Bijdrage Hans Blokland aan het debat over FRONTEX

Frontexdonderdag 18 december 2008 10:10

Het fort Europa begint inmiddels al op het Afrikaanse continent. Illegale migranten worden daar door de autoriteiten onderschept voordat ze de EU bereiken. Dat gebeurt met financiële middelen en logistieke steun van de Europese Unie voor de lokale autoriteiten. De Europese hulp aan landen in Afrika om ongewenste migratie naar Europa tegen te houden heeft dus effect. Maar is het wel het effect dat we verwacht hadden?

Ik waardeer het dat er door de inzet van Frontex vele mensen gered zijn uit zee. Maar ik vrees voor het lot van hen, die om politieke of godsdienstige redenen gevlucht zijn. Vanuit Amnesty International en de UNHCR bereiken ons berichten dat mensen zonder enige vorm van onderzoek terug worden gestuurd naar het land van herkomst.

De lidstaten willen terecht voorkomen dat illegale migranten een beroep kunnen doen op onze rechtsorde. Het stelt ons wel voor de morele vraag of door deze aanpak politieke en andere vluchtelingen wel toegang hebben tot de asielprocedure. Wordt het vluchtelingenverdrag door de Afrikaanse landen gerespecteerd?

Ik roep de Commissie op om de steun aan Afrikaanse landen te koppelen aan een humane behandeling van politieke vluchtelingen conform het vluchtelingenverdrag van Geneve. Amendement 4 dat op het rapport van collega Moreno Sanchez is ingediend steun ik.

De activiteiten van Frontex leiden dus ongewild tot een nieuw probleem. Daarvoor dient niet de volle verantwoordelijkheid bij Frontex gelegd te worden. Ik pleit er voor om op zeer korte termijn voorzieningen te treffen om te zorgen dat politieke en andere vluchtelingen een beroep kunnen blijven doen op humane opvang. Het succes van Frontex hangt daar van af!

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari