Belder: Oekraïense Holodomor was genocide

holodomor gedenktekendonderdag 23 oktober 2008 10:16

Het Europees Parlement heeft woensdagavond in Straatsburg een resolutie aangenomen over de Holodomor, de grootschalige hongersnood in Oekraïne in 1932-1933. Deze gebeurtenis is een netelige, politieke kwestie. Evenzeer is het een gebeurtenis die nog altijd gevoelig ligt, met name in Rusland.

De parlementaire resolutie erkende de Holodomor met voorzichtige bewoordingen als een "afschuwelijke misdaad tegen het Oekraïense volk en de menselijkheid". Bas Belder, europarlementariër namens de ChristenUnie-SGP, nam politiek en historisch stelling tijdens het debat. "Wat in Oekraïne gebeurd is, is genocide".

Tijdens het debat sprak Belder: "Holodomor staat voor de samenvoeging van de Oekraïense woorden ‘holod' (honger) en ‘moryty' (ter dood brengen) en betekent derhalve "vernietiging door honger". Holodomor staat voor de hongerdood van zes tot miljoen mensen, waarvan 3,5 miljoen in de Oekraïne, 2 miljoen in Kazachstan, honderdduizenden in de Noord-Kaukasus, aan de Wolga en in West-Siberië, in de jaren 1932/1933. Holodomor staat voor de brute beroving van de Oekraïense boerenbevolking van haar graanoogst door Stalin en diens trawanten als probaat bolsjewistisch middel om het platteland op te voeden in de geest van de collectivisatie van de landbouw. Holodomor staat voor de bewuste loochening van de acute hongersnood in Oekraïne en elders in de Sowjet-Unie door de stalinisten zodat miljoenen slachtoffers van elke binnen- of buitenlandse hulp verstoken bleven. Holodomor staat voor ononderbroken graanuitvoer door de sowjetleiding tijdens de hongerjaren 1932/1933, hoewel daarmee circa 1,5 miljoen mensen een jaar lang zouden zijn gevoed. Holodomor staat voor genocide op de Oekraïense dorpsbewoners vanwege een pure uithongeringspolitiek in de vorm van een volledige economische blokkade van het Oekraïense platteland door de invoering van naturastraffen, bevoorradingsstop (zwarte lijsten) op grond van een decreet van 18 november 1932, gedicteerd door Molotov, Stalins toenmalige gezant in Char'kiv. Holodomor staat voor Stalins paranoia voor Oekraïens nationalisme dat de Grote Leider als dé oorzaak beschouwde van zijns inziens ontoereikende graanleveranties uit de "korenschuur van Europa". Holodomor staat voor Stalins intentie alle Oekraïense dromen van autonomie of zelfs onafhankelijkheid voorgoed te verstoren. Wij weten vandaag dat deze demonische opzet is mislukt!"

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari