Bijdrage Hans Blokland over de Blauwe kaart immigratie

woensdag 19 november 2008 16:00

MdV,

De lidstaten moeten zelf blijven beslissen over de toelating van migranten op hun grondgebied. En zolang er mensen zonder werk zijn in onze lidstaten, blijf ik twijfels hebben bij de noodzaak om legale immigratie te stimuleren.

Het voorstel van de Commissie brengt een éénvoudige procedure niet dichterbij. En die suggestie wordt wel gewekt. Naast het voorstel van de Commissie blijven nationale regelingen voor kennismigranten van kracht en zijn aanvullende eisen mogelijk. Wat is dan de toegevoegde waarde van een Europese regeling?

Op deze manier wordt geen antwoord gegeven op de vraag van onderwijsinstellingen en bedrijven. Zij willen een éénduidig systeem voor werknemers en studenten van buiten de EU. Dat gaat straks extra administratieve rompslomp opleveren terwijl minder was beloofd.

Ik zou er voor willen pleiten het immigratiebeleid bij de lidstaten te laten. Dan kan elke lidstaat een eigen heldere procedure hebben. In EU verband kunnen we dan afspraken maken of mensen vrij mogen reizen en zich elders mogen vestigen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari