Bijdrage Esmé Wiegman spoeddebat rookverbod

07-10-2008 16:44 07-10-2008 16:44

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat 95% van de horecaondernemers zich houdt aan het rookverbod dat op 1 juli van kracht werd. Alle reden om een compliment aan de sector uit te delen. Na de invoering van de rookvrije werkplek lag na een jaar de naleving op 70%. Er wordt hier dus geweldig gescoord. Vooral de restaurants en de hotels houden zich aan het verbod: 98%. De cafés blijven met 83% daarbij achter.

Het is terecht dat kroegen scherper in de gaten worden gehouden. Omdat ons berichten bereiken dat cafés het verbod willens en wetens in de wind slaan, steunt de ChristenUnie de acties van de Voedsel en Waren Autoriteit om boeten op te leggen. Maar eigenlijk betreur ik het dat deze maatregelen nodig zijn. Ik had graag gezien dat het begrip voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen wat meer was gegroeid. Ik denk daarbij aan al die mensen met astma en COPD. Ik had ook graag gezien dat de motivatie om mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook voor elke horecagelegenheid zwaar zou wegen en dat het rookverbod geen probleem zou hoeven zijn.

Voor evaluaties lijkt het ons te vroeg, ook gezien de ervaringen in het buitenland. Voor het maken van uitzonderingen - als wij daarover al zouden willen praten - vindt de fractie van de ChristenUnie het al helemaal te vroeg.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari