Maakt overheidssubsidie christelijke organisaties onderhorig?

klein01-12-2008 11:10 01-12-2008 11:10

“De subsidie van minister Plasterk aan de homo-organisatie RefoAnders is een risico”, aldus Gert-Jan Segers in het EO-programma Deze Week, een wekelijks discussieprogramma onder leiding van Andries Knevel. De subsidie kan volgens Segers nooit los gezien worden van de ideologische agenda van de minister waarin het onder andere het doel is om orthodoxe gelovigen homoseksuele relaties te laten aanvaarden.

In die zin is de kritiek van Piet Vergunst, de algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, op de aanvaarding van de subsidie begrijpelijk. “Maar als Plasterk de subsidie niet had toegekend omdat RefoAnders homoseksuele relaties afwijst, dan was Vergunst ook verontwaardigd geweest.”

In de discussie met Willem Smouter en Henk Medema kwam verder de algemene vraag aan de orde of subsidie aan religieuze organisaties en activiteiten problematisch is. Zo werd deze week besloten om geld vrij te maken voor godsdienstonderwijs op openbare scholen. Volgens Segers is het prima als de overheid religieuze initiatieven faciliteert, zoals bijzonder onderwijs en gekleurde omroepen, maar gaat de overheid zijn boekje echt te buiten als subsidiering plaats vindt uit specifieke ideologische overwegingen. Het is niet de taak van de overheid om met subsidie een ‘redelijke islam’ of een ‘meer vrouwvriendelijke SGP’ af te dwingen. Dan matigt de overheid zich een ideologisch oordeel toe dat haar niet toekomt.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari