (SP):
Op een lege maag kun je ook niet sporten, dus het lijkt mij belangrijk dat gezinnen voldoende inkomen hebben. In het wetsvoorstel staat dat gemeenten in eerste instantie deze voorziening in natura moeten geven. Waarom laat het kabinet de keuze niet aan de gemeenten of de ondersteuning wel of niet in natura wordt verstrekt?
Staatssecretaris Aboutaleb:
Volgens mij heb ik net gezegd dat het aan gemeenten is om in het invullen van hun verordeningsplicht waarover de wet spreekt, aan te geven in welke omstandigheden zij het in natura willen doen en in welke omstandigheden zij het anders willen doen. Dit wetsvoorstel maakt dat niet onmogelijk.
Mevrouw Karabulut (SP):
Dat betekent dus dat zij niet in eerste instantie in natura hoeven te verstrekken?
Staatssecretaris Aboutaleb:
Gemeenten kunnen zelf beoordelen in welke omstandigheden een bepaald gezin gediend is bij naturaverstrekking en welke omstandigheden misschien noodzaken tot een andere verstrekking. Dit wetsvoorstel maakt dat volgens mij ten enenmale mogelijk. Als naturaverstrekking ondoelmatig is, kunnen gemeenten anders besluiten.
Mevrouw Spies sprak ook over het onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van ons uitvoert. Niet alleen convenantgemeenten doen mee aan dat onderzoek. Het is een landelijk, representatief onderzoek. Begin volgend jaar hopen wij daarvan de resultaten te krijgen. Op het vlak van de langdurigheidstoeslag bracht mevrouw Spies het punt van het arbeidsmarktperspectief in. Zij vroeg of het nog wel nodig is om in dit wetsvoorstel te spreken over het gebrek aan arbeidsmarktperspectief.
Voorzitter. Ik heb eerst een procedurele vraag. Mij is een aantal amendementen voorgelegd; ik neem aan dat zij deel uitmaken van de beraadslaging.
De voorzitter:
Uiteraard.
Staatssecretaris Aboutaleb:
De Kamer heeft daarover in eerste termijn niet expliciet gesproken. Ik wil daarover dan iets zeggen in mijn beantwoording.
De voorzitter:
Dat is prima.
Mevrouw Spies (CDA):
Ik ga nog even terug naar het SCP-onderzoek. Op pagina 19 van de nota naar aanleiding van het verslag staat dat daarnaast, dus naast het SCP-onderzoek, het voornemen bestaat om op gemeentelijk niveau te meten hoe veel gemeenten jaarlijks besteden om participatie bij kinderen te bevorderen en hoeveel kinderen daarmee worden bereikt. Er staat dat deze meting gebeurt in overleg met de gemeenten die de convenanten hebben getekend. Als dit alleen wordt gemeten bij de gemeenten die een convenant hebben getekend, in hoeverre levert dat dan een representatief beeld op?
Staatssecretaris Aboutaleb:
Mevrouw Spies leest het goed voor: "in overleg met". Dat is iets anders dan het onderzoek "beperken tot" die gemeenten. Wij overleggen met de convenantgemeenten over wat wij willen meten. Het is mijn voornemen om de Kamer de komende maanden, in ieder geval voor het eind van het jaar, de indicatoren aan te reiken. Dan weet de Kamer van tevoren waarover het onderzoek zal gaan. "In overleg met" is dus niet hetzelfde als het onderzoek "beperken tot" die convenantgemeenten.
Mevrouw Spies heeft op stuk nr. 8 een amendement ingediend over het onderwerp arbeidsmarktperspectief. "Gebrek aan arbeidsmarktperspectief" is onder andere in het wetsvoorstel opgenomen om de gemeenten de mogelijkheid te geven, de groep werkenden met een lager inkomen zonder perspectief op verbetering van hun inkomen te onderscheiden van werkenden die dat perspectief wel hebben. Als gemeenten dat onderscheid niet mogen maken, zouden ook studenten -- die per definitie een laag inkomen hebben -- er onder vallen. Zo'n half miljoen mensen in het hbo en het wo komen dan in beeld. Verder gaat het om mensen die na hun afstuderen in een aanloopschaal komen met een laag inkomen, maar wel perspectief hebben op verbetering. Ook zij zouden dan in aanmerking moeten komen voor de langdurigheidstoeslag. Daarnaast zijn er mensen die er zelf voor kiezen om parttime te werken en daardoor een laag inkomen hebben, ondanks dat zij een goede opleiding hebben. Is het niet oneigenlijk om het loket van de langdurigheidstoeslag ook voor hen open te stellen?
Voor zover het amendement ertoe strekt om bureaucratie te bestrijden, wijs ik erop dat gemeenten ook nu al deze vorm van onderscheid kennen. Bovendien lopen wij bij het weglaten van dit criterium het risico dat de rechter ons uiteindelijk tot de orde roept. Wij kunnen wel uitzonderingen opnemen -- het is overigens de vraag of het lukt om dat limitatief te doen en alle ongewenste groepen uit te sluiten -- maar de rechter kijkt vooral naar één criterium: is er sprake van langdurig een laag inkomen? Bij studenten is daarvan vaak sprake tijdens hun gehele studieperiode; die kan wel zes of zeven jaar duren. Met het uitsluiten van dit criterium zouden wij in onze eigen voet schieten en schieten wij het doel van de langdurigheidstoeslag voorbij. Dat is toch niet wat wij willen. Het amendement stuit bij mij dus op bezwaren.
Mevrouw Spies (CDA):
Laten wij teruggaan naar de inhoud. Het is in ieder geval niet mijn bedoeling geweest om studenten op deze manier toegang te geven tot de langdurigheidstoeslag. Het wetsvoorstel bevat ook de mogelijkheid om AOW'ers uit te sluiten van de langdurigheidstoeslag zoals die in dit wetsvoorstel is opgenomen. Kan de staatssecretaris met ons meedenken om te zoeken naar een manier waarop wij studenten wel kunnen uitsluiten? In het licht van pagina 6 van de nota naar aanleiding van het verslag is voor de mij toegevoegde waarde -- naast "langdurig" en "laag" -- van "gebrek aan arbeidsmarktperspectief" niet helder.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik ben altijd bereid om over het amendement in overleg te treden om te bezien welke alternatieve teksten er over dit onderwerp vallen te verzinnen. Het uitgangspunt is echter helder. Als wij het niet afbakenen, wordt het een mer à boire en gaat het de gemeenten veel meer geld kosten dan nu wordt overgeheveld uit het Gemeentefonds. Dat is niet de bedoeling.
De voorzitter:
Ik zie alle drie de indieners bij de interruptiemicrofoon.
Mevrouw Spies (CDA):
Ik ben altijd bereid tot nadenken, zelfs tot nader overleg. Dat lijkt me in dit geval noodzakelijk. CDA-fractie is het met de staatssecretaris eens dat studenten er niet onder moeten komen te vallen; dat is nooit onze intentie geweest. Ik krijg dan ook graag een suggestie van de staatssecretaris over hoe wij dit op een andere manier buiten het wetsvoorstel kunnen houden.
De voorzitter:
Dat was eigenlijk dezelfde vraag.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik heb het niet in mijn achterzak. Ik zeg nogmaals dat ik zo in elkaar zit dat, als een volksvertegenwoordiger mij vraagt om na te gaan of er over een soortgelijk onderwerp teksten te bedenken zijn die het doel beogen maar anders luiden, ik daartoe altijd bereid ben. De komende dagen of week -- in ieder geval voor de stemming -- zullen wij bezien of het ons lukt om iets aan te reiken wat afdoende is.
De voorzitter:
Gaat de heer Spekman ermee akkoord dat er eerst in overleg wordt getreden?
De heer Spekman (PvdA):
Ja.
De voorzitter:
En mevrouw Karabulut ook?
Mevrouw Karabulut (SP):
Ja.
De voorzitter:
Mevrouw Karabulut mag interrumperen, maar ik geef haar geen toestemming om dezelfde vraag te stellen als mevrouw Spies.
Mevrouw Karabulut (SP):
Nee, het is absoluut niet dezelfde vraag. Ik ben het ermee eens dat het niet om die studenten gaat. Het is goed dat wij daarnaar gaan kijken. Voor alle duidelijkheid merk ik nogmaals op dat het gaat om werkenden met een laag inkomen. Ik heb Monique Hoekstra als voorbeeld genoemd. De staatssecretaris wijst er in zijn betoog op dat er nu ook een criterium wordt gehanteerd, maar dat veroorzaakt juist de ruis. Het is namelijk heel lastig om dat in te vullen. Ik roep de staatssecretaris daarom op om te kijken naar dat lage inkomen in plaats van naar het arbeidsmarktcriterium, met uitzondering van de groep studenten. Die moet hiervoor namelijk zeker niet in aanmerking komen.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Mevrouw Hoekstra hoeft niets te vrezen als dit voorstel wet wordt. Zij komt gewoon in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag. Haar positie zal door de wet niet nadelig worden beïnvloed.
Mevrouw Karabulut (SP):
Dat is nog maar de vraag, want gemeenten moeten zelf invulling geven aan het arbeidsmarktcriterium. Het kan voor mevrouw Hoekstra dus nog beroerder zijn. Dat willen wij voorkomen. Daarom stellen wij voor om dat onderdeel uit het wetsvoorstel te schrappen en te kijken naar het lage inkomen.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik heb zojuist gezegd dat de wegingsfactoren "lang" en "laag" zullen zijn: langdurig leven van een laag inkomen. Mevrouw Karabulut heeft de situatie van mevrouw Hoekstra als voorbeeld geschetst. De conclusie kan niet anders zijn dan dat mevrouw Hoekstra langdurig van een laag inkomen leeft en dat zij voldoet aan het grondprincipe dat inhoudt dat zij in aanmerking komt voor de langdurigheidstoeslag. Hoe hoog die toeslag is, laten wij inderdaad over aan de betreffende gemeente. Daarop kom ik later in mijn betoog terug.
Mevrouw Spies heeft zojuist gesproken over 65-plussers. Voor hen kennen wij een andere regeling, namelijk de categorale regeling 65-plus onder de WWB. Zij komen dus niet in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag maar voor de zojuist door mij genoemde regeling.
Mevrouw Spies heeft gevraagd of mensen met fysieke beperkingen voor die toeslag in aanmerking kunnen komen. Het antwoord op die vraag is "ja". Zolang zij voldoen aan het door mij aangehaalde grondprincipe, is dat aan de orde. Implementatie per 1 januari is inderdaad haalbaar. Wij hebben in voldoende mate gesproken met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. De gemeenten hebben de voorbereidingen ter hand genomen. Ik ga er dan ook van uit dat 1 januari haalbaar is. Van de gemeenten heb ik niet het signaal gekregen dat dit niet het geval zal zijn.
Mevrouw Spies vroeg hoe gemeenten worden geattendeerd op het bestaan van de regelingen. Wij hebben in ieder geval een handleiding gemaakt met allerlei modaliteiten die betrekking hebben op de invulling. Die is in handen van de gemeenten terechtgekomen. In de verzamelbrief heb ik erop gewezen dat de gemeenten daarmee aan de slag kunnen. Bovendien hebben wij een modelverordening gemaakt die ertoe kan bijdragen dat de verordeningen snel kunnen worden opgesteld.
Mevrouw Spies vroeg of scholen ingezet kunnen worden om gemeenten te informeren, dus om die te gebruiken als vindplaats. Tijdens mijn regionale rondes -- afgelopen week was ik weer in Zeist met vertegenwoordigers van alle gemeenten rondom de gemeente Utrecht -- merk ik voortdurend dat gemeenten zich ervan bewust zijn dat zij gebruik moeten maken van vindplaatsen. Een school is een prachtige vindplaats om de betreffende mensen op te sporen. Dat kan enorm helpen, al is het geen sluitende aanpak.
Ik kom op de punten van mevrouw Karabulut. Zij onderstreept het belang dat alle kinderen mee moeten doen. Daarover zijn wij het eens. Evenals mevrouw Van Gent vroeg zij wat wij doen na 2009. Ik heb er zojuist op gewezen dat er na 2009 een bedrag in het Gemeentefonds zal blijven vloeien ten bate van armoedebestrijding. Dat bedrag zal tot 2011 oplopen tot 80 mln. structureel. De motie-Spekman strekt ertoe om in ieder geval voor een beperkt aantal jaren een doelstelling te formuleren die behaald moet worden.
Wij hebben ons aan deze doelstelling, die in twee jaar gehaald zou moeten worden, willen committeren. Zij staat los van het algemene armoedebeleid dat wij voeren. Ik wil erop wijzen dat dit kabinet meer geld uittrekt voor armoedebestrijding dan welk voorgaand kabinet ook. Het gaat bij elkaar om 350 mln. Dat is een hoop geld; bij het vorige kabinet moesten wij het bijvoorbeeld met aanzienlijk minder middelen doen voor dit onderwerp.
Mevrouw Karabulut (SP):
Wij steunen het kabinet daarin natuurlijk. Het is ontzettend belangrijk, gezien de 1,4 miljoen arme mensen. Wij hebben nog een lange weg te gaan. Wat mij betreft doen wij ook wat aan structurele maatregelen. Ik wil even terugkomen op de bedragen, want dat was precies mijn zorg. Voor de specifieke doelstelling om kinderen uit armoede meer te laten participeren, is met de motie-Spekman -- die ook door mijn fractie werd gesteund -- voor 2008 en 2009 een bedrag van 40 mln. uitgetrokken. Daarna houdt het op. De bedragen waarover de staatssecretaris het heeft, komen uit het potje voor het algemene armoedebeleid. Mijn vraag is: gaat de staatssecretaris met die 80 mln. zijn doelstelling eind 2009 halen? Of komt er daarna extra geld bij?
Staatssecretaris Aboutaleb:
Wij hebben ons gecommitteerd aan het halen van de doelstelling in twee jaar, in 2008 en 2009. Wij gaan dat ook meten. Het onderzoek is erop toegespitst dat wij in 2009 het doel halen. Ik zit daar heel erg ontspannen in. Ik heb mij daaraan gecommitteerd, doe onderzoek en laat zien wat wij gerealiseerd hebben. Wij kunnen er dan open en eerlijk over discussiëren. Het kan zijn dat wij moeten concluderen dat er te weinig geld uitgetrokken is, of dat de werkwijze van de gemeenten niet helemaal juist is en dat er bijgestuurd moet worden. Dit is een nieuwe uitdaging die wij met elkaar aangaan. Ik ga die graag aan. Ik behoor niet tot het soort politici dat uit angst dat hun hoofd op het hakblok terechtkomt, zich niet wil committeren aan een doelstelling. Ik doe het wel en ga met u een eerlijk gesprek aan.
Mevrouw Karabulut (SP):
Dat siert de staatssecretaris natuurlijk; ik ben daar erg blij mee. Maar betekent dat dan dat wij voor 2010 en 2011 de andere 50% van de kinderen uit armoede gaan helpen? Ik vind het heel prettig dat die doelstellingen worden geformuleerd, maar moeten wij dan ook niet naar het totale armoedebeleid kijken? Daarvoor formuleert de staatssecretaris helaas geen doelstellingen. Hoe gaan wij ervoor zorgen dat bijvoorbeeld die 600.000 werkende arme mensen uit de armoede worden bevrijd, of die 1,4 miljoen mensen met een laag inkomen? Graag een antwoord van de staatssecretaris.
De voorzitter:
Ik geef het woord aan de staatssecretaris, maar laten wij het debat wel blijven toespitsen op het wetsvoorstel.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Wat mij betreft zijn wij niet uitgepraat over dit onderwerp. Wij zullen er de komende jaren nog vaker over komen te spreken. Wij moeten nog beginnen met het halen van deze doelstelling en beginnen dan al over de toekomst te praten. Laten wij kijken hoe het loopt. Ik ben er positief over en de gemeenten zijn dat ook. Laten wij op een bepaald moment meten en de thermometer hanteren. Wij kijken hoe het loopt en hebben dan weer een ordentelijk gesprek met elkaar. Ik wil er alleen op wijzen dat voor armoedebestrijding in de komende jaren ook nog geld in het gemeentefonds gestort wordt. Dat zijn structurele middelen.
Voorzitter. De SP-fractie, bij monde van mevrouw Karabulut, zegt dat het positief is dat nu ook werkenden in aanmerking kunnen komen voor langdurigheidstoeslag. Zij vindt het alleen onbegrijpelijk dat gelijke gevallen ongelijk worden behandeld. Daarom vindt zij dat er sprake moet zijn van minimumbedragen. Ik wijs erop dat wij hiermee ook armoedevaleffecten willen bestrijden. Gemeenten kunnen overgaan tot een glijdende schaal, zodat iemand die gaat werken niet onmiddellijk zijn langdurigheidstoeslag verliest. Gemeenten kunnen daarmee ook een actief reïntegratiebeleid voeren. Naast het plan over reïntegratie dat de Kamer van minister Donner en mij de afgelopen week heeft gekregen, zal dat ook een belangrijk instrument worden. De armoedemiddelen kunnen een effect hebben op de arbeidsmarktparticipatie. Dat zeg ik ook tegen de heer Blok.
In het amendement op stuk nr. 9 van mevrouw Karabulut staat dat de wet minimumbedragen zou moeten garanderen. Dat strookt niet met de filosofie van een glijdende schaal die gemeenten zouden kunnen gebruiken, om uiteindelijk armoedevaleffecten te kunnen verhinderen als mensen aan de slag gaan. Die vrijheid is daarbij van belang. De gemeenten hechten aan die vrijheid. Vanwege dat punt wil ik het amendement op stuk nr. 9 van mevrouw Karabulut ontraden.
Mevrouw Karabulut (SP):
Het amendement op stuk nr. 10 betreft de normbedragen. Wat de staatssecretaris zegt, is feitelijk onjuist. De glijdende schaal waarover hij spreekt, wordt ook behouden met dit amendement. In dit amendement staat dat de mensen met de allerlaagste inkomens, van wie wij de armoede gezamenlijk willen bestrijden, recht behouden op een minimum normbedrag. Gemeenten hebben verder alle vrijheid om een glijdende schaal te hanteren.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik vind dit hooguit een theoretische discussie. Uit de gesprekken met de gemeenten blijkt dat, zoals de heer Spekman al zei, eerder de neiging te bestaat om een termijn van drie jaar als uitgangspunt te nemen. Ook is de indruk dat gemeenten de huidige langdurigheidstoeslag als uitgangspunt nemen, te beginnen met degenen die in de allerlaagste inkomensschaal zitten, om deze vervolgens af te bouwen naarmate de mensen toetreden tot de arbeidsmarkt. Er komt onvermijdelijk een moment dat deze naar nul gaat. Dat is eerder de praktijk die ik voorzie dan het theoretische model waarover mevrouw Karabulit spreekt waarin een termijn van zes, zeven of tien jaar wordt gehanteerd. Ik acht dat niet aan de orde.
Mevrouw Karabulut (SP):
Sluit de staatssecretaris uit dat er gemeenten zullen zijn die mensen pas een langdurigheidstoeslag zullen geven als zij al zes jaar van het sociaal minimum moeten rondkomen?
Staatssecretaris Aboutaleb:
De richting die het kabinet inslaat, is helder. Dat blijkt uit de modelverordening. Daarin wordt drie jaar als uitgangspunt genomen en niet zes, zeven, acht of tien jaar. Het ligt niet voor de hand dat zes, zeven, negen of tien jaar als termijn wordt gehanteerd. Ik vind dat hooguit theoretisch gespeculeer. Ik acht dat niet mogelijk.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik heb hier de modelverordening en daarin staat gewoon ... wat betreft het aantal jaren. De staatssecretaris sluit een dergelijke lange termijn niet uit. Dat vind ik zeer kwalijk. Als de staatssecretaris echt vindt dat mensen die al een aantal jaren van dat lage inkomen leven recht moeten behouden op deze toeslag, moeten wij dat hier met elkaar regelen nu het nog kan.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik hecht aan het goede gesprek dat ik heb met de gemeenten. Ik weet wat zij op dit punt ongeveer willen. Dat is ook de praktijk die ik om mij heen zie. Ik vraag aan gemeenten hoe zij er ongeveer vorm aan willen geven. Het zal eerder op drie jaar uitdraaien, dan op zes, zeven of acht jaar. Ik vind dat een theoretische opvatting die volgens mij zelfs niet in de buurt komt van de werkelijkheid die ik voorzie. Dat geldt ook voor het uitgangspunt in een ander amendement waarin de SP-fractie voorstelt om een ondergrens van drie jaar in de wet op te nemen. Dat moeten wij maar niet doen. De gemeentelijke vrijheid op dit punt zal uitmonden in een zeer aanvaardbare situatie.
Mevrouw Karabulut had waarschijnlijk heen gelezen over de passage over beslaglegging. De langdurigheidstoeslag krijgt het karakter van bijzondere bijstand en zal derhalve niet in aanmerking komen voor beslaglegging in het kader van schulden of schuldsanering.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
De staatssecretaris wil heel veel aan de gemeenten overlaten. Hij zegt dat hij vertrouwt op de goede bedoelingen en dat hij ervan uit gaat dat het goed komt. Dat geeft echter geen garanties. Het is fijn dat hij er zo'n optimistisch beeld van heeft, maar het geeft geen garanties dat het overal goed gebeurt. Vindt hij het geen goed idee om dat heel precies te monitoren en bijvoorbeeld na een jaar te kijken hoe dit nu uitwerkt en wat de verschillen per gemeente zijn? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat straks blijkt dat heel veel gemeenten pas na veel meer jaren gaan uitbetalen of veel minder gaan betalen dan nu het geval is. Het is juist de bedoeling dat de regeling wordt verbeterd. Gaat hij dat doen?
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik verwacht dat de regeling uiteindelijk, ingezet naast het arbeidsmarktbeleid van de gemeenten -- waar wij mee zijn begonnen bij het in één hand leggen van de verantwoordelijkheid -- een positieve bijdrage zal leveren aan een flexibele situatie waarin gemeenten kunnen inspelen op het toeleiden naar de arbeidsmarkt. Dat is uiteindelijk het doel. Dit wetsvoorstel is niet alleen maar bedoeld als inkomensondersteunende maatregel, maar ook om gemeenten in staat te stellen een beter arbeidsmarktbeleid te voeren.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Dat is zeker een bijkomend effect. De staatssecretaris gaat echter niet in op mijn vraag over de langdurigheidstoeslag en de wijze waarop die gaat uitwerken in verschillende gemeenten. Hij verwacht, hoopt en gaat uit van goede bedoelingen.
Het lijkt mij van groot belang om dat goed te checken, dus goed te monitoren hoe een en ander uitwerkt. Vervolgens kunnen wij dat bijvoorbeeld na een jaar helder op een rijtje krijgen van de staatssecretaris.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Dat is helder. Ik vertrouw erop dat het goed komt. De gemeenten kennen hun verantwoordelijkheid in dezen, maar ik heb toegezegd dat ik dit zal monitoren en het in beeld zal brengen. Er komt een onderzoek van de Inspectie daaromtrent. Dan kunnen wij precies zien hoe een en ander uitpakt.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Ik heb gevraagd wanneer dat gaat gebeuren.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Wij moeten nog beginnen. De vraag is eerst wanneer wij een en ander monitoren. Ik zal mij beraden op het moment waarop dat dit zinvol is, in overleg met de gemeenten. De kwestie moet nu eenmaal enige tijd lopen, wil je er met gezag enige uitspraak over kunnen doen. Ik zal de Kamer over enige tijd melden in één van onze overleggen wanneer het zinvol is om het onderzoek te doen. Het is zeker dat het wordt gemonitord.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Voorzitter. Ik wil wel graag een datum horen. De staatssecretaris komt er op een bepaald moment op terug, maar ik wil binnen nu en een maand worden geïnformeerd over hoe hij dit voor zich ziet, want anders is het mij echt te vaag.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik wil mij nog beraden op wanneer het zinvol is om met het onderzoek te starten, maar het is mijn voornemen om een en ander te onderzoeken. Als mevrouw Van Gent binnen een maand antwoord wil hebben, kan dat wat mij betreft.
Ik wil nu even iets corrigeren. Ik zei zojuist tegen mevrouw Karabulut dat het in de modelverordening stond. Ik heb het dan over de modelverordening van de G4. Daarin wordt uitgegaan van een driejaarsperiode. Dat zegt ook iets over een kennelijke trend en dat is niet onbelangrijk, want de G4 vertegenwoordigt een grote WWB-populatie.
Mevrouw Karabulut (SP):
En ik wil het voor de overige 400 gemeenten ook goed regelen.
Ik werd getriggerd door een andere opmerking van de staatssecretaris. Hij sprak over de langdurigheidtoeslag als re-integratie-instrument. De langdurigheidtoeslag is echter bedoeld als inkomensaanvulling voor mensen die langdurig op het minimuminkomen zitten. Laat de staatssecretaris dat nu los?
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik ben begonnen met het schetsen van de historie van het wetsvoorstel. De decentralisatiegedachte is ontstaan doordat de gemeenten tijdens het overleg in het kader van het bestuursakkoord aangaven dat zij graag het commitment aan zouden gaan om de komende jaren 100.000 mensen aan het werk te helpen, maar dat zij daar wel een aantal instrumenten voor nodig hadden. Men ondervond ook problemen met de langdurigheidtoeslag. Men zou die toeslag, met behoud van het karakter ervan, namelijk een inkomensondersteunende maatregel, graag tevens zien als instrument van re-integratie. Men wilde dit graag als één beleidsinstrument zien. Daar is niets mis mee. Daarom komt het kabinet graag tegemoet aan het verzoek van de gemeenten op dit punt.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik constateer dat de inkomensondersteunende functie dus behouden blijft. Dat lucht mij enigszins op, maar wij moeten er wel voor zorgen dat mensen die langdurig van een laag inkomen rond moeten komen, daar aanspraak op kunnen maken.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Dat bevestig ik.
Mevrouw Karabulut (SP):
Dus moet de staatssecretaris dat regelen.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik regel het op de aangegeven manier, maar niet op de manier die mevrouw Karabulut voor ogen staat. Dat is het verschil.
Mevrouw Karabulut (SP):
De staatssecretaris sluit dus niet uit dat mensen misschien zes jaar lang zonder langdurigheidtoeslag van dat sociaal minimum rond moeten komen. Ik vind dat jammer.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik heb moeite met de benadering dat ik dit of dat nooit uitsluit en dat ik dit of dat nooit garandeer. Ik ken die debattechniek, maar ik heb er mijns inziens al voldoende op gereageerd. Ik ga uit van vertrouwen in de gemeenten. De heer Spekman schetste zojuist hoe het in gemeenteland verloopt. Ik ga dat niet herhalen. Ik ontraad de aanneming van het lid Karabulut over de driejaarstermijn.
Mevrouw Van Gent is blij dat er een regeling voor categoriale verstrekking komt, dit in kader van "Iedereen doet mee". Zij wees erop dat tot nu toe alleen 65-plussers daarvoor in aanmerking kwamen. Zij was blij dat nu ook de regeling voor chronisch zieken en gehandicapten eronder wordt gebracht, maar die regeling was altijd al een categoriale verstrekking. Dat is niet nieuw.
Het stond in de invoeringswet Wet werk en bijstand en wordt nu overgeheveld om dit nog eens goed te onderstrepen. Gezinnen met kinderen komen daar nu bij als groep die in voorkomende gevallen categoraal kan worden benaderd.
Mevrouw Van Gent stelde ook de vraag hoe het na 2009 zal gaan. Daarop heb ik volgens mij antwoord gegeven. Op de vraag over verstrekkingen in natura versus verstrekkingen anderszins heb ik eveneens antwoord gegeven in reactie op andere woordvoerders.
Ik kom op de langdurigheidstoeslag. GroenLinks is geen voorstander van decentralisatie hiervan, zolang de hoogte van het minimum niet is vastgelegd. Dat was zonet ook het onderwerp van de gedachtewisseling met mevrouw Karabulut. Ik veronderstel dat helder is wat wij daarmee beogen. Het amendement van mevrouw Van Gent over dit onderwerp is wat mij betreft dan ook in strijd met de bedoelingen van de wet. Het aannemen daarvan wordt dan ook ontraden.
De voorzitter:
Ik zie dat mevrouw Van Gent nog iets wil vragen over haar amendement, maar aangezien dit, zij het uiteraard met verschillen, lijkt op dat van mevrouw Karabulut, stel ik voor om de discussie van zonet niet over te doen. Vergis ik mij, mevrouw Van Gent? Dan mijn excuses.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Ik was ook niet van plan om de discussie over te doen, want mijn stem gaat het een beetje begeven, misschien tot uw grote vreugde. Ik heb toch een vraag over mijn amendement. Het kan niet zo zijn dat de langdurigheidstoeslag voor diegenen die daarop nu recht hebben, op nul wordt gezet door de gemeenten. Dat zou in theorie namelijk mogelijk zijn. Ik ga natuurlijk uit van het goede van de mens, en zeker ook van de gemeenten. In het geval dat de staatssecretaris nu voorstelt, kan het echter ook op nul uitkomen. Dat wil ik echt voorkomen; vandaar mijn amendement.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Laat ik in zijn algemeenheid zeggen dat het beleid van dit kabinet er niet op gericht is om mensen heel lang te bedienen met een langdurigheidstoeslag. Het lijkt alsof dat iets moois is, maar het mooiste is het natuurlijk als wij mensen aan het werk kunnen helpen. Als iemand morgen de bijstand verlaat en dan een geweldig inkomen verdient, dan gaat de langdurigheidstoeslag naar nul. Dat is dus geen theoretische optie. Integendeel, het is een zeer wel haalbare optie. Gezien het aantal mensen dat per maand geen beroep meer doet op de bijstand -- dat aantal daalt immers -- zal de groep die geen gebruikmaakt van de langdurigheidstoeslag navenant kleiner worden in de komende periode. Er zal dus hopelijk een forse groep zijn die teruggaat naar nul.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Zo kan ik ook antwoord geven, maar het is geen antwoord op de vraag die ik stelde. Ik ben het met de staatssecretaris eens dat diegenen die naar een leuke baan gaan en goed gaan verdienen uiteraard die langdurigheidstoeslag niet krijgen. Het gaat mij nu echter om de groep mensen die nog niet in die gelukkige situatie verkeert, die nu wel de langdurigheidstoeslag krijgt omdat wij nu nog gewoon de minimumnormen hebben, maar die straks uitkomt op nul. Dat zou met dit voorstel in theorie, in het slechtste geval, wel kunnen. Misschien kan de staatssecretaris nu uitspreken dat hij daartegen is, zodat ook de gemeenten helder weten dat dit niet de bedoeling is.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik kan mij niet voorstellen dat mensen die nu in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag en in wier omstandigheden niets verandert, met dit wetsvoorstel niet in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag komen. Mijn verwachting is dat zij er eerder beter van worden. Kijk bijvoorbeeld naar de verordening van de G4. Terwijl wij uitgaan van vijf jaar, gaan de G4 uit van drie jaar. Op grond hiervan moet ik ervan uitgaan, in theorie -- daarover spreekt mevrouw Van Gent immers -- dat deze mensen er eerder beter van worden dan slechter.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
En slechter mag dus niet!
De voorzitter:
Mevrouw Van Gent, u hebt niet het woord. De staatssecretaris vervolgt zijn betoog. Dit is immers eigenlijk dezelfde discussie als die hij net met mevrouw Karabulut voerde; u hebt het alleen over nul, en in die discussie ging het over een glijdende schaal.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Mevrouw Van Gent sprak over herverdeeleffecten. Die zijn er wel, maar ze zijn niet groot. Het gaat om een verschuiving van maximaal €1 per burger. Dat valt binnen de gebruikelijke rekensystematieken van de beheerder van het Gemeentefonds, namelijk de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Financiën. Hiertegen is ook van de zijde van de gemeenten geen bezwaar gemaakt.
Mevrouw Van Gent vroeg ook of de alleenstaande moeders die vrijgesteld zullen worden van sollicitatieplicht als zij daarom verzoeken, eveneens in aanmerking kunnen komen of blijven komen voor de langdurigheidstoeslag. Het antwoord daarop is ja, zolang zij voldoen aan het criterium van "langdurig aangewezen zijn op de bijstand".
Ik grijp deze aanleiding aan om over te gaan op de opmerkingen van de heer Blok. Ik zie aan zijn gebaren dat hij zijn gelijk aan het incasseren is, maar ik beweer meteen dat hij dat gelijk niet heeft.
Wij veroorzaken niet eerst een brand om deze vervolgens te gaan blussen, om in zijn termen te blijven. Dat is niet de bedoeling en bovendien in strijd met een eenvoudige rekensom. Alleenstaande moeders in de bijstand komen nu reeds in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag. Met deze wet verandert dat niet. De veronderstelling van de heer Blok dat de groep substantieel groter wordt, gaat dan ook niet op. Het aantal mensen blijft hetzelfde.
Ik zal het nog sterker zeggen. Ik verwacht niet dat alleenstaande moeders, die met soms belabberde perspectieven in de bijstand zitten, door het voorstel van de heer Blok om eerst maar eens vijf, tien, twaalf, of twintig uur iets te gaan doen uit de bijstand zullen komen. In die bijstand blijven zij aangewezen op een aanvulling. Het voorstel van het kabinet echter gaat gepaard met vrijstelling, maar niet met "gratis". Het gaat gepaard met investeren in alleenstaande moeders door verplichte scholing. Dat is iets anders dan leren uit een boekje. In de wet wordt het mogelijk gemaakt om complete opleidingen aan te bieden en dat is echt iets nieuws. Ik verwacht dat deze aanpak van het kabinet ertoe zal leiden dat die vrouwen wel degelijk een betere springplank krijgen dan wanneer zij vast zitten in de discussie over de vraag of het niet beter is nu al een klein aantal uren te gaan werken. Daarbij zullen zij namelijk altijd een aanvulling uit de bijstand moeten krijgen, omdat wij ook de zorg voor de kinderen in deze fase heel belangrijk vinden. Ik ga graag de uitdaging met de heer Blok aan en alleen de geschiedenis zal uitwijzen wie van ons gelijk heeft.
De voorzitter:
Mijnheer Blok, ook u verzoek ik het kort en bondig te houden.
De heer Blok (VVD):
Ik voel mij enigszins aangesproken door de staatssecretaris.
De voorzitter:
Dat begrijp ik.
De heer Blok (VVD):
Ik concentreer mij op de stelling dat de groep niet groter wordt. Dat zal inderdaad niet gebeuren door dit wetsvoorstel, maar er is natuurlijk wel een samenhang met het andere voornemen. Zo heb ik dat ook gebracht.
De voorzitter:
Ik begrijp dat u het aanhaalt, maar daar debatteren wij nu niet over.
De heer Blok (VVD):
Dat is te gemakkelijk. Hetzelfde kabinet komt met twee voorstellen. Dit voorstel heeft betrekking op ouders in een minimumsituatie. Die groep is natuurlijk groter wanneer je een groot deel van de alleenstaande ouders uitsluit van de sollicitatieplicht. Dat is onvermijdelijk.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Nee. Dat bestrijd ik nu juist. De groep komt nu ook al in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag. Dat zal dus niet veranderen met het andere wetsvoorstel. Het blijft dezelfde groep. De groep wordt hooguit kleiner, want het bestand van de bijstand krimpt.
De heer Blok (VVD):
Als je tegen een groep mensen zegt dat zij niet hoeven te solliciteren, blijft die groep constant. Dat is ook de kritiek van al de wethouders in de grote steden. Zij zeggen dat zij die gedragseffecten nu al zien optreden. Het is een ander voorstel, maat het betreft wel dezelfde groep die hier ook onder valt.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik verheug mij er echt op het debat te zijner tijd met de heer Blok te voeren. Het voorstel zegt echter niet "u hoeft niet". Het wetsvoorstel zegt wel dat men een keuze kan maken. Men kan kiezen te gaan werken met alle ondersteunende maatregelen die daarbij zijn, zoals kinderopvang. Men kan ook opteren voor een vrijstelling van de sollicitatieplicht, mits men akkoord gaat met verplichte scholing. Dat is echt iets anders dan er maar van uit te gaan dat het wetsvoorstel de groep groter maakt. Dat is ten enenmale onjuist.
De heer Van der Vlies spreekt zijn steun uit voor de aanpak rondom armoede en kinderen. Ik bedank hem voor zijn lesje staatsrecht ten aanzien van wat hij de klankkleur van de willekeur noemt. Daarmee is ten enenmale aangegeven dat wij spreken over democratisch aanvaarde besluitvorming, gedelegeerd door de Rijksoverheid naar de lagere overheden. In ons staatsbestel is dat een aanvaarde vorm van beleid. Hij sprak ook over de nulmeting. Wij gaan deze inderdaad uitvoeren.
De heer Van der Vlies vindt verder verstrekkingen in natura een goede zaak en wil weten hoe het zit met fraudebestrijding. De gemeenten hebben de verplichting zich bezig te houden met fraudebestrijding en daar verordeningen voor uit te voeren. In het verleden zijn veel wethouders bezig geweest met het instrument van het huisbezoek. Zoals de heer Van der Vlies zal weten, is hierin op het ogenblik enigszins de klad gekomen als gevolg van enige rechterlijke uitspraken, Dat is de reden dat ik thans werk aan nieuwe wetgeving ten aanzien van huisbezoeken.
Ik verwacht dat de nieuwe wetgeving voor huisbezoeken over enige weken in de ministerraad aan de orde komt en het wetsvoorstel nog dit jaar uw Kamer zal bereiken.
De heer Van der Vlies (SGP):
Toen ik dat vroeg, dacht ik aan de vraag die mij gesteld werd door een aan mijn partij verwant raadslid. Hij zei: Stel dat wij een laptop brengen in zo'n gezin, wie garandeert mij dat die beschikbaar blijft voor dat kind?
Dat is een praktisch punt. Een laptop is immers op straat verhandelbaar.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Als dat zich voordoet, is zo'n gezin wel erg ver heen. Dan is er echt grondig iets mis wat je niet op deze manier kunt takkelen. Ik ga ervan uit dat dit niet aan de orde is. Ik ben een tijdje geleden betrokken geweest bij de aflevering van 2 tweedehands computers bij een gezin in de Schilderswijk in Den Haag. Ik kwam binnen en ben geschrokken van wat ik daar zag: alleen behang aan de muren. Ik overdrijf niet. Er waren twee jonge kinderen die volgens de school waarop zij zitten, buitengewoon getalenteerd zijn. Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat die ouders deze tweedehands computers zullen gaan verkopen voor een paar honderd euro's. Uitsluiten kan ik het niet, maar als dat aan de orde is, is er grondig iets mis.
De heer Van der Vlies (SGP):
Dat ben ik natuurlijk volstrekt met de staatssecretaris eens. Het neemt niet weg dat het gaat om gemeenschapsgeld en dat wij moeten zoeken naar een manier om die laptop wel in dat gezin te houden voor dat kind. Ik erken dat wij er geen zegel op kunnen plakken. Wij kunnen niets garanderen, maar ik bepleit een inspanningsverplichting.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik zou heer Van der Vlies willen vragen om met mij mee te denken over de wijze waarop wij dit zouden moeten doen. Er is helaas een grens aan overheidsbemoeienis met wat er achter de voordeur gebeurt. Ik zou bijna willen zeggen dat het al erg genoeg is dat wij onze toevlucht moeten nemen tot verstrekkingen in natura. Ik vind dat een vergaande stap. Iedereen die zegt dat het enigszins paternalistisch is, heeft geen ongelijk. Het zijn keuzes die je moet maken. Maar om te controleren of de computer niet verkocht is, gaat mij erg ver.
De heer Spekman (PvdA):
Wij kunnen het niet voorkomen, maar het wordt bijna altijd gesignaleerd. Een sportvereniging meldt dat een bepaald persoon niet meer komt; de muziekschool meldt dat iemand niet meer komt. In Utrecht heeft een school gemeld dat ouders een verstrekte computer verpatst hebben. Het gebeurt echter incidenteel.
Ik vind het echt de winst van dit voorstel dat gemeenten dan de rest van de hulpverlening zoals schuldhulpverlening of maatschappelijk werk meteen op dat gezin kunnen richten en ook dwingender worden. De waarde van dit wetsvoorstel is juist dat gemeenten dit instrument erbij krijgen. Fraudehandhaving vooraf is bijna onmogelijk, maar er worden wel meteen consequenties getrokken uit bijvoorbeeld de constatering dat een computer verpatst is. Dat is de winst en die moeten wij koesteren.
De voorzitter:
Ik stel voor dat de staatssecretaris zijn betoog vervolgt. Daarna gaan wij door met de tweede termijn.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Ik heb niets toe te voegen aan deze opmerking van de heer Spekman.
Ik dank hem voor zijn waarderende woorden voor het feit dat het kabinet inderdaad een target heeft durven te stellen en die gaan realiseren. Alle inzet is daarop gericht. Ik heb daaraan niet veel toevoegen en wil het hierbij laten, ook vanwege de tijd.
De voorzitter:
Wij zijn gekomen aan het einde van de eerste termijn. Er is vast nog wel behoefte aan een tweede termijn. Ik kijk even bij wie die behoefte bestaat.
Mevrouw Spies (CDA):
Voorzitter. Ik heb op dit moment geen behoefte aan een tweede termijn. Ik kijk even naar de collega's. Wij hebben nog wel werk te doen. Ik sluit niet uit dat dit nadere werk misschien schriftelijk kan worden afgedaan. Dat zou helemaal mooi zijn. Het kan echter ook zijn dat ik of iemand anders op enig moment een motie wenst in te dienen.
Staatssecretaris Aboutaleb:
Waarschijnlijk een amendement.
Mevrouw Spies (CDA):
Misschien dat wij nu de beraadslaging kunnen sluiten in de hoop dat wij geen tweede termijn nodig hebben? Of wij schorsen en kunnen nog een keer een heropening hebben.
Ik meen wel dat wij een nader overleg nodig hebben om na te gaan hoe we de behandeling van dit wetsvoorstel afronden.
Mevrouw Karabulut (SP):
Voorzitter. Ik heb wel behoefte aan een korte tweede termijn, maar ik kan er ook mee leven als wij besluiten om te schorsen. Wij kunnen het debat nu afmaken en de beraadslaging heropenen als dat nodig blijkt te zijn.
De heer Spekman (PvdA):
Voorzitter. Ik kan mij vinden in het voorstel van mevrouw Spies, maar als er dan toch behoefte is aan een tweede termijn houd ik die liever meteen. Als wij in de discussie over het amendement er niet uitkomen -- ik kan mij niet voorstellen dat dat niet lukt -- dan wil ik later alsnog de beraadslaging heropenen. Dat betekent dan wel dat een derde termijn nodig is, maar die kan altijd worden gehouden. Echter, ik zou het spijtig vinden om de tweede termijn later te houden.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Voorzitter. Laten wij nu gewoon de tweede termijn houden. Als er een nieuw amendement wordt ingediend, kan altijd heropening van het debat aangevraagd worden. Misschien is dat niet nodig, maar dat zien wij dan wel. Laten wij nu de discussie afronden.
De voorzitter:
Ik stel voor om het laatste voorstel te volgen.
Mevrouw Spies (CDA):
Dan zie ik af van mijn tweede termijn.
De heer Van der Vlies (SGP):
Ik zie om dezelfde reden ook af van een tweede termijn.
Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.
Mevrouw Karabulut (SP):
Voorzitter. Ik ben blij dat de staatssecretaris heel duidelijk aangeeft dat de langdurigheidstoeslag wordt gevrijwaard van beslaglegging. Ik heb dat punt blijkbaar over het hoofd gezien. Ik ga ervan uit dat dit nu goed is geregeld. Mocht dat niet zo zijn, dan kom ik daarop uiteraard terug. Ik ga er nu vanuit dat alles oké is.
Dan wil ik iets zeggen over de functie van de langdurigheidstoeslag. Ik vind het heel jammer dat wij, de staatssecretaris, de woordvoerder van de Partij van de Arbeid en mevrouw Van Gent, van mening verschillen. De meeste mensen zien in dat de langdurigheidstoeslag is bedoeld voor mensen die lang op het minimum leven en dat wij dus ook een minimumnorm van drie jaar moeten hebben. Alleen het verschil tussen de staatssecretaris, de Partij van de Arbeid en mijn partij, de SP, is dat wij dat liever niet alleen voor de G4, maar voor alle gemeenten regelen. De staatssecretaris zegt dat dit getheoretiseer is. Hij weet echter net zo goed als ik dat theorieën praktijk kunnen worden. Wat gebeurt er als er in Nederland een VVD-wind gaat waaien en in alle gemeenten VVD-colleges komen? Dan weten wij wat er gebeurt, mijnheer Blok. Ik vind dit daarom niet zo'n sterk argument. Ik voorzie wat dan de praktijk zal zijn. Dat blijkt uit deze de discussie en de verschillen die wij nu kennen. Ook al zal bedoelde praktijk zich maar in twee gemeenten voordoen, dan vind ik dat nog twee gemeenten te veel. In de ene gemeente zal je dan zes jaar moeten wachten voordat je recht hebt op toeslag -- dat betekent nog meer armoede -- en in de andere gemeente gewoon drie jaar.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Voorzitter. Ik wil de staatssecretaris ook bedanken voor de beantwoording. Het spreekt mij wel dat aan dat hij een optimistisch mens is. Dat ben ik zelf eigenlijk ook wel en ik kan mij dus iets bij zijn optimisme voorstellen. Echter, je moet oppassen en niet te goed gelovig zijn. Het is namelijk best mogelijk dat sommige gemeenten te veel de hand op de knip houden en dan zijn de mensen waar het om gaat en die geen werken vinden -- ik wens iedereen toe dat hij werk vindt -- de pineut. Mijn amendement geldt daarom nog volledig. Het is zodanig opgesteld dat daarmee tegemoet kan worden gekomen aan een aantal bezwaren.
De staatssecretaris heeft toegezegd dat monitoren voor hem van belang is. Hij gaat mij en anderen binnen een maand zeggen hoe dat precies zal gebeuren. Ik dring op die monitoring aan omdat wij voor dit overleg een VAO hadden dat ging over ouders met studerende kinderen die in sommige gemeenten gekort worden op hun uitkering. Het kan heel lang duren voordat je dan weer het nodige recht hebt gebreid. Ik wil vrij snel horen -- ik zou zeggen: binnen een jaar -- hoe dit nieuwe beleid uitwerkt. Ik hoop echt van harte dat het heel goed uitwerkt, maar als dat hier en daar niet het geval is, moeten wij op tijd kunnen ingrijpen. Maar goed, ik hoor binnen een maand hoe precies zal worden gehandeld.
De heer Spekman (PvdA):
Ik gun mevrouw Van Gent alles, maar er staat een overgangsbepaling in de wet, dus volgend jaar is het feitelijk nog hetzelfde als dit jaar. Dan evalueer je binnen een jaar en dan constateer je dat het nog hetzelfde is. Wat is de meerwaarde van de evaluatie op dat moment, als het gaat over de hoogte?
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Daar heeft de heer Spekman misschien een punt. Ik wil wel toegeven dat ik een beetje moe aan het worden ben. Als de heer Spekman daar een punt heeft, wil ik zo snel mogelijk, dus na inwerkingtreding en dan een jaar, helderheid krijgen. Ik zie de heer Spekman knikken. Kan hij aan de microfoon bevestigen dat hij dat met mij eens is? Dan komen wij een stukje verder.
De heer Spekman (PvdA):
Ik wil iemand die moe is altijd helpen. Natuurlijk vind ik het prettig en belangrijk om op de hoogte te blijven van de uitvoering van het lokale armoedebeleid en om daar zicht op te houden. Dat hebben wij ook afgesproken in de Kamer. Daar is ook gevraagd om een lokale armoedemonitor.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Ik concludeer dat de heer Spekman en ik het qua intentie eens zijn. Nu de staatssecretaris nog, dan kunnen wij deze zaal, weliswaar laat, toch nog opgewekt verlaten.
Wij hebben discussie gevoerd over de bijstandsmoeders. De staatssecretaris zegt dat dit jaar het wetsvoorstel komt. Dat moet nog behandeld worden, dus het kan nog lang duren voordat dat in werking is getreden. Ik wil daar graag helderheid over. Het ligt ook aan ons. Ik wil het snel behandelen, want er is een soort patstelling ontstaan. De sollicitatieplicht is nog aanwezig, maar ik krijg veel signalen, ook van heel dichtbij, die erop duiden dat bijstandsmoeders nu tussen wal en schip vallen. Zij krijgen geen aanbod, ook niet van scholing, en worden een beetje aan hun lot overgelaten omdat gemeenten wachten op die nieuwe wet. Dat vind ik erg jammer. Ik ken namelijk die jonge moeders die geen opleiding en geen werk hebben en geen aanbod krijgen. Zij zitten thuis en hebben het niet breed.
Mevrouw Spies (CDA):
Mevrouw Van Gent wordt nu heel erg moe, maar zij moet misschien nog wel heel lang doorwerken. Zij moet voor morgen een schriftelijke inbreng bij dat wetsvoorstel leveren.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Dat is geen enkel probleem. Wij werken bij GroenLinks-fractie heel efficiënt en effectief. Ik ga daar niet op in, maar wel op de woorden van de staatssecretaris. Dit jaar komt het wetsvoorstel er. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat wij vanaf 2009 hiermee zouden gaan werken. Eerlijk gezegd zie ik dat niet gebeuren, waarover ik mij zorgen maak. Maar mevrouw Spies, u kunt ervan verzekerd zijn dat ik een pittige bijdrage zal blijven leveren aan het debat rond de bijstandsmoeders!
Staatssecretaris Aboutaleb:
: Voorzitter. Mevrouw Karabulutheeft gezegd dat ik moet oppassen:
straks zitten in alle colleges van B&W in het land VVD-wethouders, die een ander beleid gaan voeren. Dat is inherent aan lokale democratie.
Mevrouw Karabulut weet dat wetten ook veranderd kunnen worden en dat kabinetten maar vier jaar zitten. Dus een volgend kabinet, dat anders is van samenstelling, kan anders besluiten. Het argument dat iets wat in de wet is opgenomen niet veranderd kan worden, vind ik niet helemaal valide of legitiem.
Mevrouw Van Gent zegt dat te veel gemeenten misschien de hand op de knip houden. Ik weet niet of dat helemaal waar is. Mijn ervaring is -- ik ben nu anderhalf jaar staatssecretaris -- dat ik met enige regelmaat door de Inspectie Werk en Inkomen wordt geïnformeerd over gemeenten die soms al te ruime regelingen willen treffen als het gaat om lokale inkomensondersteunende maatregelen. Ik heb, naar aanleiding van inspectierapporten, het afgelopen jaar gemeenten ook met enige regelmaat op de vingers moeten tikken omdat ze te ver gegaan waren. Ze hadden bijvoorbeeld eindejaarsuitkeringen verstrekt die in strijd zijn met het inkomensbeleid zoals wij dat in Nederland voeren. Waar mevrouw Van Gent ervan uitgaat dat gemeenten te veel de hand op de knip houden, heb ik juist de neiging te redeneren dat gemeenten soms ruimhartiger willen zijn dan het Rijk voorschrijft.
Mevrouw Van Gent (GroenLinks):
Dat vind ik geen probleem!
Staatssecretaris Aboutaleb:
Nee, maar het is goed om dit argument hier aan te voeren.
Het wetsvoorstel inzake de vrijstelling van sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders in de bijstand ligt in deze Kamer. Het is zaak dat de Kamerleden daar zelf mee aan de slag gaan. Het tempo waarmee zij dat doen, bepalen zij zelf.
Dat brengt mij op het door mij reeds toegezegde overleg om te kijken of wij ten aanzien van het amendement van mevrouw Spies tekstueel nog iets anders zouden kunnen organiseren, zodanig dat het doel gediend wordt zonder dat de deur wagenwijd opengezet wordt voor groepen die geen recht op deze toeslag hebben. Ik ben de komende dagen beschikbaar om daarover overleg te voeren. Ik zeg graag toe dat als het overleg voortvarend verloopt, hier uiterlijk volgende week woensdag iets kan liggen zodat de Kamer dat eventueel snel bij de stemmingen kunt betrekken. Dat is mijn handreiking mijnerzijds aan de Kamer.
De algemene beraadslaging wordt gesloten.
De voorzitter:
Er kan aanstaande dinsdag niet over de amendementen worden gestemd, omdat er nog overleg moet plaatsvinden. Wij wachten dat af. De stemmingen zullen dus op een nader te bepalen moment plaatsvinden.
Ik dank de staatssecretaris van harte voor zijn komst en inbreng. Dat geldt ook voor de leden.
Nieuwsarchief > 2008
december
- 31-12-2008 31-12-2008 13:45 - Alcoholwetgeving te lang niet nageleefd
- 31-12-2008 31-12-2008 11:46 - Kamerlid Ed Anker uitgelicht in NRC Handelsblad
- 31-12-2008 31-12-2008 10:00 - 'Alles moet gericht zijn op een staakt-het-vuren'
- 31-12-2008 31-12-2008 09:00 - Minister van Defensie over calvinisme
- 29-12-2008 29-12-2008 12:25 - 2008: het jaar van geloof en politiek
- 26-12-2008 26-12-2008 09:46 - Van Middelkoop viert Kerst in Uruzgan
- 25-12-2008 25-12-2008 11:05 - Huizinga geeft Velsenaar kerstcadeau
- 24-12-2008 24-12-2008 12:55 - Kerstboodschap politiek leider André Rouvoet
- 24-12-2008 24-12-2008 10:00 - ChristenUnie Zeeland wil kijkwijzer voor festivals
- 23-12-2008 23-12-2008 15:11 - Kerst 2008
- 23-12-2008 23-12-2008 09:53 - ChristenUnie: Doorschenken onverantwoord
- 22-12-2008 22-12-2008 23:00 - Bijdrage Flora Lagerwerff debat Wet Werk en Bijstand Eerste Kamer
- 22-12-2008 22-12-2008 11:41 - Verminderde bereikbaarheid rond feestdagen
- 20-12-2008 20-12-2008 12:00 - ChristenUnie ziet meerwaarde nieuwe aanpak risicojongeren
- 19-12-2008 19-12-2008 14:55 - Rouvoet: ‘Het gezin komt zo dichtbij'
- 19-12-2008 19-12-2008 11:55 - Motie: 10.000 euro voor Voedselbank
- 18-12-2008 18-12-2008 17:22 - ChristenUnie: jaarlijks 350.000 euro voor tienermoederopvang
- 18-12-2008 18-12-2008 16:50 - Tineke Huizinga presenteert Nationaal Waterplan
- 18-12-2008 18-12-2008 14:23 - Nijhoff: Het systeem, Rouvoet en De Bloeiende Maagden
- 18-12-2008 18-12-2008 11:01 - Debat over de Israel-communautaire programma's EU
- 18-12-2008 18-12-2008 10:13 - Bijdrage Bas Belder aan het debat over de impact van namaakproducten op de internationale handel
- 18-12-2008 18-12-2008 10:10 - Bijdrage Hans Blokland aan het debat over FRONTEX
- 18-12-2008 18-12-2008 09:39 - ‘Verhoog leeftijdgrens voor verkoop alcohol'
- 17-12-2008 17-12-2008 20:03 - 'Overheid moet kerkelijk vrijwilligerswerk stimuleren'
- 17-12-2008 17-12-2008 12:22 - 'Eritrea lijkt te verharden tegen christenen'
- 17-12-2008 17-12-2008 10:18 - Bijdrage Hans Blokland aan het debat over de CO2-normen van automotoren
- 17-12-2008 17-12-2008 10:14 - Bijdrage Hans Blokland aan het debat over een emissiehandelsysteem
- 17-12-2008 17-12-2008 07:41 - Kamer wil onderzoek naar combinatiekip na motie Cramer
- 16-12-2008 16-12-2008 11:17 - Bijdrage Hans Blokland aan het debat over Euro VI-normen voor vrachtwagenmotoren
- 16-12-2008 16-12-2008 10:43 - ChristenUnie: spoor gaat voor
- 15-12-2008 15-12-2008 14:57 - Wiegman: Poznan legt basis
- 15-12-2008 15-12-2008 13:00 - Onderwijscongres: Kwaliteit doorstaat vernieuwingen
- 15-12-2008 15-12-2008 08:30 - Segers over Groen
- 13-12-2008 13-12-2008 17:01 - Minister, spoorlijn Utrecht-Breda nu of nooit!
- 13-12-2008 13-12-2008 14:57 - 'Ontkennen van genocide strafbaar stellen'
- 13-12-2008 13-12-2008 11:10 - 'Maak haast met groen BTW-stelsel'
- 11-12-2008 11-12-2008 15:25 - ChristenUnie: help boer uit impasse
- 10-12-2008 10-12-2008 17:13 - Interview met hertaler Ongeloof & Revolutie
- 10-12-2008 10-12-2008 17:00 - RD: ChristenUnie van woord naar daad
- 10-12-2008 10-12-2008 15:33 - ChristenUnie wil één kip voor vlees en ei
- 10-12-2008 10-12-2008 14:44 - Bijdrage van Hans Blokland aan het debat over zijn rapport inzake ozonlaag afbrekende stoffen
- 10-12-2008 10-12-2008 13:56 - Bijdrage Arie Slob debat gevolgen kredietcrisis
- 10-12-2008 10-12-2008 13:44 - Slob: 'Crisis kan moment van loutering zijn'
- 10-12-2008 10-12-2008 11:18 - Bijdrage Ernst Cramer begroting LNV
- 10-12-2008 10-12-2008 10:00 - Twijfel over nut van baarmoederhalskankervaccin
- 09-12-2008 09-12-2008 15:57 - ChristenUnie: geen huurders in de kou laten zitten
- 09-12-2008 09-12-2008 13:58 - Bijdrage Arie Slob begroting OCW
- 09-12-2008 09-12-2008 11:24 - Slob: geen paniek over CPB-cijfers economie
- 08-12-2008 08-12-2008 15:48 - 'Schuurmanfonds voor buitenlandse studenten'
- 08-12-2008 08-12-2008 08:59 - ChristenUnie principieel tegen overheid als wietteler
- 08-12-2008 08-12-2008 08:34 - ABC van mediatrends
- 05-12-2008 05-12-2008 18:05 - Erkenning voor slechte positie christelijke minderheden in Irak
- 05-12-2008 05-12-2008 10:32 - ChristenUnie presenteert: 'Beleving'
- 04-12-2008 04-12-2008 22:07 - Cynthia Ortega: 'Geen tijdslimiet voor rouw'
- 04-12-2008 04-12-2008 15:07 - Bijdrage Cyntia Ortega liberalisering postmarkt
- 04-12-2008 04-12-2008 14:41 - Twintig miljoen voor grensoverschrijdend vervoer
- 04-12-2008 04-12-2008 14:03 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn nabestaandenwet
- 04-12-2008 04-12-2008 12:00 - Bijdrage Hans Blokland over de stand van zaken van het Klimaat- en Energiepakket
- 03-12-2008 03-12-2008 16:15 - ChristenUnie: honderd nieuwe stations
- 03-12-2008 03-12-2008 13:28 - Nieuwe mogelijkheden voor politiek in voetspoor van Jezus
- 02-12-2008 02-12-2008 12:30 - Veel interesse voor Fellowsprogramma
- 01-12-2008 01-12-2008 17:28 - Na inburgeringscursus actief Nederlands praten
- 01-12-2008 01-12-2008 14:50 - 'Niemand in Den Haag kan om Joël Voordewind heen'
- 01-12-2008 01-12-2008 13:08 - Geef bewoners meer rechten bij sloop en renovatie in hun wijk
- 01-12-2008 01-12-2008 12:38 - Protestantse principes, katholieke gezindheid
- 01-12-2008 01-12-2008 12:00 - Arco van Daalen nieuwe fractievoorzitter ChristenUnie Leeuwarden
- 01-12-2008 01-12-2008 11:10 - Maakt overheidssubsidie christelijke organisaties onderhorig?
november
- 29-11-2008 29-11-2008 21:08 - ChristenUnie haalt 25 zetels in waterschappen
- 28-11-2008 28-11-2008 14:42 - Kritisch blijven als het om Europa gaat
- 27-11-2008 27-11-2008 16:43 - Uitstel JSF-aankoop is verstandig
- 26-11-2008 26-11-2008 12:00 - ChristenUnie legt 'belastingvrij rijden' aan banden
- 26-11-2008 26-11-2008 08:32 - Extra helikopters voor ISAF-missie Afghanistan
- 25-11-2008 25-11-2008 15:41 - Bijdrage Ed Anker over identiteitsvaststelling verdachten
- 25-11-2008 25-11-2008 15:39 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn begroting Sociale Zaken
- 25-11-2008 25-11-2008 15:09 - Bijdrage Joel Voordewind begroting defensie
- 25-11-2008 25-11-2008 09:30 - 'Neem alimentatieschuld op in schuldenregister BKR'
- 24-11-2008 24-11-2008 20:30 - ChristenUnie: stimuleer keurmerk ‘goede vis'
- 24-11-2008 24-11-2008 14:16 - Tienertop: ‘Geen dubbele boodschappen van overheid graag!'
- 24-11-2008 24-11-2008 10:39 - ‘Wat is er eigenlijk mis met spruitjes?'
- 22-11-2008 22-11-2008 11:45 - Anker: 'Legale wietteelt? Geen sprake van'
- 21-11-2008 21-11-2008 18:42 - November 2008
- 21-11-2008 21-11-2008 16:53 - Uitnodiging: presentatie Ongeloof en Revolutie
- 21-11-2008 21-11-2008 09:14 - ‘Vrouwen die kansen pakken, dat zijn rolmodellen waar ik van houd'
- 21-11-2008 21-11-2008 08:59 - Bijdrage Bas Belder over de Health Check van het gemeenschappelijk landbouwbeleid
- 20-11-2008 20-11-2008 15:30 - ChristenUnie: repareer overgangsfase ouderschapsverlof
- 20-11-2008 20-11-2008 15:05 - Van Dalen wil eerlijker landbouwbeleid EU
- 20-11-2008 20-11-2008 12:06 - Bijdrage Ed Anker bij heropening activiteiten Marokkaanse Inlichtingendienst
- 20-11-2008 20-11-2008 12:02 - Moties tijdens begrotingsbehandelingen VROM
- 20-11-2008 20-11-2008 12:00 - Bijdrage Hans Blokland over milieu-inspecties
- 19-11-2008 19-11-2008 18:20 - RD: "Islam debet aan botsing van culturen"
- 19-11-2008 19-11-2008 16:00 - Bijdrage Hans Blokland over de Blauwe kaart immigratie
- 19-11-2008 19-11-2008 13:57 - Bijdrage Ernst Cramer plenaire afronding belastingplan 2009
- 19-11-2008 19-11-2008 13:48 - Bijdrage Ed Anker begroting BZK
- 19-11-2008 19-11-2008 13:28 - Bijdrage Esmé Wiegman tweede termijn debat chronisch zieken
- 19-11-2008 19-11-2008 09:58 - Belder: "Steun lokale autoriteiten Congo!"
- 19-11-2008 19-11-2008 09:22 - Peter van Dalen Europees lijsttrekker
- 19-11-2008 19-11-2008 09:10 - Nederland wordt weer mooi
- 18-11-2008 18-11-2008 17:07 - Van Hulst: “Het pluche en de ploeg, de ChristenUnie in de regering”
- 18-11-2008 18-11-2008 16:58 - ChristenUnie pleit voor brede coalitie tegen gevolgen kredietcrisis
- 18-11-2008 18-11-2008 16:52 - Bijdrage Esmé Wiegman begroting VROM
- 18-11-2008 18-11-2008 16:27 - Bijdrage Cyntia Ortega spoeddebat gevolgen kredietcrisis
- 18-11-2008 18-11-2008 15:58 - Bijdrage Arie Slob spoeddebat over aftreden Vogelaar
- 18-11-2008 18-11-2008 15:35 - Roemenië, zorg voor kinderen met een handicap!
- 18-11-2008 18-11-2008 10:17 - Rouvoet krijgt Dantzigpenning voor strijd tegen kindermishandeling
- 17-11-2008 17-11-2008 12:03 - Schriftelijke vragen over bewindvoerders
- 14-11-2008 14-11-2008 17:01 - 'Wij verslavingsvrij!'
- 13-11-2008 13-11-2008 14:58 - Inbreng advies-Alders
- 13-11-2008 13-11-2008 14:46 - Inbreng wetsvoorstel 31735
- 13-11-2008 13-11-2008 12:44 - Huizinga geeft startsein waterschapsverkiezingen
- 12-11-2008 12-11-2008 16:10 - Voorkom schendingen bij Wereld Expo 2010 in China
- 12-11-2008 12-11-2008 14:39 - Bijdrage Esmé Wiegman wijziging wet tegemoetkoming chronisch zieken
- 12-11-2008 12-11-2008 14:07 - Bijdrage Joel Voordewind Begrotingsbehandelingen Buitenlandse Zaken
- 12-11-2008 12-11-2008 11:55 - ChristenUnie vreest ongelukken op A28 door wilde zwijnen
- 12-11-2008 12-11-2008 10:38 - ChristenUnie wil landelijke richtlijn tegen meisjesbesnijdenis
- 11-11-2008 11-11-2008 17:28 - Slob hekelt liberale struisvogelpolitiek
- 11-11-2008 11-11-2008 14:41 - Bijdrage Ed Anker afschaffing raadgevend referendum
- 11-11-2008 11-11-2008 13:24 - Bijdrage Joel Voordewind Begrotingsbehandelingen Jeugd en Gezin
- 11-11-2008 11-11-2008 12:11 - Ex-verslaafden willen meer aandacht voor positie
- 11-11-2008 11-11-2008 12:01 - 'Drugsverstrekking werkt averechts'
- 11-11-2008 11-11-2008 12:00 - 'Antilliaanse verwijsindex van tafel is winst'
- 10-11-2008 10-11-2008 14:53 - ChristenUnie-waarden als kader voor bioenergie
- 10-11-2008 10-11-2008 14:41 - ChristenUnie verkent aansluiting bij CDA in Europa
- 10-11-2008 10-11-2008 11:02 - ‘Even een meisje pakken is niet normaal'
- 10-11-2008 10-11-2008 10:04 - "Islam heeft probleem met tolerantie"
- 07-11-2008 07-11-2008 17:14 - ChristenUnie Emmen lanceert hulpproject gezinnen
- 07-11-2008 07-11-2008 15:57 - Goede ouderrelatie fundament van sterk gezin
- 06-11-2008 06-11-2008 12:18 - Motie Schuurman: Samenhang in aanpak crises
- 06-11-2008 06-11-2008 10:57 - Bijdrage Esmé Wiegman Staat van de Europese Unie
- 05-11-2008 05-11-2008 16:49 - Inbreng Esmé Wiegman wijziging wet kernenergie
- 05-11-2008 05-11-2008 14:59 - Segers in EO-Visie: "Een multireligieus drama?"
- 05-11-2008 05-11-2008 14:00 - Arie in Amerika (6, slot)
- 05-11-2008 05-11-2008 13:17 - Slob: Obama had gewoon een beter verhaal
- 05-11-2008 05-11-2008 11:05 - ‘ChristenUnie staat pal voor de zondagsrust'
- 04-11-2008 04-11-2008 22:00 - Arie in Amerika (5)
- 04-11-2008 04-11-2008 18:00 - Huizinga: Waterschappen en Reddingsbrigades onmisbaar
- 04-11-2008 04-11-2008 18:00 - ChristenUnie: campagne over risico's slaappillen
- 04-11-2008 04-11-2008 17:51 - Extra 350.000 euro voor VBOK
- 04-11-2008 04-11-2008 16:44 - Tweede Kamer steunt 'uitstapprogramma' prostituee
- 04-11-2008 04-11-2008 16:34 - ChristenUnie: Kinderalimentatie gaat vóór nieuwe flatscreen
- 04-11-2008 04-11-2008 15:00 - Bijdrage Egbert Schuurman Politieke Beschouwingen 2008
- 04-11-2008 04-11-2008 13:23 - Kerk van Kuitert is een stil uithoekje geworden (ND)
- 04-11-2008 04-11-2008 11:27 - Spijker: "Kuitert gooit Islam en christendom op één hoop"
- 04-11-2008 04-11-2008 11:13 - Bijdrage Ed Anker begroting Justitie
- 04-11-2008 04-11-2008 11:12 - Bijdrage Esmé Wiegman begroting VWS
- 04-11-2008 04-11-2008 09:03 - Rouvoet presenteert ‘De kracht van het gezin’
- 04-11-2008 04-11-2008 08:54 - Gezinsnota mijlpaal voor eigentijds gezinsbeleid
- 04-11-2008 04-11-2008 08:35 - Arie in Amerika (4)
- 03-11-2008 03-11-2008 14:00 - Arie in Amerika (3)
- 03-11-2008 03-11-2008 13:29 - Bijdrage nota overleg schoon en zuinig
- 03-11-2008 03-11-2008 12:32 - ChristenUnie Ridderkerk pleit voor buurtwinkels
- 03-11-2008 03-11-2008 12:20 - ChristenUnie-SGP Doetinchem krijgt onderzoek naar blowverbod rond scholen toegezegd
- 01-11-2008 01-11-2008 21:20 - ‘Waterveiligheid moet op 1 staan'
- 01-11-2008 01-11-2008 19:20 - Geef de wijk haar buurthuis terug
- 01-11-2008 01-11-2008 14:00 - Arie in Amerika (2)
oktober
- 31-10-2008 31-10-2008 17:19 - Teleurstelling over schrappen art. 147
- 31-10-2008 31-10-2008 15:59 - Huizinga: "Veiligheid bovenaan agenda waterbeheer"
- 31-10-2008 31-10-2008 15:35 - Herman Sietsma nieuwe hoofdredacteur DW
- 31-10-2008 31-10-2008 14:00 - Arie in Amerika (1)
- 30-10-2008 30-10-2008 16:40 - Bijdrage Ed Anker debat over Marokkaanse inlichtingendienst
- 30-10-2008 30-10-2008 16:39 - Bijdrage Joel Voordewind Debat JSF
- 30-10-2008 30-10-2008 16:31 - Stevige aanpak mensenhandel in raamprostitutie in Utrecht
- 30-10-2008 30-10-2008 16:24 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn wet SUWI
- 30-10-2008 30-10-2008 15:53 - Inbreng Ed Anker wijziging bevoegdheden notaris bij echtscheidingen
- 30-10-2008 30-10-2008 15:38 - Bijdrage Remmelt de Boer omgevingsrechtdebat Eerste Kamer
- 30-10-2008 30-10-2008 13:55 - Reistijdwinst Hanzelijn teniet gedaan door capaciteitsprobleem
- 30-10-2008 30-10-2008 11:18 - Bijdrage Esme Wiegman debat AWBZ
- 29-10-2008 29-10-2008 16:55 - Bijdrage Esmé Wiegman VAO Biotechnologie
- 29-10-2008 29-10-2008 16:52 - Bijdrage Cyntia Ortega debat wet verbetering arbeidsmarktpositie bijstandsouders
- 29-10-2008 29-10-2008 16:29 - Bijdrage Esmé Wiegman wet verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande bijstandsouders
- 29-10-2008 29-10-2008 15:55 - ChristenUnie: ga 'brain drain' tegen
- 29-10-2008 29-10-2008 14:15 - Kamerleden geven les Nederlands op Make a Difference Day
- 29-10-2008 29-10-2008 14:00 - Met kleine kinderen geen sollicitatieplicht
- 29-10-2008 29-10-2008 11:01 - Rouvoet: ‘Hangen is een nuttige vrijetijdsbesteding’
- 29-10-2008 29-10-2008 10:10 - Onderzoek naar 'gezinsvriendelijk werkgeverschap'
- 29-10-2008 29-10-2008 00:00 - Arie Slob neemt deel aan een studiereis naar de Verenigde Staten
- 28-10-2008 28-10-2008 20:05 - ChristenUnie blij met snelle aanpak vrijwilligersverzekering
- 28-10-2008 28-10-2008 20:00 - Steun voor restauratie-opleidingsprojecten
- 28-10-2008 28-10-2008 14:20 - ‘Jeugdwerker moet zich laten zien aan politici'
- 27-10-2008 27-10-2008 16:11 - Slob praat met D66-jeugd over vrijheid
- 25-10-2008 25-10-2008 09:41 - Onderzoek A4-tunnel betekent geen uitstel
- 24-10-2008 24-10-2008 15:57 - Een nieuw beeld van Kuyper
- 24-10-2008 24-10-2008 15:45 - Kuitert vs. Segers: debat over christenen in de politiek
- 24-10-2008 24-10-2008 15:35 - Column Rob Nijhoff over zoektocht naar Jozef (Volkskrant)
- 24-10-2008 24-10-2008 13:33 - Inbreng Ernst Cramer wijziging tracewet
- 24-10-2008 24-10-2008 12:00 - Inbreng Esmé Wiegman derogatie luchtkwaliteit
- 23-10-2008 23-10-2008 15:24 - Stemverklaring van Bas Belder
- 23-10-2008 23-10-2008 15:12 - Inbreng Ed Anker wijziging parkeerwet
- 23-10-2008 23-10-2008 13:30 - ‘Geef Hu Jia de eerste MensenrechtenTulp'
- 23-10-2008 23-10-2008 13:30 - 'Minister moet garant staan voor ziekenhuiszorg in Flevoland'
- 23-10-2008 23-10-2008 13:15 - Fellowsprogramma: solliciteren tot 30 november
- 23-10-2008 23-10-2008 13:00 - FNV-onderzoek bevestigt zorgen ChristenUnie over spooronderhoud
- 23-10-2008 23-10-2008 10:16 - Belder: Oekraïense Holodomor was genocide
- 22-10-2008 22-10-2008 17:04 - Bijdrage Esmé Wiegman debat Ijsselmeerziekenhuizen
- 22-10-2008 22-10-2008 17:02 - Bijdrage Esmé Wiegman debat Europese Top
- 22-10-2008 22-10-2008 16:30 - ChristenUnie ingenomen met plannen zelfmoordpreventie minister
- 22-10-2008 22-10-2008 15:40 - OV telt weer mee door plannen staatssecretaris Huizinga
- 22-10-2008 22-10-2008 11:17 - Bijdrage Cyntia Ortega begroting Economische Zaken
- 22-10-2008 22-10-2008 11:04 - Bijdrage Esmé Wiegman spoeddebat IJsselmeerziekenhuizen
- 22-10-2008 22-10-2008 10:36 - 'Geen overheidssteun voor bedrijven die arbeidsrechten schenden in buitenland'
- 21-10-2008 21-10-2008 22:00 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat voor schoner wegvervoer
- 21-10-2008 21-10-2008 18:00 - Bijdrage van Bas Belder aan debat Bosnië Herzegovina
- 21-10-2008 21-10-2008 17:00 - Bijdrage van Bas Belder aan debat betrekkingen EU-Rusland
- 21-10-2008 21-10-2008 12:30 - Titia Cnossen nieuwe wethouder ChristenUnie in Woerden
- 21-10-2008 21-10-2008 12:15 - 'De plus van het Pluche'
- 21-10-2008 21-10-2008 10:01 - Radiouitzending over het milieu
- 20-10-2008 20-10-2008 14:27 - Provincie Friesland meldt metingen vooraf aan Connexxion
- 20-10-2008 20-10-2008 12:00 - Slob: dreiging humanitaire ramp in Ethiopië
- 20-10-2008 20-10-2008 11:37 - 'Eén procent van de waterschapsbegroting voor ontwikkelingshulp'
- 20-10-2008 20-10-2008 10:32 - Conferentie over Nederlands aandeel in conflictgebieden in Jaarbeurs
- 20-10-2008 20-10-2008 10:20 - ChristenUnie en SGP Woerden adopteren rotonde
- 19-10-2008 19-10-2008 16:55 - Antwoord op schriftelijke vragen gevolgen onkostenvergoedingen op hoogte toeslagen
- 17-10-2008 17-10-2008 18:53 - Oktober 2008
- 16-10-2008 16-10-2008 10:55 - Schriftelijke vragen toename voedselbanken
- 15-10-2008 15-10-2008 16:11 - Drie soorten moslims onder één dak (interview RD)
- 15-10-2008 15-10-2008 12:04 - Kamervragen toename voedselbanken
- 15-10-2008 15-10-2008 09:07 - Wie is aanstichter geweld tegen Irakese christenen?
- 15-10-2008 15-10-2008 08:52 - ChristenUnie blijft kritisch over de Verwijsindex Antilliaanse risicojongeren
- 14-10-2008 14-10-2008 14:48 - Raamprostitutie is alles behalve 'gezellig'
- 14-10-2008 14-10-2008 10:14 - Notitie: Slimmer, Sneller en Zuiniger op het spoor
- 13-10-2008 13-10-2008 15:00 - André Rouvoet verzorgt eerste bijeenkomst Fellowsprogramma
- 13-10-2008 13-10-2008 12:00 - Een multireligieus drama?
- 13-10-2008 13-10-2008 11:34 - Antwoord op schriftelijke vragen verwijsindex Antillianen
- 13-10-2008 13-10-2008 11:29 - Schriftelijke vragen over brandveiligheid woningen
- 10-10-2008 10-10-2008 16:04 - Schriftelijke Vragen Vragen over plaatsing navigatiesystemen in relatie tot de verkeersveiligheid
- 10-10-2008 10-10-2008 10:19 - Thijs van Daalen voorgedragen als wethouder in Houten
- 09-10-2008 09-10-2008 17:02 - ‘Landelijk onderscheid avond- en nachthoreca koppelen aan leeftijd bezoekers'
- 09-10-2008 09-10-2008 16:42 - Industrie moet weer aantrekkelijke werkgever worden
- 09-10-2008 09-10-2008 15:15 - Bijdrage Ed Anker AO 1F
- 09-10-2008 09-10-2008 14:59 - Bijdrage Ernst Cramer AO houtskoolschets Europees landbouwbeleid
- 09-10-2008 09-10-2008 14:47 - Orgaandonatie: wel vrijwillig, niet vrijblijvend
- 09-10-2008 09-10-2008 14:20 - Inbreng Cynthia Ortega-Martijn bij wijziging van de Mededingingswet ter versoepeling van de uitzonde
- 09-10-2008 09-10-2008 13:30 - Bijdrage Esmé Wiegman AO ketenzorg verloskunde
- 09-10-2008 09-10-2008 13:20 - Bijdrage Joel Voordewind Algemeen Overleg Vroeg op stap
- 09-10-2008 09-10-2008 08:58 - 'School heeft recht op eigen personeelsbeleid'
- 08-10-2008 08-10-2008 16:44 - Bijdrage Ed Anker Begroting Algemene Zaken
- 08-10-2008 08-10-2008 16:20 - Egbert Schuurman viert zilveren jubileum in Eerste Kamer
- 08-10-2008 08-10-2008 16:00 - ChristenUnie tegen koude sanering nertsenfokkers
- 08-10-2008 08-10-2008 14:00 - Publicatie over ChristenUnie principes
- 08-10-2008 08-10-2008 13:17 - Bijdrage Esmé Wiegman AO orgaandonatie
- 08-10-2008 08-10-2008 11:10 - Bijdrage van Bas Belder aan debat over situatie in Belarus
- 07-10-2008 07-10-2008 16:44 - Bijdrage Esmé Wiegman spoeddebat rookverbod
- 07-10-2008 07-10-2008 14:27 - Rouvoet: "Leren leven met grenzen"
- 07-10-2008 07-10-2008 12:36 - ChristenUnie wil meer onbemande verkenningsvliegtuigen
- 07-10-2008 07-10-2008 12:09 - Van Middelkoop: “De ChristenUnie is een partij van vaste waarden.”
- 07-10-2008 07-10-2008 10:06 - NRC en andere misvattingen over zelfbeschikking
- 07-10-2008 07-10-2008 10:05 - ChristenUnie-wethouder Utrecht komt met Actieplan Luchtkwaliteit
- 07-10-2008 07-10-2008 10:04 - Warmer welkom in Apeldoorn
- 06-10-2008 06-10-2008 16:53 - Flora Lagerwerf: ‘Nuchtere politici kunnen we goed gebruiken'
- 06-10-2008 06-10-2008 09:17 - CV-Koers: Nederland wil geen maatregelen maar een visioen
- 02-10-2008 02-10-2008 20:13 - Financiële beschouwingen 2009, tweede termijn
- 02-10-2008 02-10-2008 14:56 - Bijdrage Esmé Wiegman AO visserij
- 02-10-2008 02-10-2008 14:28 - Bijdrage Ed Anker AO functioneren ProRail
- 02-10-2008 02-10-2008 09:53 - Wiegman: ‘Rookverbod strenger handhaven'
- 02-10-2008 02-10-2008 09:50 - ChristenUnie Zwolle bepleit meer invulling millenniumgemeente
- 02-10-2008 02-10-2008 09:38 - ChristenUnie tevreden met de toezeggingen aanpak zelfdodingen
- 02-10-2008 02-10-2008 09:12 - ChristenUnie Gelderland vraagt om betere regiotaxi
- 01-10-2008 01-10-2008 16:47 - Schriftelijke Vragen over voorschriften bij spoorcalamiteiten
- 01-10-2008 01-10-2008 15:38 - Luchtbel in kredietcrisis
- 01-10-2008 01-10-2008 14:25 - Bijdrage Ed Anker AO opdrachtverlening staatscommissie Grondwet
- 01-10-2008 01-10-2008 13:49 - Bijdrage Ernst Cramer aan algemene financiële beschouwingen
- 01-10-2008 01-10-2008 13:44 - Bijdrage Debat fixatie en isolatiebeleid zorginstellingen
- 01-10-2008 01-10-2008 13:42 - Kansen voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs
- 01-10-2008 01-10-2008 11:47 - Column-serie 'God doet recht'
september
- 30-09-2008 30-09-2008 17:07 - Mobiel bellen naar de Kindertelefoon gratis na motie
- 30-09-2008 30-09-2008 17:03 - Voordewind: Graag iets meer ambitie, minister!
- 30-09-2008 30-09-2008 16:40 - Antwoord op kamervragen Ernst Cramer ProRail
- 30-09-2008 30-09-2008 16:15 - 'Particulier graf voor iedereen betaalbaar'
- 30-09-2008 30-09-2008 13:55 - Bijdrage Arie Slob in spoeddebat over Fortis
- 30-09-2008 30-09-2008 09:34 - DW 3: Bureaucratie
- 29-09-2008 29-09-2008 14:00 - Elke week een inspiratiedag!
- 29-09-2008 29-09-2008 12:59 - 'Onze mensen kunnen wel tegen een stootje'
- 29-09-2008 29-09-2008 11:26 - Verhagen spreekt India aan op geweld tegen christenen
- 29-09-2008 29-09-2008 10:00 - Enthousiast en actief in Nijkerk
- 29-09-2008 29-09-2008 09:43 - Schriftelijke vragen strafrechtelijke vervolging Turkse schrijver
- 27-09-2008 27-09-2008 15:20 - Eerste exemplaar Torenpenning uitgereikt aan minister Rouvoet
- 26-09-2008 26-09-2008 15:35 - ChristenUnie Ede: "Burger niet alleen verantwoordelijk voor eigen veiligheid''
- 26-09-2008 26-09-2008 15:04 - Inzet NS bij calamiteiten onacceptabel
- 26-09-2008 26-09-2008 12:00 - ChristenUnie: onderzoek 'koude uitsluiting'
- 25-09-2008 25-09-2008 15:13 - EP eist flinke inspanningen CO2 reductie auto’s
- 25-09-2008 25-09-2008 14:26 - "Ik ben een toegewijde minister met respect voor de militairen"
- 25-09-2008 25-09-2008 11:59 - Sportclub als buurthuis van de toekomst
- 25-09-2008 25-09-2008 10:52 - Bijdrage Ernst Cramer bij spoeddebat OV
- 25-09-2008 25-09-2008 09:42 - ChristenUnie wil opheldering gevangenneming Turkse schrijver
- 24-09-2008 24-09-2008 16:53 - Esmé Wiegman: Beloon strijd tegen 'fout hout'
- 24-09-2008 24-09-2008 15:43 - Bijdrage Esmé Wiegman AO Vrije prijsvorming ziekenhuiszorg
- 24-09-2008 24-09-2008 15:41 - Bijdrage Esmé Wiegman AO dierproeven
- 24-09-2008 24-09-2008 15:08 - Bijdrage Esmé Wiegman over duurzaam en illegaal hout
- 24-09-2008 24-09-2008 14:53 - ´Ja´ tegen veiligheid; ´Nee´ tegen overbodige regels
- 24-09-2008 24-09-2008 13:24 - Geld voor mbo-scholieren, gezinsvoogdij en vrijwilligers
- 24-09-2008 24-09-2008 12:49 - CO2-emissie personenauto’s dreigt fiasco te worden
- 24-09-2008 24-09-2008 11:35 - Transvetzuren en het risico voor de volksgezondheid
- 24-09-2008 24-09-2008 10:22 - Geweld tegen christenen agenderen op Top EU-India
- 24-09-2008 24-09-2008 09:21 - DW 2 als download beschikbaar
- 23-09-2008 23-09-2008 20:04 - Bijdrage Ernst Cramer AO Strategie Verkeersveiligheid
- 23-09-2008 23-09-2008 19:18 - Veerboot en veerpont niet over één kam scheren
- 23-09-2008 23-09-2008 17:00 - Twee ChristenUnie-gedeputeerden in Utrecht
- 23-09-2008 23-09-2008 15:49 - Bijdrage Esmé Wiegman AO reanimatiebeleid
- 23-09-2008 23-09-2008 13:43 - Commissie beantwoordt vragen Belder over visserijcrisis
- 23-09-2008 23-09-2008 11:01 - Bijdrage Esmé Wiegman spoeddebat groene stroom
- 23-09-2008 23-09-2008 10:57 - Bijdrage Ed Anker bij heropening wijziging Wet lijkbezorging
- 23-09-2008 23-09-2008 10:50 - Schriftelijke vragen over verhalen schade na misdrijf
- 22-09-2008 22-09-2008 15:15 - ChristenUnie wil toch heldere doelen in onderwijs
- 22-09-2008 22-09-2008 11:45 - Onderzoek naar overheidsbemoeienis
- 22-09-2008 22-09-2008 10:54 - Onderzoek toont knelpunten van Brabants openbaar vervoer
- 22-09-2008 22-09-2008 09:51 - ChristenUnie Dronten wil eigen polikliniek
- 19-09-2008 19-09-2008 10:50 - Handtekeningen voor 'gewetensgevangenen' Eritrea
- 18-09-2008 18-09-2008 16:17 - Zorg voor jeugd begint in eigen kring
- 18-09-2008 18-09-2008 15:37 - Schriftelijke Vragen opvang slachtoffers mensenhandel
- 17-09-2008 17-09-2008 18:00 - ChristenUnie presenteert Actieplan Vrijwilligerswerk
- 17-09-2008 17-09-2008 16:12 - Antwoord op kamervragen Ernst Cramer over uitval treinen
- 17-09-2008 17-09-2008 15:27 - Bijdrage wijziging WMO en WWB in verband met het verstrekken van een uitkering aan mantelzorgers
- 17-09-2008 17-09-2008 14:19 - WI over christelijke politiek
- 17-09-2008 17-09-2008 10:43 - ‘Dit kabinet neemt echt afstand van niksig imago'
- 16-09-2008 16-09-2008 19:33 - September 2008
- 16-09-2008 16-09-2008 14:18 - ChristenUnie: wijze en daadkrachtige begroting
- 16-09-2008 16-09-2008 10:16 - ChristenUnie Deventer stelt vragen over casino
- 15-09-2008 15-09-2008 20:29 - Maak einde aan gebrekkige opvang slachtoffers mensenhandel
- 15-09-2008 15-09-2008 17:39 - ChristenUnie Zwolle wil informatieronde raad over demonstratiebeleid
- 15-09-2008 15-09-2008 13:28 - Blokland genomineerd voor Europarlementariër van het jaar
- 12-09-2008 12-09-2008 15:26 - Bijdrage Belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen
- 12-09-2008 12-09-2008 15:20 - Bijdrage Wijziging Wet Lijkbezorging
- 12-09-2008 12-09-2008 15:14 - Begin december Kort Commentaar over bioenergie
- 12-09-2008 12-09-2008 15:11 - Vaststelling van de Strategische agenda hoger onderwijs-, onderzoek - en wetenschapsbeleid
- 12-09-2008 12-09-2008 14:02 - ‘Gescheiden partner mag niet in de kou komen te staan'
- 12-09-2008 12-09-2008 11:11 - Kamermeerderheid kijkt over de grens
- 11-09-2008 11-09-2008 22:07 - Moeder en Kamerlid, het kan
- 11-09-2008 11-09-2008 17:08 - Blokland genomineerd voor Europarlementariër van het jaar
- 11-09-2008 11-09-2008 16:39 - Bijdrage Esmé Wiegman AO biotechnologie
- 11-09-2008 11-09-2008 16:15 - Bijdrage Ernst Cramer initiatiefnota grensoverschrijdend treinvervoer
- 11-09-2008 11-09-2008 14:58 - Rouvoet wil met kabinet vasthouden aan het visioen
- 11-09-2008 11-09-2008 14:52 - Bijdrage Joel Voordewind Algemeen Overleg landbouw en voedselzekerheid ontwikkelingslanden
- 11-09-2008 11-09-2008 14:50 - Bijdrage Joel Voordewind Algemeen Overleg betalingen Nederlander in VN-dienst
- 11-09-2008 11-09-2008 09:29 - Blokland genomineerd voor Europarlementariër van het jaar
- 10-09-2008 10-09-2008 16:32 - Klachten, informatie en ondersteuning? OV loket !
- 10-09-2008 10-09-2008 16:30 - Bijdrage Ed Anker AO Toepassing artikel 1F vluchtelingeverdrag
- 10-09-2008 10-09-2008 09:51 - ChristenUnie wil Europese samenwerking voortzetten
- 09-09-2008 09-09-2008 17:30 - Rouvoet ontvangt 'ChristenUnie op het pluche'
- 09-09-2008 09-09-2008 15:13 - Bijdrage Esmé Wiegman Algemeen Overleg realisatie nationaal ruimtelijk beleid
- 09-09-2008 09-09-2008 14:46 - Bijdrage Joel Voordewind Algemeen Overleg Sudan
- 09-09-2008 09-09-2008 14:03 - ChristenUnie Kampen klaar voor Waterschapsverkiezingen
- 09-09-2008 09-09-2008 13:43 - Radio-debat: De grenzen van het compromis
- 09-09-2008 09-09-2008 09:12 - Rouvoet succesfactor van ChristenUnie
- 08-09-2008 08-09-2008 11:56 - "Moet de overheid orkesten subsidiëren?"
- 07-09-2008 07-09-2008 12:02 - Antwoorden op schriftelijke vragen over gestegen prijzen kinderopvang
- 05-09-2008 05-09-2008 13:13 - Rouvoet wil gesprek over relatieprobleem uit taboe
- 05-09-2008 05-09-2008 10:54 - Schriftelijke vragen over geweld tegen christenen in India
- 05-09-2008 05-09-2008 08:00 - ChristenUnie wil innovatie blijven belonen
- 04-09-2008 04-09-2008 19:06 - Rouvoet: 'Onderschat gevolgen van scheiding voor kinderen niet'
- 04-09-2008 04-09-2008 12:30 - 'Verwijsindex plakt Antillianen etiket op'
- 04-09-2008 04-09-2008 10:42 - Tineke Huizinga: ‘Geen christelijke feestdag opofferen voor Suikerfeest'
- 04-09-2008 04-09-2008 10:30 - 'Geef met langdurig particulier graf alle tijd voor afscheid'
- 04-09-2008 04-09-2008 09:36 - Tineke Huizinga hoeft niet in de geschiedenisboekjes
- 04-09-2008 04-09-2008 09:25 - Actie tegen geweld Indiase christenen
- 03-09-2008 03-09-2008 17:00 - Gert-Jan Segers: "Vasthouden aan onze diepste overtuiging"
- 03-09-2008 03-09-2008 14:57 - ‘Deltaplan vraagt on-Haagse aanpak'
- 03-09-2008 03-09-2008 14:50 - Huizinga: 'Ook volgende generaties moeten veilig kunnen wonen en leven'
- 03-09-2008 03-09-2008 13:16 - Oneerlijke concurrentie tussen havens niet acceptabel
- 03-09-2008 03-09-2008 12:27 - Voor een eerlijke en schone transportsector
- 03-09-2008 03-09-2008 11:19 - Segers bij BNR over her-ideologisering politiek
- 03-09-2008 03-09-2008 11:07 - 'Arbeidsparticipatie niet verheffen tot morele plicht'
- 03-09-2008 03-09-2008 11:03 - Nijhoff: Dit is de dag. Crisistheologie na Srebrenica.
- 03-09-2008 03-09-2008 10:43 - Duidelijke afspraken voor Europees sanctiebeleid
- 02-09-2008 02-09-2008 15:19 - Bijdrage Joel Voordewind over wijziging Wet Gelijke Behandeling bij handicap of chronische ziekte
- 01-09-2008 01-09-2008 18:27 - Verbeterde controle op asielwetgeving nodig
- 01-09-2008 01-09-2008 15:46 - Een rechte rug tegenover het Kremlin
augustus
- 30-08-2008 30-08-2008 14:00 - Politiek bedrijven in een hobbelende huifkar
- 30-08-2008 30-08-2008 13:33 - ChristenUnie strijdt tegen abortus aan ander front dan PVV
- 29-08-2008 29-08-2008 15:31 - Schriftelijke Vragen over misstanden prostitutiesector
- 28-08-2008 28-08-2008 15:20 - WI kondigt fellowsprogramma aan
- 28-08-2008 28-08-2008 13:21 - 'Maak een eind aan toch al niet gezellige raamprostitutie'
- 27-08-2008 27-08-2008 13:23 - Segers: "Om emotie gesprek over Israel niet laten"
- 27-08-2008 27-08-2008 09:40 - Website SGP-ChristenUnie Sliedrecht scoort goed bij Algemeen Dagblad
- 27-08-2008 27-08-2008 07:53 - Segers: "Om emotie gesprek over Israel niet laten"
- 26-08-2008 26-08-2008 14:01 - Ed Anker bezoekt Exodushuis
- 26-08-2008 26-08-2008 13:20 - De bedrijvige staat: DW 3 over bureaucratie
- 26-08-2008 26-08-2008 07:25 - Kraakwet om leegstand te bestrijden
- 26-08-2008 26-08-2008 07:20 - Minister neemt liftende tijgermug onder de loep
- 25-08-2008 25-08-2008 14:51 - 'Recht en duidelijkheid voor verdachte vluchtelingen'
- 25-08-2008 25-08-2008 10:03 - 'Snel uitslag verdachte vluchteling'
- 23-08-2008 23-08-2008 11:02 - ChristenUnie blij met afstel BTW-verhoging
- 22-08-2008 22-08-2008 13:21 - Statenlid Jan Hilverts "ademde politiek"
- 21-08-2008 21-08-2008 19:08 - Augustus 2008
- 21-08-2008 21-08-2008 17:00 - Geld voor spoor ongebruikt op de plank
- 21-08-2008 21-08-2008 16:56 - Antwoord op kamervragen Ernst Cramer over uitval treinen bij storingen
- 21-08-2008 21-08-2008 15:04 - ‘Gastouders moeten blijven bestaan’
- 21-08-2008 21-08-2008 11:47 - ChristenUnie: fiets kan gewoon weer in de schuur
- 20-08-2008 20-08-2008 20:00 - Arie Slob te gast bij Zeekadetkorps
- 20-08-2008 20-08-2008 13:10 - ND: De waarheid zeggen als de leugen regeert
- 20-08-2008 20-08-2008 08:02 - Meer treinen en betere informatie bij storingen
- 20-08-2008 20-08-2008 08:00 - Gastouder word je niet zomaar (weekblog 5)
- 19-08-2008 19-08-2008 16:18 - Cynthia Ortega bezoekt gastouderbureau Harlekijn
- 19-08-2008 19-08-2008 10:00 - Wijkadoptie in Capelle aan den IJssel geen symboolpolitiek
- 19-08-2008 19-08-2008 08:00 - Nederlands burgerschap en Caribische wortels (weekblog 4)
- 18-08-2008 18-08-2008 15:58 - "Laat kinderen vrij om verantwoord met media om te gaan"
- 18-08-2008 18-08-2008 11:42 - Reanimatiebeleid vraagt altijd om verantwoording
- 18-08-2008 18-08-2008 08:00 - Wie heeft schuld (weekblog 3)
- 16-08-2008 16-08-2008 08:00 - Verontwaardiging en nostalgie in Rotterdam (weekblog 2)
- 15-08-2008 15-08-2008 08:00 - Het magische antwoord op de vergrijzing (weekblog 1)
- 14-08-2008 14-08-2008 14:49 - Wijs Laos op godsdienstvrijheid na arrestatie christenen
- 14-08-2008 14-08-2008 09:49 - ChristenUnie stelt situatie in Iran aan de orde
- 12-08-2008 12-08-2008 23:24 - Impuls voor grensoverschrijdend spoorverkeer
- 12-08-2008 12-08-2008 20:54 - ChristenUnie veroordeelt inval Rusland in Georgië
- 12-08-2008 12-08-2008 12:45 - De kaartjesautomaat is al maanden kapot, er is niemand die hem maakt
- 12-08-2008 12-08-2008 11:06 - Schriftelijke vragen over antwoorden op vragen over zelfdoding
- 11-08-2008 11-08-2008 09:55 - Spijker: "Geef bron prijs, ook als het Psalm 139 is"
- 08-08-2008 08-08-2008 17:45 - ChristenUnie pleit voor innovatieve leeftijdcontrole bij alcoholverkoop
- 07-08-2008 07-08-2008 12:30 - NRC-next: Geloof en publieke domein zijn onafscheidelijk
- 06-08-2008 06-08-2008 15:35 - WI ChristenUnie: 'Geloof en publieke domein zijn onafscheidelijk'
- 05-08-2008 05-08-2008 10:02 - Spijker: Geloof en publieke domein zijn onafscheidelijk
juli
- 28-07-2008 28-07-2008 11:00 - ‘Ik laat mijn geloof niet op mijn nachtkastje liggen als ik naar Den Haag ga’
- 28-07-2008 28-07-2008 10:00 - Rouvoet wil vaders meer tijd gunnen voor gezin
- 23-07-2008 23-07-2008 10:42 - Zomerreces: ChristenUnie op vakantie
- 22-07-2008 22-07-2008 16:48 - Antwoorden op schriftelijke vragen opheffen van een voorziening voor dove kinderen en jongeren
- 22-07-2008 22-07-2008 13:43 - Oktobernummer DenkWijzer over bureaucratie
- 18-07-2008 18-07-2008 10:36 - Gert-Jan Segers in panel radio 5
- 18-07-2008 18-07-2008 09:12 - Elektronisch kinddossiers in 2009 ingevoerd in de jeugdgezondheidszorg
- 17-07-2008 17-07-2008 17:05 - Antwoord op kamervragen Ernst Cramer over tijgermuggen
- 17-07-2008 17-07-2008 17:00 - Onderzoek: Kerk bespaart Rotterdam 133 miljoen euro per jaar
- 17-07-2008 17-07-2008 09:05 - Minister moet risico's tijgermug serieus nemen
- 16-07-2008 16-07-2008 11:07 - ChristenUnie jaagt debat over beschermwaardigheid van het leven aan
- 16-07-2008 16-07-2008 08:49 - Huizinga lanceert nieuwe subsidieregeling binnenvaart
- 15-07-2008 15-07-2008 10:22 - Cynthia Ortega adopteert aandachtswijk in Capelle aan den IJssel
- 14-07-2008 14-07-2008 14:49 - EO-Visie: "Ik zat in een cabaretgroep"
- 14-07-2008 14-07-2008 11:19 - Meer bescherming voor kinderen
- 14-07-2008 14-07-2008 11:14 - Gert-Jan Segers: "Ik zat in een cabaretgroep"
- 14-07-2008 14-07-2008 11:05 - Rouvoet een week de ‘baas' van Nederland
- 09-07-2008 09-07-2008 16:43 - Parlementaire vragen van Bas Belder m.b.t. christenen en kerkleiders in China
- 09-07-2008 09-07-2008 16:38 - Bijdrage van Bas Belder aan debat over de Situatie in China
- 09-07-2008 09-07-2008 14:20 - Rouvoet over één jaar Jeugd en Gezin bij de Ochtenden
- 09-07-2008 09-07-2008 14:20 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat over jaarverslag ECB
- 09-07-2008 09-07-2008 11:08 - Minister moet kinderpornosites echt aanpakken
- 08-07-2008 08-07-2008 22:00 - Bijdrage van Hans Blokland aan het debat over stedelijke mobiliteit
- 08-07-2008 08-07-2008 13:53 - Bijdrage van Bas Belder aan debat Afghanistan
- 08-07-2008 08-07-2008 13:50 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat over rapport Liesse
- 08-07-2008 08-07-2008 11:09 - Irakese bisschop spreekt van religieuze zuivering van christenen
- 07-07-2008 07-07-2008 14:40 - WI op Flevo Festival: discussie over Islam
- 05-07-2008 05-07-2008 11:31 - Status Iraanse christen
- 04-07-2008 04-07-2008 16:39 - Snel onderzoek naar spoor Breda-Utrecht
- 03-07-2008 03-07-2008 17:08 - Het Voorjaarscongres op video
- 03-07-2008 03-07-2008 14:22 - Opinie: "Politieke afzijdigheid maakt niet heilig"
- 03-07-2008 03-07-2008 14:21 - ChristenUnie vraagt meer Europees geld voor Urkse vissers
- 03-07-2008 03-07-2008 12:53 - ChristenUnie: de vervuiler betaalt
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan hoofdlijnendebat AWBZ
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Ernst Cramer aan debat functioneren CBR
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Ed Anker VAO Vreemdelingen- en Asielbleid
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Ed Anker aan VAO Opheffing bordeelverbod
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan debat verplicht eigen risico
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan VAO Kapitaallasten
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan VAO Midden-Oosten
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Ernst Cramer aan debat Kringloopwinkels
- 03-07-2008 03-07-2008 00:00 - Bijdrage Esmé Wiegman aan AO bereikbaarheid ziekenhuiszorg
- 02-07-2008 02-07-2008 16:55 - ‘Meer uitstapprogramma's voor prostituees'
- 02-07-2008 02-07-2008 12:00 - ‘Geen nieuw besluit over heffingskorting'
- 02-07-2008 02-07-2008 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan AO Afganistan
- 02-07-2008 02-07-2008 00:00 - Bijdrage Cynthia Ortega aan AO Jongeren met een beperking
- 01-07-2008 01-07-2008 17:29 - ChristenUnie wil hulplijn preventie zelfdoding
- 01-07-2008 01-07-2008 15:57 - 'Nederland moet werkgelegenheid stimuleren in Koerdistan'
- 01-07-2008 01-07-2008 11:22 - ChristenUnie-SGP vraagt meer Europees geld voor vissers
- 01-07-2008 01-07-2008 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan AO Midden-Oosten
- 01-07-2008 01-07-2008 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan AO
juni
- 30-06-2008 30-06-2008 13:37 - 'Onderzoek positie christenen in Irak'
- 30-06-2008 30-06-2008 10:53 - Gert-Jan Segers nieuwe directeur WI
- 30-06-2008 30-06-2008 10:00 - Roel Kuiper vertrekt bij WI
- 30-06-2008 30-06-2008 00:00 - Bijdrage Ed Anker aan AO kosten Koninklijk Huis
- 27-06-2008 27-06-2008 18:18 - Nieuwe brief embryoselectie zet stappen in de goede richting
- 27-06-2008 27-06-2008 08:30 - Huizinga: Taximarkt sturen op kwaliteit
- 26-06-2008 26-06-2008 15:25 - Juni 2008
- 26-06-2008 26-06-2008 13:52 - ‘Geef boer eerlijke grondprijs'
- 26-06-2008 26-06-2008 13:00 - Rouvoet: geen kind meer op de wachtlijst
- 26-06-2008 26-06-2008 11:10 - Inkrimping gemeenteraden van de baan
- 26-06-2008 26-06-2008 07:00 - ChristenUnie treedt toe tot college Rijssen-Holten
- 26-06-2008 26-06-2008 00:00 - Algemeen Overleg Jeugdzorg
- 26-06-2008 26-06-2008 00:00 - Dualisering gemeente- en provinciebestuur
- 25-06-2008 25-06-2008 15:50 - Auteur Europa-publicatie in gesprek met ECPM-congres
- 25-06-2008 25-06-2008 09:58 - Kamer: China mag Noord-Koreanen niet terugsturen
- 25-06-2008 25-06-2008 00:00 - VAO Palliatieve zorg
- 25-06-2008 25-06-2008 00:00 - Vaststelling van een nieuwe Mediawet
- 24-06-2008 24-06-2008 14:47 - Vragenover de Taskforce Technologie, Onderwijs, Arbeidsmarkt
- 24-06-2008 24-06-2008 12:16 - Verhagen: 'Kinderarbeid kost bedrijven subsidie'
- 24-06-2008 24-06-2008 00:00 - Debat over verslag van de Europese Top
- 24-06-2008 24-06-2008 00:00 - Vaderverlof
- 23-06-2008 23-06-2008 14:22 - Nieuwe DW verschenen
- 23-06-2008 23-06-2008 08:57 - ChristenUnie Hoogezand ontwerpt nieuw gemeentehuis
- 20-06-2008 20-06-2008 11:10 - ChristenUnie betreurt aantijgingen Yvette Lont
- 19-06-2008 19-06-2008 17:22 - ‘Vaderverlof via ouderschapsverlof'
- 19-06-2008 19-06-2008 12:17 - Motie ChristenUnie Groningen Eigen Kracht-conferenties aangenomen
- 19-06-2008 19-06-2008 11:33 - Nijhoff: Te gek voor woorden
- 19-06-2008 19-06-2008 10:04 - ChristenUnie herkent 'nee-gevoel' Ierland
- 19-06-2008 19-06-2008 09:47 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat over ontwikkeling van de intelligente auto
- 19-06-2008 19-06-2008 08:28 - Vragen over strafonderzoek naar sanering kotters
- 19-06-2008 19-06-2008 00:00 - VAO China
- 19-06-2008 19-06-2008 00:00 - VAO Alcoholbeleid
- 19-06-2008 19-06-2008 00:00 - spoeddebat stakingen vrachtwagenchauffeurs
- 18-06-2008 18-06-2008 17:03 - Schriftelijke vragen over interview minister over alcoholbeleid
- 18-06-2008 18-06-2008 16:55 - Kamer steunt motie aanpak drankketen
- 18-06-2008 18-06-2008 13:47 - Cynthia Ortega op werkbezoek in een aandachtswijk
- 18-06-2008 18-06-2008 13:33 - ‘Duwtje' Huizinga voor streekvervoer is forse zet
- 18-06-2008 18-06-2008 00:00 - Glen Mills, kinderrechten en kindermishandeling
- 17-06-2008 17-06-2008 22:04 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat bescherming voetgangers en andere weggebruikers in het verkeer
- 17-06-2008 17-06-2008 16:06 - 24-uurslijn voor ‘uitstappende' prostituees
- 17-06-2008 17-06-2008 00:00 - Debat over het rapport van de commissie onderwijsvernieuwingen
- 16-06-2008 16-06-2008 20:58 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat kaderrichtlijn afval
- 16-06-2008 16-06-2008 18:02 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat over waterkwaliteitsnormen
- 16-06-2008 16-06-2008 18:00 - Europacommissie Tweede Kamer nodigt burgers uit
- 16-06-2008 16-06-2008 15:27 - ChristenUniecongres massaal achter gedragscode
- 16-06-2008 16-06-2008 13:13 - 'Verandering moet leiden tot verbetering'
- 16-06-2008 16-06-2008 10:14 - Speech Arie Slob Voorjaarscongres 14 juni 2008
- 16-06-2008 16-06-2008 00:00 - Algemeen Overleg China
- 14-06-2008 14-06-2008 16:56 - Speech André Rouvoet Uniecongres 14 juni 2008
- 13-06-2008 13-06-2008 13:42 - Antwoorden op schriftelijke vragen over verbod afnemen examens
- 13-06-2008 13-06-2008 09:52 - Olympische spelen: geef serieus signaal vanuit EU
- 12-06-2008 12-06-2008 16:49 - 'Waarborg psychiatrische hulp aan dove kinderen'
- 12-06-2008 12-06-2008 00:00 - Wijz. Natuurbeschermingswet 1998; regulering van bestaand gebruik en enkele andere zaken
- 12-06-2008 12-06-2008 00:00 - spoeddebat Wachtlijsten jeugdzorg
- 12-06-2008 12-06-2008 00:00 - Spoeddebat Streekvervoer
- 11-06-2008 11-06-2008 13:07 - Rouvoet spreekt zich uit over embryo- en homodebat
- 11-06-2008 11-06-2008 09:07 - 'Oranje heeft voorin goud in handen'
- 11-06-2008 11-06-2008 08:00 - Overijsselse Kamerleden debatteren over hun provincie
- 10-06-2008 10-06-2008 09:55 - Politieke jongerenorganisaties ondersteunen de actie NOshow080808
- 10-06-2008 10-06-2008 00:00 - Liberalisering postmarkt
- 09-06-2008 09-06-2008 13:54 - ‘Onze kiezers weten waar het echt om draait'
- 07-06-2008 07-06-2008 14:52 - 'Wij fanaten en tirannen? Ongelofelijk'
- 07-06-2008 07-06-2008 11:12 - Rouvoet: 'Het debat over embryoselectie vereist grote zorgvuldigheid'
- 07-06-2008 07-06-2008 07:00 - Gedragscode ChristenUnie legt ankers vast
- 06-06-2008 06-06-2008 17:16 - Embryoselectie: kabinet neemt terecht grote zorgvuldigheid in acht
- 06-06-2008 06-06-2008 17:07 - 'Bescherm christenen in de Gaza'
- 06-06-2008 06-06-2008 17:00 - ‘Zorg voor jeugd begint in eigen kring'
- 06-06-2008 06-06-2008 12:13 - ChristenUnie kiest bijbelse weg
- 06-06-2008 06-06-2008 10:40 - Kuiper spreekt over Jeugdbeleid in Barneveld
- 05-06-2008 05-06-2008 18:25 - Mei 2008 (extra)
- 05-06-2008 05-06-2008 17:04 - ChristenUnie wil aanpak van hoge grondprijzen
- 05-06-2008 05-06-2008 15:24 - Rapport Cnossen: heldere kern, maar te impliciet naar buiten
- 05-06-2008 05-06-2008 00:00 - Pre-implantatie Genetische Diagnostiek
- 05-06-2008 05-06-2008 00:00 - VAO Natuur en milieueducatie (AO d.d.d 17/04)
- 05-06-2008 05-06-2008 00:00 - Debat over beveiliging mevrouw Verdonk
- 05-06-2008 05-06-2008 00:00 - Inbreng Jaarverslag regionale toetsingscommissies Euthanasie
- 05-06-2008 05-06-2008 00:00 - Inbreng Jaarverslag regionale toetsingscommissies Euthanasie
- 04-06-2008 04-06-2008 09:24 - Rouvoet: melden molesteren kind moet
- 04-06-2008 04-06-2008 00:00 - Goedkeuring Verdrag van Lissabon
- 03-06-2008 03-06-2008 13:28 - Noordoostpolder stemt in met watervilla's ChristenUnie
- 03-06-2008 03-06-2008 00:00 - VAO Klokkenluiders (AO d.d.28/5)
- 03-06-2008 03-06-2008 00:00 - Inbreng Verplicht eigen risico: voorhangprocedure en stand van zaken
- 02-06-2008 02-06-2008 00:00 - Wetgevingsoverleg Drinkwaterwet
mei
- 31-05-2008 31-05-2008 11:49 - ND: "Debat over religie is politiek geworden"
- 30-05-2008 30-05-2008 15:14 - Werk moet lonen, ook voor Wajong'ers
- 30-05-2008 30-05-2008 13:53 - Uitingsvrijheid? Zonder artikel 1 Grondwet graag!
- 29-05-2008 29-05-2008 17:58 - Rapport Religieuze Zuivering: Laat ruimhartig Irakese christenen toe
- 29-05-2008 29-05-2008 17:21 - Embryo's: 'Bescherm beginnend menselijk leven'
- 29-05-2008 29-05-2008 11:48 - 'Bescherm de klokkenluider'
- 29-05-2008 29-05-2008 09:24 - Rijk dwingt Wierden de Passie te aanvaarden
- 28-05-2008 28-05-2008 00:00 - Vervanging F16
- 28-05-2008 28-05-2008 00:00 - Interpellatie Evangelische school De Passie
- 28-05-2008 28-05-2008 00:00 - spoeddebat tekort aan kraamverzorgenden
- 27-05-2008 27-05-2008 17:32 - ChristenUnie tevreden over landelijke invoering Burgernet
- 27-05-2008 27-05-2008 16:51 - Antwoord op schriftelijke vragen Zeeuws Kompas
- 27-05-2008 27-05-2008 15:26 - Stevig debat in Eerste Kamer over invoering gratis schoolboeken
- 27-05-2008 27-05-2008 00:00 - Algemeen overleg Waddenveren
- 26-05-2008 26-05-2008 16:54 - Mei 2008
- 26-05-2008 26-05-2008 15:52 - Werkgroep Bioenergie bereidt publicatie voor
- 26-05-2008 26-05-2008 10:26 - Timmermans neemt publicatie ChristenUnie over nieuw EU Verdrag in ontvangst
- 26-05-2008 26-05-2008 10:14 - Overleg RAZEB
- 24-05-2008 24-05-2008 16:53 - Antwoord op schriftelijke vragen krapte kraamzorg
- 23-05-2008 23-05-2008 16:55 - Schriftelijke vragen over antwoorden op vragen over zelfdoding
- 23-05-2008 23-05-2008 12:02 - ‘Geef duidelijk signaal: sluit de drankketen'
- 23-05-2008 23-05-2008 09:17 - Nieuw college Zeewolde
- 22-05-2008 22-05-2008 17:41 - Slob: we leven in ongekende weelde
- 22-05-2008 22-05-2008 16:23 - ‘ChristenUnie doorslaggevend in termijn bewaarplicht'
- 22-05-2008 22-05-2008 16:13 - Groen van Prinstererlezing: "Verlicht Den Haag of verdacht geloof"
- 22-05-2008 22-05-2008 14:55 - 'Samen Leven' moet meer aandacht krijgen van kabinet
- 22-05-2008 22-05-2008 14:45 - Antwoord op schriftelijke vragen subsidieregeling duurzame energie
- 22-05-2008 22-05-2008 14:19 - Integratie: volwaardig én actief burgerschap
- 21-05-2008 21-05-2008 11:37 - Rouvoet winnaar van 't kabinet
- 21-05-2008 21-05-2008 10:36 - Bijdrage van Bas Belder aan een debat in Straatsburg
- 20-05-2008 20-05-2008 21:57 - Nadruk op christelijke levenswandel
- 20-05-2008 20-05-2008 17:01 - Klandizie illegale prostituees aangepakt
- 20-05-2008 20-05-2008 15:28 - Uitnodiging perspresentatie Kort Commentaar 14
- 20-05-2008 20-05-2008 06:00 - Vriendendag: Even in de stoel van Wilders
- 20-05-2008 20-05-2008 00:00 - spoeddebat over het vastzetten van een cartoonist re- dupliek
- 19-05-2008 19-05-2008 20:30 - Ed Anker - spreekbeurt n.a.v. herindeling van 't Gooi
- 19-05-2008 19-05-2008 19:30 - Joël Voordewind neemt deel aan debat Universiteit Leiden
- 19-05-2008 19-05-2008 13:36 - Gezinsbeleid: "Er is iets tegenstrijdigs aan de hand"
- 19-05-2008 19-05-2008 08:00 - Rouvoet: advies Cnossen 'principieel en zorgvuldig'
- 19-05-2008 19-05-2008 06:00 - ChristenUnie legt politici niet langs checklist
- 17-05-2008 17-05-2008 10:51 - 'Op termijn zal blijken dat ik mijn werk gewoon goed doe'
- 17-05-2008 17-05-2008 08:47 - Tevredenheid over jaarcijfers, alertheid geboden
- 16-05-2008 16-05-2008 14:39 - Dienstbare overheid en dienstbare samenleving
- 15-05-2008 15-05-2008 18:36 - Rouvoet: Tien dagen verlof voor vader
- 15-05-2008 15-05-2008 16:54 - ChristenUnie in Emmeloord wil drijvende watervilla's bouwen
- 15-05-2008 15-05-2008 12:02 - 'Forse groei gastouderopvang niet uitsluitend door opa's en oma's'
- 15-05-2008 15-05-2008 11:51 - 'Geestelijke verzorging hoort bij goede zorg'
- 15-05-2008 15-05-2008 11:44 - Bijdrage debat gastouderopvang
- 15-05-2008 15-05-2008 09:56 - Inbreng Wijziging wet Kindegebonden Budget
- 14-05-2008 14-05-2008 22:36 - ChristenUnie wenst Israël vrede
- 14-05-2008 14-05-2008 13:16 - 'Voer druk op China en Rusland op voor openstelling Birma'
- 13-05-2008 13-05-2008 17:00 - Speeddaten met André Rouvoet? Kom naar de Vriendendag!
- 13-05-2008 13-05-2008 15:07 - Meester - gezelproject als wapen tegen voortijdige schooluitval
- 13-05-2008 13-05-2008 12:12 - Popmuziek in de Provinciale Staten
- 13-05-2008 13-05-2008 11:43 - Overleg Landbouw- en Visserijraad
- 09-05-2008 09-05-2008 12:04 - Timmermans neemt publicatie over nieuw EU Verdrag in ontvangst
- 08-05-2008 08-05-2008 17:16 - Anker vraagt opheldering ministers over kentekenregistratie
- 08-05-2008 08-05-2008 13:36 - Nieuwe DW: vrouwen en kinderen eerst
- 07-05-2008 07-05-2008 12:24 - Britse Oyster Card biedt hoop voor ov-chip
- 07-05-2008 07-05-2008 10:00 - Toezegging minister Cramer in debat Invoeringswet ruimtelijke ordening
- 06-05-2008 06-05-2008 13:43 - Zelfdoding bij het spoor voorkomen met SOS-palen
- 06-05-2008 06-05-2008 11:58 - Nieuwe publicatie over Europa
- 06-05-2008 06-05-2008 11:37 - Duurzaamheidsproject draait op volle toeren
- 05-05-2008 05-05-2008 10:04 - Van Middelkoop: Bevrijdingsdag niet 'los verkrijgbaar'
- 03-05-2008 03-05-2008 15:40 - 'Zet onbemande vliegtuigen in tegen bermbommen'
- 01-05-2008 01-05-2008 10:34 - ChristenUnie Capelle: 'Geef jeugd Frisfeest'
april
- 29-04-2008 29-04-2008 16:00 - Koninginnedag en 'reces' bij de ChristenUnie
- 29-04-2008 29-04-2008 15:53 - ECPM veroordeelt regime Wit Rusland
- 28-04-2008 28-04-2008 16:58 - Antwoord op schriftelijke vragen kolenstroom
- 28-04-2008 28-04-2008 10:04 - ChristenUnie Gelderland ziet zorgwens in vervulling gaan
- 24-04-2008 24-04-2008 11:27 - Bijdrage debat over de kinderpornozaak Brazilië
- 24-04-2008 24-04-2008 11:21 - Bijdrage debat over het Pieter Baan Centrum
- 24-04-2008 24-04-2008 11:17 - Bijdrage debat over Afghanistan
- 24-04-2008 24-04-2008 11:11 - Bijdrage debat over kindermishandeling
- 24-04-2008 24-04-2008 10:51 - Inbreng over de strafbaarstelling van het deelnemen en meewerken aan training voor terrorisme
- 24-04-2008 24-04-2008 10:25 - Inbreng bij intrekken regeling burgemeestersreferendum
- 24-04-2008 24-04-2008 09:48 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat COP-MOP biodiversiteit
- 23-04-2008 23-04-2008 18:59 - Blokhuis en Van Muiswinkel tekenen petitie tegen kabinetsoptreden bij Spelen
- 23-04-2008 23-04-2008 14:52 - Kabinet sluit boycot opening Spelen niet uit
- 23-04-2008 23-04-2008 10:59 - Steun Kamer voor motie boycot kinderarbeid
- 23-04-2008 23-04-2008 10:46 - Inbreng over een onderzoek van de inspectie jeugdzorg naar de Glen Mills-school
- 23-04-2008 23-04-2008 10:18 - Bijdrage debat over het akkoord met Brazilië inzake biobrandstoffen
- 23-04-2008 23-04-2008 10:10 - Bijdrage debat over duurzame energieproductie
- 23-04-2008 23-04-2008 10:03 - Bijdrage debat over de asielaanvraag van Chinese asielzoekers
- 23-04-2008 23-04-2008 09:42 - 'Nieuw Europees verdrag vraagt sterkere rol van het parlement'
- 23-04-2008 23-04-2008 00:00 - Algemeen overleg Zuiderzeelijn en OV SAAL
- 22-04-2008 22-04-2008 22:30 - Bijdrage II van Bas Belder aan debat China-Afrika
- 22-04-2008 22-04-2008 22:00 - Bijdrage van Bas Belder aan het debat over China-Afrika
- 22-04-2008 22-04-2008 13:36 - Dierenwelzijn: 'Knuffelkip of kiloknaller'
- 22-04-2008 22-04-2008 12:49 - WI in Den Haag
- 22-04-2008 22-04-2008 10:40 - Inbreng over de knelpunten van de leerlinggebonden financiering
- 21-04-2008 21-04-2008 15:25 - 'Tarotkaarten horen op paranormale beurs, niet bij lokale overheid'
- 21-04-2008 21-04-2008 14:06 - ChristenUnie Hellendoorn keert zich tegen gokhal Funplaza
- 17-04-2008 17-04-2008 14:01 - Kamer: hou besluit over Spelen open
- 17-04-2008 17-04-2008 12:07 - Bijdrage spoeddebat over de visumverlening door Sudan
- 17-04-2008 17-04-2008 12:02 - Bijdrage debat over mensenrechten
- 17-04-2008 17-04-2008 10:36 - Overleg over de verlenging van de VN-vredesmissie in Sudan
- 16-04-2008 16-04-2008 13:58 - Overleg over defensiepersoneel
- 16-04-2008 16-04-2008 11:12 - Bijdrage debat over de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen
- 16-04-2008 16-04-2008 10:52 - Bijdrage debat over de invoering van de OV-chipkaart
- 16-04-2008 16-04-2008 10:38 - Overleg over Afghanistan
- 16-04-2008 16-04-2008 10:31 - Inbreng over het kindgebonden budget
- 15-04-2008 15-04-2008 18:40 - April 2008
- 15-04-2008 15-04-2008 13:10 - 'Advies over gewetensbezwaarde ambtenaar komt neer op beroepsverbod'
- 15-04-2008 15-04-2008 13:09 - Politiek gaat soms wel over koetjes en kalfjes
- 15-04-2008 15-04-2008 10:25 - Bijdrage debat over het rapport van de commissie Onderwijsvernieuwingen
- 15-04-2008 15-04-2008 10:22 - Kandidaat-voorzitter PerspectieF bekend
- 15-04-2008 15-04-2008 08:57 - ChristenUnie Flevoland: provincie niet naar Olympische Spelen
- 15-04-2008 15-04-2008 00:00 - Algemeen Overleg Rookverbod Horeca
- 14-04-2008 14-04-2008 23:49 - "Christen-politicus op de bres voor de rechtsstaat"
- 14-04-2008 14-04-2008 17:01 - Antwoord op schriftelijke vragen luchtvervuiling door brommers
- 14-04-2008 14-04-2008 10:58 - M/V in de ChristenUnie: van koffieschenken tot politiek bedrijven
- 14-04-2008 14-04-2008 10:57 - Nijhoff: TON of VAT - Volksmenners Als Tirannen?
- 12-04-2008 12-04-2008 15:40 - Medische ethiek: 'Niet blijven hangen in ideologisch debat'
- 12-04-2008 12-04-2008 01:11 - Column IJmert van Muilwijk
- 12-04-2008 12-04-2008 01:04 - Column Jan Aalbers
- 11-04-2008 11-04-2008 13:36 - ChristenUnie: Borstvoeding niet belemmeren
- 10-04-2008 10-04-2008 15:17 - Schriftelijke vragen over seksuele relaties in pleeggezin
- 10-04-2008 10-04-2008 15:12 - Inbreng over de invoering van gedragsregels voor de overheid (Mededingingswet)
- 10-04-2008 10-04-2008 15:05 - Inbreng over de goedkeuring van het Verdrag van Lissabon
- 10-04-2008 10-04-2008 12:20 - Onderzoek naar godsdienstvrijheid in Jordanië
- 10-04-2008 10-04-2008 10:43 - Bijdrage interpellatie-Jan de Vries over megafusies in de zorg
- 09-04-2008 09-04-2008 12:00 - Inbreng over de onderwijsvoorzieningen voor gehandicapte jongeren
- 09-04-2008 09-04-2008 10:35 - Bijdrage debat over medische technologie
- 09-04-2008 09-04-2008 10:29 - Bijdrage debat over de Wet afbreking zwangerschap
- 08-04-2008 08-04-2008 16:54 - ChristenUnie Hoeksche Waard met bezoek Van Middelkoop weer op de kaart
- 08-04-2008 08-04-2008 16:03 - Vragen over subsidieregelingen voor duurzame energie
- 08-04-2008 08-04-2008 11:10 - Christelijk realisme behoedt voor maakbaarheidsgeloof
- 08-04-2008 08-04-2008 11:06 - Populisme schroeft verwachtingen te hoog op
- 08-04-2008 08-04-2008 10:43 - Bijdrage debat over mosselzaadvisserij in de Waddenzee
- 08-04-2008 08-04-2008 10:39 - Bijdrage spoeddebat over de asielaanvragen van Chinese asielzoekers
- 07-04-2008 07-04-2008 14:18 - 'Bescherm meisjes in pleeggezin tegen seks met meerderjarigen'
- 07-04-2008 07-04-2008 14:00 - Ook ChristenUnie in Bergen op Zoom
- 07-04-2008 07-04-2008 12:30 - Congres 'Arbeid & Zorg': een nieuwe sociale kwestie
- 07-04-2008 07-04-2008 10:59 - 'Kabinet jaagt vrouw de arbeidsmarkt op'
- 05-04-2008 05-04-2008 17:56 - 'Christenen in Irak hebben het extra zwaar'
- 05-04-2008 05-04-2008 17:24 - CU wil geen keuzedwang bij orgaandonatie
- 04-04-2008 04-04-2008 17:59 - ‘Religieuze zuivering van christenen in Irak'
- 04-04-2008 04-04-2008 17:52 - Geen verruiming aantal koopzondagen
- 04-04-2008 04-04-2008 15:41 - Vragen over de uitbreiding van het aantal sportweddenschappen
- 03-04-2008 03-04-2008 18:41 - ‘Help jonggehandicapten aan werk'
- 03-04-2008 03-04-2008 18:28 - Esmé Wiegman bij Baanzicht in Kampen
- 03-04-2008 03-04-2008 13:04 - Vervolgvragen over de aan te leggen spoorlijn tussen Breda en Utrecht
- 03-04-2008 03-04-2008 11:47 - Inbreng over de instelling van het Libanon-tribunaal
- 03-04-2008 03-04-2008 11:41 - Bijdrage debat over de inkomensvoorziening van oudere werklozen
- 03-04-2008 03-04-2008 11:37 - Bijdrage debat over de capaciteit van cellen
- 03-04-2008 03-04-2008 11:19 - ‘Nieuw spoor tegelijk met extra asfalt’
- 03-04-2008 03-04-2008 11:10 - Bijdrage debat over de situatie van homoseksuele Iraanse asielzoekers
- 02-04-2008 02-04-2008 16:12 - ‘Drank en drugs’ bij jaarvergadering NPV
- 02-04-2008 02-04-2008 09:47 - Bijdrage debat over Schiphol
- 01-04-2008 01-04-2008 23:23 - 'Nederland moet pal staan voor rechtstaat'
- 01-04-2008 01-04-2008 17:06 - 'Schokkend wat er gebeurt als religie misbruikt wordt ter legitimatie van geweld'
- 01-04-2008 01-04-2008 10:51 - Bijdrage debat over de internetfilm Fitna
maart
- 29-03-2008 29-03-2008 22:00 - ‘Gezonde samenleving is een gezins- en kindvriendelijke samenleving'
- 28-03-2008 28-03-2008 16:28 - 'Kabinet, sluit je aan bij Europese collega's!'
- 28-03-2008 28-03-2008 11:20 - Arie Slob: "Geen smoesjes. Lopen."
- 28-03-2008 28-03-2008 10:30 - Esmé Wiegmawerkbezoek - Albert Schweitzerziekenhuis locatie Zwijndrecht
- 28-03-2008 28-03-2008 10:19 - 'Fitna aaneenschakeling schokkende beelden'
- 27-03-2008 27-03-2008 17:11 - Financiële prikkel voor aanpak risicojongeren
- 27-03-2008 27-03-2008 14:59 - 'Maak icoon van de Nederlandse sloot'
- 27-03-2008 27-03-2008 13:13 - Inbreng bij Wet raadplegend referendum Hervormingsverdrag
- 27-03-2008 27-03-2008 13:06 - Bijdrage debat over de mislukte ondertekening van het milieuplan voor de vervoerssector
- 27-03-2008 27-03-2008 13:00 - Bijdrage debat over de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders
- 27-03-2008 27-03-2008 12:46 - Bijdrage debat over Tsjaad
- 27-03-2008 27-03-2008 11:54 - Bijdrage debat over de aanpak van Antilliaans-Nederlandse risicogroepen
- 27-03-2008 27-03-2008 11:53 - Overleg over duurzaam inkopen
- 26-03-2008 26-03-2008 16:38 - Programma WI congres bekend gemaakt
- 26-03-2008 26-03-2008 12:08 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat voorjaarstop in Brussel
- 26-03-2008 26-03-2008 11:47 - Overleg over de Voedsel- en Warenautoriteit
- 26-03-2008 26-03-2008 11:46 - Inbreng bij de wijziging van de Monumentenwet 1988
- 26-03-2008 26-03-2008 09:47 - Bijdrage debat over banenverlies Schiphol in verband met de invoering van de vliegtax
- 26-03-2008 26-03-2008 09:38 - Bijdrage debat over de wettelijke gemeenschap van goederen
- 26-03-2008 26-03-2008 08:40 - "‘Doe Normaal!’ landelijk invoeren"
- 25-03-2008 25-03-2008 17:03 - Antwoord op schriftelijke vragen wachttijden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)
- 25-03-2008 25-03-2008 16:14 - Meerderheid zegt ‘ja' tegen missie Tsjaad
- 25-03-2008 25-03-2008 11:41 - Overleg over voortijdig schoolverlaten
- 25-03-2008 25-03-2008 10:20 - Bijdrage debat LMCA Spoor en regionaal OV
- 20-03-2008 20-03-2008 16:45 - ‘Olympische Spelen alleen in democratische landen'
- 20-03-2008 20-03-2008 16:31 - Overleg over waterverontreiniging
- 20-03-2008 20-03-2008 16:12 - Overleg over vrijwilligerswerk en mantelzorg
- 19-03-2008 19-03-2008 22:02 - Goede zorg kan vraag naar euthanasie ‘oplossen'
- 19-03-2008 19-03-2008 21:55 - ‘Abortus niet simpel een recht, maar een probleem'
- 19-03-2008 19-03-2008 16:41 - WI in nieuw jasje
- 19-03-2008 19-03-2008 16:07 - Overleg over kernenergie
- 19-03-2008 19-03-2008 15:59 - Overleg over de Euthanasiewet
- 19-03-2008 19-03-2008 15:55 - Overleg over de Wet afbreking zwangerschap
- 19-03-2008 19-03-2008 14:22 - Inbreng over de samenvoeging van Alkemade en Jacobswoude
- 19-03-2008 19-03-2008 14:19 - Inbreng over de samenvoeging van Bennebroek en Bloemendaal
- 19-03-2008 19-03-2008 13:57 - WI-groep: Abortusbeleid mag best een doelstelling meekrijgen
- 19-03-2008 19-03-2008 11:26 - Overleg over chiptechnologie in (toegangs)passen
- 18-03-2008 18-03-2008 16:21 - Overleg over de aanpak van Antilliaans-Nederlandse risicogroepen
- 18-03-2008 18-03-2008 16:16 - Overleg over Schiphol
- 18-03-2008 18-03-2008 16:03 - Overleg over het tegengaan van segregratie in het basisonderwijs
- 18-03-2008 18-03-2008 11:10 - Bijdrage debat over de Europese Top
- 17-03-2008 17-03-2008 10:51 - De nieuwe DW: Duurzame ontwikkeling
- 17-03-2008 17-03-2008 10:18 - "God verzamelt al je tranen, voor hem zijn ze kostbaar"
- 17-03-2008 17-03-2008 09:14 - Aris Leijendekker nieuw raadslid in Heerenveen
- 14-03-2008 14-03-2008 19:00 - Kamervragen na dood Chaldeeuwse bisschop
- 14-03-2008 14-03-2008 16:44 - Vragen over kolenstroom
- 14-03-2008 14-03-2008 15:14 - Ingrijpen in gezin moet gericht zijn op herstel
- 13-03-2008 13-03-2008 15:48 - Overleg over de invoering van de OV-chipkaart
- 13-03-2008 13-03-2008 15:43 - Overleg over de sociale veiligheid in het OV
- 13-03-2008 13-03-2008 15:29 - Overleg over het arbeidsmarktbeleid
- 13-03-2008 13-03-2008 14:09 - Overleg over het Grote Merengebied
- 13-03-2008 13-03-2008 14:06 - Verbod op godslastering ‘geen overbodige luxe'
- 13-03-2008 13-03-2008 13:52 - Inbreng over de Paspoortwet
- 13-03-2008 13-03-2008 13:47 - Inbreng over de rechtspositie van ministers en staatssecretarissen
- 13-03-2008 13-03-2008 13:45 - Inbreng over het Afrikabeleid
- 13-03-2008 13-03-2008 13:28 - Bijdrage spoeddebat over de sluiting van postkantoren
- 13-03-2008 13-03-2008 13:23 - ChristenUnie fractie Zwolle adopteert Indische Buurt
- 13-03-2008 13-03-2008 13:07 - Bijdrage debat over de jeugdbescherming
- 13-03-2008 13-03-2008 11:59 - Bijdrage debat over het verbod op sex met dieren
- 13-03-2008 13-03-2008 11:32 - Bijdrage debat over voorzieningenplanning bij scholen
- 12-03-2008 12-03-2008 15:24 - Overleg over de herziening van de Huisvestingswet
- 12-03-2008 12-03-2008 12:52 - Eerste congres Werkgroep 50+ succes
- 12-03-2008 12-03-2008 12:04 - Bijdrage van Hans Blokland aan debat voorjaarstop in Straatsburg
- 12-03-2008 12-03-2008 11:22 - ChristenUnie Rozenburg uit coalitie ivm herindeling
- 12-03-2008 12-03-2008 11:16 - Overleg over de Europese Raad
- 12-03-2008 12-03-2008 11:08 - Overleg over zelfstandig ondernemerschap
- 12-03-2008 12-03-2008 10:35 - Spoeddebat over de groei van het persoonsgebonden budget gebruik
- 12-03-2008 12-03-2008 10:29 - Bijdrage debat over het homo-emancipatiebeleid
- 12-03-2008 12-03-2008 10:15 - Bijdrage debat over de rechten van het kind
- 12-03-2008 12-03-2008 09:29 - "Huwelijkscursus inspirerend idee”
- 11-03-2008 11-03-2008 16:32 - Arie Slob levert praktische bijdrage met Walk4Water
- 11-03-2008 11-03-2008 15:15 - Overleg over gelijke behandeling bij arbeid en beroep
- 11-03-2008 11-03-2008 15:11 - Algemeen overleg over medische ethiek
- 11-03-2008 11-03-2008 15:04 - Inbreng over de rookvrije horeca
- 11-03-2008 11-03-2008 11:29 - PerspectieF: 'Uitgaan moet leuk en gezellig blijven'
- 11-03-2008 11-03-2008 10:45 - Maart 2008
- 11-03-2008 11-03-2008 09:58 - ChristenUnie Vlaardingen wil politiewinkel in woonwijk
- 11-03-2008 11-03-2008 09:52 - Bijdrage debat WRR-rapport ‘Europa in Nederland’
- 11-03-2008 11-03-2008 09:44 - Bijdrage debat over de goedkeuring Europese Code sociale zekerheid
- 10-03-2008 10-03-2008 16:05 - Schonere transportsector vraagt offers
- 10-03-2008 10-03-2008 15:24 - Israelisch militair optreden voorbeeld voor Arabische wereld
- 10-03-2008 10-03-2008 09:27 - Burqini mag van ChristenUnie Putten
- 07-03-2008 07-03-2008 20:52 - 'Wilders duikt weg voor debat'
- 07-03-2008 07-03-2008 13:24 - GayPride: niet meer dan 'te billijken'
- 07-03-2008 07-03-2008 12:26 - Kamer organiseert hoorzitting over Spelen
- 07-03-2008 07-03-2008 10:31 - Hulp nodig voor Bulgaarse kinderen
- 06-03-2008 06-03-2008 16:59 - ChristenUnie steunt ambitieniveau defensie
- 06-03-2008 06-03-2008 16:30 - Kamervragen over ultrafijnstof van brommers
- 06-03-2008 06-03-2008 13:48 - Overleg over de kwaliteitsagenda primair onderwijs
- 06-03-2008 06-03-2008 13:41 - Overleg over de WMO
- 06-03-2008 06-03-2008 13:34 - Overleg over maatschappelijk verantwoord ondernemen
- 06-03-2008 06-03-2008 13:31 - Overleg over de armoedemonitor
- 06-03-2008 06-03-2008 11:35 - Rouvoet: opvoeding niet problematiseren
- 06-03-2008 06-03-2008 11:22 - Bijdrage debat VAO Natura 2000
- 06-03-2008 06-03-2008 11:21 - Overleg over de RAZEB
- 06-03-2008 06-03-2008 11:06 - Bijna 175.000 werkende 'armen'
- 06-03-2008 06-03-2008 11:00 - Bijdrage debat over het drugsbeleid
- 06-03-2008 06-03-2008 10:42 - Inbreng bij de wijziging van de Wegenverkeerswet
- 05-03-2008 05-03-2008 17:05 - Antwoord op schriftelijke vragen aansluiting van duurzameelektriciteitsproductiemiddelen
- 05-03-2008 05-03-2008 16:21 - Inbreng over enkele wijzigingen in de wet milieubeheer betreffende afvalstoffen
- 05-03-2008 05-03-2008 16:07 - Vitten op de islam verhelpt misstanden niet
- 05-03-2008 05-03-2008 13:19 - Overleg over het rapport 'Hart voor de publieke zaak'
- 05-03-2008 05-03-2008 10:53 - Bijdrage debat over babysterfte en verloskundige zorg
- 05-03-2008 05-03-2008 10:52 - Inbreng over medezeggenschap in het beroepsonderwijs
- 05-03-2008 05-03-2008 10:38 - Bijdrage debat over gratis schoolboeken
- 05-03-2008 05-03-2008 09:55 - ‘Ik wil de eigen kracht van gezinnen versterken'
- 05-03-2008 05-03-2008 09:00 - Initiatief hulp-website voor en door jongeren succesvol
- 04-03-2008 04-03-2008 14:02 - “Werkdruk nekt kwaliteit lokale democratie”
- 04-03-2008 04-03-2008 10:42 - Bijdrage debat over de goedkeuring van de Europese Code sociale zekerheid
- 04-03-2008 04-03-2008 10:34 - ChristenUnie: maak korte metten met krakersgeweld
- 04-03-2008 04-03-2008 09:46 - Wens Rouvoet in vervulling
- 03-03-2008 03-03-2008 14:33 - Overleg over de beleidsnota Biologische Landbouwketen
- 01-03-2008 01-03-2008 09:59 - Bijdrage debat kwaliteitsagenda Voortgezet Onderwijs
februari
- 29-02-2008 29-02-2008 15:55 - "Aanvalsplan toonbeeld regie Huizinga"
- 29-02-2008 29-02-2008 15:49 - ‘Homo-emancipatie staat gelijk aan keuzevrijheid'
- 29-02-2008 29-02-2008 12:10 - Rob Nijhoff: "Is over porno in de media ook volwassen debat mogelijk?"
- 29-02-2008 29-02-2008 11:56 - Belder bezoekt Bulgaarse kindertehuizen
- 28-02-2008 28-02-2008 17:23 - Inbreng bij wachtlijsten verpleging, verzorging en gehandicaptenzorg
- 28-02-2008 28-02-2008 17:18 - Inbreng bij het verstrekken van een uitkering voor mantelzorgers
- 28-02-2008 28-02-2008 14:40 - Nijhoff: Soms moet de overheid even haar keel schrapen
- 28-02-2008 28-02-2008 14:36 - Slob: ‘Niet dezelfde rondjes schaatsen over ontslagrecht'
- 28-02-2008 28-02-2008 13:10 - Overleg over de Binnenvaartwet
- 28-02-2008 28-02-2008 13:07 - Overleg over de toekomst van de veehouderij
- 28-02-2008 28-02-2008 12:30 - Nieuwe ambtenaar mag ook weigeren
- 28-02-2008 28-02-2008 11:00 - Inbreng over mantelzorgers
- 28-02-2008 28-02-2008 10:14 - Bijdrage debat over het ontslagrecht
- 28-02-2008 28-02-2008 10:08 - Bijdrage debat over de winstbelasting van multinationals
- 28-02-2008 28-02-2008 09:51 - Inbreng over strafrechtelijke immuniteiten
- 28-02-2008 28-02-2008 09:23 - Bijdrage debat over de inval in Irak
- 28-02-2008 28-02-2008 09:17 - Overleg over de jeugdbescherming
- 27-02-2008 27-02-2008 14:49 - Onderzoek gevolgen abortus duurt minstens vijf jaar
- 27-02-2008 27-02-2008 14:43 - Overleg over het Europese energie- en klimaatpakket
- 27-02-2008 27-02-2008 13:02 - Overleg over de belastingdienst
- 27-02-2008 27-02-2008 13:00 - Is over porno in de media ook volwassen debat mogelijk?
- 27-02-2008 27-02-2008 09:38 - Bijdrage debat over het cao-akkoord politie
- 27-02-2008 27-02-2008 09:34 - Vragen over de wachttijden bij het CIZ
- 26-02-2008 26-02-2008 16:30 - Voorkom on-line zelfdodingstips
- 26-02-2008 26-02-2008 16:20 - Overleg over Kenia
- 26-02-2008 26-02-2008 16:15 - Inbreng bij de Wet verbod op de pelsdierhouderij
- 26-02-2008 26-02-2008 13:27 - James Kennedy over christenen en macht
- 26-02-2008 26-02-2008 11:31 - Overleg over de conceptregelingen SDE
- 26-02-2008 26-02-2008 10:51 - Bijdrage debat over de oorzaken van de brand in het Catshuis
- 25-02-2008 25-02-2008 10:45 - Interne peiling: Achterban heeft nog steeds hoge verwachtingen
- 23-02-2008 23-02-2008 15:08 - ‘Op dit kabinet rust de morele plicht stabiel te zijn’
- 23-02-2008 23-02-2008 11:37 - 'Ik zou de christenen in Sudan wel willen helpen'
- 23-02-2008 23-02-2008 09:00 - „Op juiste momenten goede dingen doen”
- 22-02-2008 22-02-2008 17:41 - ChristenUnie: een kwestie van volhouden en doorgroeien
- 22-02-2008 22-02-2008 11:04 - Vragen over de aanleg van een spoorlijn Breda-Utrecht
- 22-02-2008 22-02-2008 10:20 - Februari 2008
- 21-02-2008 21-02-2008 12:22 - ‘Stop met Verwijsindex Antillianen’
- 20-02-2008 20-02-2008 14:38 - EP-debat over Kosovo
- 20-02-2008 20-02-2008 12:48 - ChristenUniestempel duidelijk op kabinetsbeleid: 'Laat de feiten spreken'
- 20-02-2008 20-02-2008 11:03 - Rouvoet: ‘Debat over baarpremie wil ik juist voorkomen’
- 19-02-2008 19-02-2008 17:15 - ChristenUnie in het kabinet? 'Een doodgewone zaak!'
- 19-02-2008 19-02-2008 15:58 - DenkWijzer over duurzaamheid
- 19-02-2008 19-02-2008 14:00 - Zuiver kapitalisme werkt niet
- 19-02-2008 19-02-2008 12:12 - Onderzoek: Raadsleden willen professioneler werken
- 19-02-2008 19-02-2008 11:31 - Energieleverancier Turkmenistan schendt godsdienstvrijheid
- 19-02-2008 19-02-2008 10:27 - Wen nu maar eens aan een christen
- 16-02-2008 16-02-2008 09:01 - 'Doe niet alsof je neus bloedt'
- 16-02-2008 16-02-2008 08:50 - 'Heerlijk die geur van olie en verbrand staal'
- 15-02-2008 15-02-2008 17:06 - Nijhoff: Bioenergie als economisch imperialisme
- 15-02-2008 15-02-2008 15:13 - ‘Zenders moeten verantwoordelijkheid nemen in strijd tegen sexy videoclips’
- 15-02-2008 15-02-2008 13:37 - ‘Er waait een andere wind in Nederland’
- 15-02-2008 15-02-2008 08:52 - 'Vrijheid van onderwijs komt met canons niet in het gedrang'
- 14-02-2008 14-02-2008 17:24 - 'Sporters zouden openingsceremonie Spelen moeten mijden'
- 14-02-2008 14-02-2008 17:10 - 'Wij denken juist constructief mee over dierenwelzijn'
- 14-02-2008 14-02-2008 14:43 - ChristenUnie doet mee aan 'Warme Truiendag'
- 14-02-2008 14-02-2008 14:25 - Inbreng over inburgerinsvoorzieningen
- 14-02-2008 14-02-2008 13:38 - Bijdrage debat over de 1040 urennorm
- 14-02-2008 14-02-2008 12:10 - Bijdrage debat over kansspelen
- 14-02-2008 14-02-2008 11:15 - Overleg over medische ethiek
- 14-02-2008 14-02-2008 09:25 - Pleidooi voor duurzame soja
- 13-02-2008 13-02-2008 17:26 - Overleg over RFID-technologie
- 13-02-2008 13-02-2008 17:19 - Overleg over natura 2000
- 13-02-2008 13-02-2008 14:45 - Inbreng bij de berekening van de rijksbijdrage voor het beroepsonderwijs
- 13-02-2008 13-02-2008 12:05 - Bijdrage spoeddebat beveiliging Schiphol
- 13-02-2008 13-02-2008 10:45 - 'Bruggenbouwer' Menno van Hulst nieuwe directeur partijbureau
- 13-02-2008 13-02-2008 10:30 - Slob: Pleidooi voor duidelijke rolverdeling overheid en scholen is terecht
- 13-02-2008 13-02-2008 10:06 - ChristenUnie bezorgd over de RFID-chip en privacy
- 12-02-2008 12-02-2008 14:47 - 'Geloof en religie mogen weer'
- 12-02-2008 12-02-2008 14:37 - Inbreng bij een inkomensvoorziening voor oudere werklozen
- 12-02-2008 12-02-2008 13:49 - Maatschappelijke stages moeten stagemarkt niet verpesten
- 12-02-2008 12-02-2008 12:09 - Bijdrage debat over de Waterwet
- 12-02-2008 12-02-2008 11:49 - Bijdrage debat over de kinderopvang
- 12-02-2008 12-02-2008 11:47 - Europa blijvend onderwerp van bezinning
- 11-02-2008 11-02-2008 14:31 - Vragen over de ruimtelijke reservering voor een zesde baan voor Schiphol
- 08-02-2008 08-02-2008 17:15 - 'Gedeeltelijk burkaverbod evenwichtig'
- 08-02-2008 08-02-2008 16:46 - Inschrijving congres 4-4 geopend
- 08-02-2008 08-02-2008 11:01 - Kleine anatomie van een mediahype
- 08-02-2008 08-02-2008 10:53 - Inbreng bij het niet ter beschikking stellen van lesmateriaal in het voortgezet onderwijs
- 07-02-2008 07-02-2008 15:44 - Motie Statenfractie Groningen over spoedhulp unaniem aangenomen
- 07-02-2008 07-02-2008 15:14 - ChristenUnie mee met Kees Kraayenoord op Welkom Thuis Tour
- 06-02-2008 06-02-2008 17:17 - Provinciale Staten Zuid-Holland trekt Europa naar zich toe
- 06-02-2008 06-02-2008 17:03 - Overleg over het luchthavenverkeersbesluit Schiphol
- 06-02-2008 06-02-2008 16:51 - Overleg over de Canon van Nederland
- 06-02-2008 06-02-2008 15:58 - Overleg over 'Anders betalen voor mobiliteit'
- 06-02-2008 06-02-2008 14:12 - Inbreng bij voorstellen tot wijziging van de Wgbh/cz
- 06-02-2008 06-02-2008 12:21 - Kuiper: ‘Meeste kritiek op ChristenUnie wel erg gemakkelijk’
- 06-02-2008 06-02-2008 10:40 - Bijdrage debat over het geregistreerd partnerschap
- 05-02-2008 05-02-2008 17:26 - Overleg over plantveredelingstechnieken
- 05-02-2008 05-02-2008 13:45 - Capelle aan den IJssel: Maak speelplaatsen blowvrij
- 05-02-2008 05-02-2008 11:00 - Jan Westert: "WI als dé denker van ChristenUnie"
- 05-02-2008 05-02-2008 10:52 - Bijdrage debat wegvervoer goederen
- 05-02-2008 05-02-2008 10:28 - ChristenUnie Groningen wil spoedhulp behouden
- 04-02-2008 04-02-2008 14:31 - 'Koersverandering' in aanpak Antilliaanse risicogroepen
- 01-02-2008 01-02-2008 19:45 - Zorgen over onverwacht AOW-gat
- 01-02-2008 01-02-2008 17:12 - ‘Stuur VN-waarnemers naar Sderot’
- 01-02-2008 01-02-2008 10:17 - Vragen over het innovatieprogramma Watertechnologie
januari
- 31-01-2008 31-01-2008 17:21 - Overleg over het Nationaal historisch museum
- 31-01-2008 31-01-2008 16:51 - Overleg over Indonesie
- 31-01-2008 31-01-2008 16:08 - Overleg over rapport 'Veilgheid begint bij voorkomen'
- 31-01-2008 31-01-2008 15:49 - Overleg over de eerstelijnszorg
- 31-01-2008 31-01-2008 15:44 - Overleg over meervoudige nationaliteit
- 31-01-2008 31-01-2008 15:04 - Spijker: Van harte achter democratische rechtsstaat
- 31-01-2008 31-01-2008 15:00 - Liberalisering postmarkt goede zaak
- 31-01-2008 31-01-2008 14:25 - Inbreng bij subsidieregeling personele gevolgen WMO in het jaar 2007
- 31-01-2008 31-01-2008 13:45 - ChristenUnie staat van harte achter democratische rechtsstaat
- 31-01-2008 31-01-2008 12:14 - Documentaire onderstreept inzet ChristenUnie-SGP voor Bulgaarse kinderzorg
- 31-01-2008 31-01-2008 11:42 - Nederlands fregat voor Frontex
- 31-01-2008 31-01-2008 10:17 - 'Verhagen moet Jordanië aanspreken op behandeling christenen'
- 31-01-2008 31-01-2008 10:12 - Bijdrage debat over de onvolledige opbouw van de AOW
- 31-01-2008 31-01-2008 09:34 - Overleg over de centra Jeugd en Gezin
- 30-01-2008 30-01-2008 17:01 - 'Een rechtvaardige zorgt goed voor zijn vee'
- 30-01-2008 30-01-2008 14:26 - Blokland over de resulaten van de klimaatconferentie
- 30-01-2008 30-01-2008 14:00 - Goed en slecht nieuws uit Iran
- 30-01-2008 30-01-2008 13:02 - Kuiper: Rijk moet morele grens stellen
- 30-01-2008 30-01-2008 10:07 - Bijdrage debat over de invoering van een verklaring van verbondenheid
- 29-01-2008 29-01-2008 17:34 - Vragen over omgang arbortusklinieken met twijfelende vrouwen
- 29-01-2008 29-01-2008 15:36 - Overleg over dyslexie
- 29-01-2008 29-01-2008 14:00 - Overleg over vuurwerk
- 29-01-2008 29-01-2008 10:41 - Bijdrage debat over de sojateelt
- 29-01-2008 29-01-2008 10:33 - Vragenuur over de opvang van kinderen van verslaafde ouders
- 29-01-2008 29-01-2008 09:52 - ChristenUnie protesteert tegen pornofilm op publieke omroep
- 29-01-2008 29-01-2008 09:11 - AUF-partei wil duidelijke christelijke stempel op Duitse politiek
- 28-01-2008 28-01-2008 14:51 - Januari 2008
- 28-01-2008 28-01-2008 12:57 - Overleg over de nota dierenwelzijn
- 28-01-2008 28-01-2008 09:17 - Toespraak Rouvoet Kidsweek Mediawijzer en Gouden Apenstaart
- 25-01-2008 25-01-2008 18:19 - Kamervragen over opvang kinderen van verslaafde ouders
- 25-01-2008 25-01-2008 17:19 - Verslag mini-symposium: Duurzaamheid gewaardeerd
- 24-01-2008 24-01-2008 10:06 - Overleg over de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen
- 24-01-2008 24-01-2008 10:02 - Bijdrage debat Wet wegvervoer goederen
- 23-01-2008 23-01-2008 12:29 - Nijhoff: De antirevolutionaire Kerstrevolutie
- 23-01-2008 23-01-2008 11:25 - Inbreng bij de wijziging van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten
- 23-01-2008 23-01-2008 11:10 - Voorjaarscongres met André Rouvoet en René Paas
- 23-01-2008 23-01-2008 09:55 - Bijdrage debat themacommissie ouderenbeleid
- 23-01-2008 23-01-2008 09:45 - Spoeddebat gratis schoolboeken
- 23-01-2008 23-01-2008 09:36 - Minder bureaucratie voor Roemenen en Bulgaren
- 23-01-2008 23-01-2008 09:16 - ‘Overheid moet gaan voor groene stroom’
- 23-01-2008 23-01-2008 09:10 - Mediawijzer leert kinderen veilig internetten
- 22-01-2008 22-01-2008 12:35 - Minisymposium over duurzaamheid druk bezocht
- 22-01-2008 22-01-2008 11:12 - Hardenberg 'bron van inspiratie' voor inzet millenniumdoelen
- 21-01-2008 21-01-2008 14:02 - Speech Esmé Wiegman bij herdenking Hrant Dink
- 21-01-2008 21-01-2008 13:06 - Wiegman herdenkt Armeens-Turkse journalist Dink
- 21-01-2008 21-01-2008 12:15 - 'Christenen onvoldoende milieubewust'
- 19-01-2008 19-01-2008 19:49 - Van Ethiopië, via Kenia en Tanzania naar de Kamer
- 18-01-2008 18-01-2008 19:59 - 'Heilige verontwaardiging' over kolencentrales
- 18-01-2008 18-01-2008 10:38 - 'Ouders krijgen schoolboeken hoe dan ook vergoed'
- 17-01-2008 17-01-2008 14:09 - 'Sociaal plan' beschermt huurders
- 17-01-2008 17-01-2008 14:00 - Rob Nijhoff in Het Gesprek over overheid en reclame
- 17-01-2008 17-01-2008 10:11 - Spoeddebat over de invoering van de OV-chipkaart
- 17-01-2008 17-01-2008 10:07 - Bijdrage debat over de doelgroep langdurigheidstoeslag
- 17-01-2008 17-01-2008 09:41 - Overleg over de Afrika-top
- 16-01-2008 16-01-2008 12:15 - ChristenUnie groeit met ruim 1000 leden in 2007
- 16-01-2008 16-01-2008 09:52 - Bijdrage debat over de algemene douanewet
- 16-01-2008 16-01-2008 08:15 - Bijdrage van Bas Belder aan het debat over de Zuidelijke Kaukasus
- 15-01-2008 15-01-2008 19:31 - 'Nederland moet missie in Somalië steunen'
- 15-01-2008 15-01-2008 13:38 - Cynthia Ortega neemt radicaal afstand van Antillenbelediging PVV
- 15-01-2008 15-01-2008 13:34 - Werken met Zijn hand op je schouder
- 15-01-2008 15-01-2008 12:02 - Dick Stellingwerf burgemeester van Lemsterland
- 15-01-2008 15-01-2008 11:14 - Rogier Havelaar neemt afscheid van 'mooiste honden-vrijwilligerswerk'
- 15-01-2008 15-01-2008 11:12 - Bijdrage debat verbetering positie en zeggenschap huurders
- 15-01-2008 15-01-2008 11:00 - Vragen over trekkers
- 15-01-2008 15-01-2008 10:37 - Rouvoet: 'Wie geloof en politiek wil scheiden heeft van beide niets begrepen'
- 15-01-2008 15-01-2008 09:34 - André Rouvoet op Voorjaarscongres WI
- 14-01-2008 14-01-2008 18:18 - ChristenUnie betreurt sneuvelen Wesley en Aldert
- 14-01-2008 14-01-2008 12:34 - Voorstel luchthavengelden in balans
- 14-01-2008 14-01-2008 10:00 - De spanning stijgt tijdens het gesprek
- 11-01-2008 11-01-2008 17:04 - De Droom van Afrika
- 11-01-2008 11-01-2008 14:57 - Essays over duurzaamheid
- 11-01-2008 11-01-2008 11:21 - Drugs weghalen uit straatbeeld
- 11-01-2008 11-01-2008 09:00 - Nieuwjaarstoespraak 2008 Arie Slob bij receptie PerspectieF
- 11-01-2008 11-01-2008 08:54 - Nieuwjaarstoespraak: Slob wil blowverbod op straat
- 10-01-2008 10-01-2008 16:15 - 'Rouvoet politicus van het jaar 2007'
- 10-01-2008 10-01-2008 16:00 - Zee als vuilnisbelt
- 10-01-2008 10-01-2008 10:01 - Handvest van burgerplichten kan politieke integratie bevorderen
- 10-01-2008 10-01-2008 09:32 - PerspectieF: Thieme Engel van het jaar
- 09-01-2008 09-01-2008 16:53 - Rouvoet trekt 40 miljoen extra uit voor wachtlijsten
- 08-01-2008 08-01-2008 13:29 - Kamer vraagt aandacht voor aanvallen op Iraakse kerken
- 07-01-2008 07-01-2008 13:46 - ChristenUnie Gouda wil velotaxi invoeren
- 03-01-2008 03-01-2008 18:01 - EU moet actie ondernemen in Kenia
- 03-01-2008 03-01-2008 11:30 - Middagsymposium Duurzaamheid op 18 januari
- 02-01-2008 02-01-2008 11:41 - WI ambitieus 2008 in