Debat over de Israel-communautaire programma's EU

Orient house Jeruzalemdonderdag 18 december 2008 11:01

Bijdrage van Bas Belder aan debat: "Van harte schaar ik mij achter alle inspanningen van Raad en Commissie om de betrekkingen met de Joodse staat Israël, in wederzijds belang, te intensiveren. Ik dank collega De Keyser dan ook voor deze aanbeveling! Uitstel van stemming acht ikzelf echter een volkomen verkeerd signaal."

"Desalniettemin sta ik hier tegenover de Raad met zeer gemengde gevoelens. De reden is het uitlekken van het raadsdocument "The EU Action Strategy for Peace in the Middle East: The Way Forward" naar het Israëlische dagblad Haaretz (zie de editie van maandag 1 december). Dit document zal, aldus Haaretz, agendapunt zijn voor de ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten.

Richting de Raad heb ik drie vragen:

1. Kunt u het bestaan van genoemd document bevestigen?
2. Zo ja, klopt de informatie van Haaretz dat de EU Israël wil dwingen Palestijnse instellingen zoals het Orient House in Jeruzalem te heropenen?
3. Hoe denkt u de strategie van het document te combineren met verbetering van de relaties met welke nieuw gekozen regering van Israël dan ook?

MdV, te vaak is mij overkomen dat de Raad niet op vragen mijnerzijds wenste in te gaan, graag zie ik het Franse voorzitterschap dit keer een uitzondering maken."

« Terug

Nieuwsarchief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari