Bijdrage van Bas Belder aan debat Bosnië Herzegovina

Kaart bosniedinsdag 21 oktober 2008 18:00

MdV,

De Unie ziet terecht Europees perspectief voor Bosnië Herzegovina. Pal voor dit debat bereikten ons echter alarmerende signalen uit de media. "Bosnië staat op springen", zo vertelde een insider. Hij sprak van bijkans anarchie als gevolg van absoluut gebrek aan ‘rule of law', een bijna niet bestaande inlichtingendienst, geen controle bij de grenzen en veel corruptie. Daarnaast is er onder de bevolking veel haat met een etnisch karakter.

Persoonlijk volg ik al enige tijd het salafisme in Bosnië. De invloed van deze gevaarvolle stroming is in de afgelopen tijd explosief gebleken, soms ook letterlijk. Wetenschappelijk onderzoek steunt dit. Daarom roep ik de Europese Instellingen op tot waakzaamheid. Ook over de grenzen zijn de gevolgen van de penibele situatie in Bosnië Herzegovina merkbaar. Denk aan het internationale netwerk van salafisten, dat zelfs reikt tot in onze eigen lidstaten.

Collega's, de situatie in Bosnië mag niet exploderen. Het land moet niet verworden tot toevluchtsoord van extremistische of radicale groepen. Bosnië Herzegovina staat immers voor de deur van de Unie, Raad en Commissie!

Ik dank u.

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari