Bijdrage van Bas Belder aan debat over situatie in Belarus

Foto bij speech Wit-Rusland08-10-2008 11:10 08-10-2008 11:10

MdV,

Veel burgers van Wit-Rusland hopen op een verbetering van de betrekkingen met de Europese Unie met als gevolg een positieve hervormingsdynamiek in eigen land. Dat verlangen steun ik van ganser harte! Daarom ook dienen alle Europese Instellingen, met behoud van eigen politieke geloofwaardigheid en onder strikte condities (zie par. 10 van de resolutie), geleidelijke toenadering tot Minsk te zoeken.

Een belangrijke concrete stap in deze richting acht ik de aanpassing, dat wil zeggen de verlaging (par. 13 van de resolutie) van de Europese visakosten voor Wit-Russen (momenteel 60 euro) aan het huidige niveau voor Oekraïeners en Russen (35 euro). Graag verneem ik wat Raad en Commissie van dit voorstel vinden!

In de paragrafen 7 en 8 van de gezamenlijke ontwerpresolutie roept ons Huis terecht op tot werkelijk democratische verkiezingen én het respecteren van de mensenrechten in Belarus. Mijn punt van kritiek is dat het EP deze oproepen uitsluitend richt tot de regering van Wit-Rusland. Alsof het nieuwe parlement in Minsk -let wel medewetgever- er gewoon niet toedoet! Collega's, laten wij vanuit onze verantwoordelijkheid het parlement van Belarus sterken in zijn zware taak. Kortom, het EP moet absoluut niet meegaan in een marionettenrol voor zijn natuurlijke gesprekspartner in Minsk!

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari