Steun voor boerenfamilie

dinsdag 02 september 2003 09:21

Maandag 1 september heb ik samen met collega's een bezoek gebracht aan de familie Veldman te Laag Zuthem. We hebben kennis genomen van de problemen waar deze boeren in terecht dreigen te komen door herverkaveling. Bijgaand een verslag uit de Stentor (voorheen: Zwolse Courant) over ons bezoek.

Politieke steun voor knelgeval
van een onzer verslaggevers
2 SEPTEMBER 2003 - LAAG ZUTHEM - Een ruime meerderheid van de vaste kamercommissie voor Landbouw pleit vanmiddag voor een oplossing van een knelpunt in de ruilverkaveling Marshoek-Hoonhorst. Dat lieten de vijf aanwezige leden van de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid gisteren weten tijdens hun bezoek aan de familie Veldman aan de Hagenweg bij Laag Zuthem, in de ruilverkaveling Marshoek-Hoonhorst. Door de ruilverkaveling raken Jan en Trees Veldman en hun zonen Pros en Maarten tachtig procent van hun huidige grond kwijt. Dat verlies wordt ‘gecompenseerd‘ met een dekzandrug en een strook grond van 1,5 km lang en gemiddeld 100 meter breed, met daarin negen particuliere woningen.

De kamerleden waren op bezoek vanwege de noodwet voor de landinrichting die binnenkort door minister Cees Veerman wordt gepresenteerd. Diverse ruilverkavelingen zijn ondertekend door voormalig secretaris Kees Oomen van de Centrale Landinrichtingscommissie, terwijl die commissie al was opgeheven. Daarmee missen die ruilverkavelingen en dus de toedeling van gronden de rechtsgeldigheid. De in Laag Zuthem aanwezige kamerleden (van CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en LPF, samen een ruime meerderheid) bepleiten een oplossing voor knelgevallen zoals de familie Veldman. ‘Dit kan de bedoeling van de landinrichtingswet niet zijn geweest‘, verklaarde Bas van der Vlies, ondervoorzitter van de commissie.

Overigens willen de kamerleden andere boeren in deze ruilverkaveling niet benadelen. ‘Mogelijk moet Marshoek-Hoonhorst opgeschort worden, want nog geen enkel toegewezen perceel is al in gebruik‘, aldus Wien van den Brink.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari