Bijdrage van Bas Belder aan debat betrekkingen EU-Rusland

Foto bij speech Wit-Rusland21-10-2008 17:00 21-10-2008 17:00

MdV,

De eenzijdige territoriale opdeling van Georgië, onder Russische supervisie, heeft de gelederen tussen de lidstaten van de Europese Unie niet gesloten. Van een gezamenlijk, laat staan standvastig Europees antwoord is tegenover de machtsmachinaties van het Kremlin opnieuw geen sprake.

Blijft de cruciale vraag: wat verstaat de Unie onder een strategisch partnerschap met de Russische Federatie? Scherper geformuleerd: is Moskou werkelijk een onmisbare partner voor Brussel? Of raak ik hier soms aan een politiek taboe in Europa?

De naakte feiten gebieden evenwel te zeggen dat Rusland tot op vandaag een effectieve internationale aanpak van de Iraanse en Noord-Koreaanse atoomprogramma's blokkeert. En passant toont Moskou zich evenmin een "onmisbare partner" in de bloedige strijd tegen het islamistisch terrorisme, zie het Afghaanse front.

Alleen op energiegebied spreken de koele cijfers wellicht van "een strategisch", ja "onmisbaar partnerschap" tussen de EU en Rusland. Want vandaag zijn 27 EU-lidstaten goed voor circa 70 procent van de Russisch olie- en gasexport. Voor eigen welzijn echter moet de EU deze sterke afhankelijkheid zo snel mogelijk afbouwen. Tenslotte geeft Moskou zelf aan dat zijn energiereserves over tien tot vijftien jaar zijn uitgeput. Raad en Commissie, hoe staat het nu met uw strategie van energiediversificatie? De nieuwe Turkmeense gasvondst moet u toch tot daden aanzetten!

Dank u.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari